Bugár: Budúci rok bude pre koalíciu veľmi ťažký

Ako vníma šéf strany Most-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár situáciu okolo rigoróznej práce Andreja Danka. Vzniklo preto napätie vnútri koalície? Hrozia pre šarvátky predčasné voľby? A aký postoj zaujme strana voči migračnému paktu? Na tieto aj ďalšie otázky odpovedal Zuzane Martinákovej v relácii Ide o pravdu.

22.11.2018 12:30
debata (93)
Video

Béla Bugár v TV Pravda priznal, že ho nahnevalo, keď jeho odkaz šéfovi parlamentu, aby urobil osobné rozhodnutie, nepochopili médiá, ani sám Andrej Danko. Podľa vlastných slov však nemal na mysli politickú zodpovednosť. „Osobné rozhodnutie je to, že sa postaví pred parlament, povie svoj názor,“ povedal Bugár. Tvrdí, že predseda parlamentu urobil pár krokov, ktoré vyvolali pochybnosti, čo opozícia hneď využila.

Pripomenul tiež, že ani počas vlády Ivety Radičovej ako koaličný partner nežiadali vyvodenie politickej zodpovednosti a odchod vtedajšieho predsedu parlamentu Richarda Sulíka, keď rokoval s kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom o voľbe generálneho prokurátora. „Vtedy médiá trošku inak chápali celú vec,“ konštatoval Bugár.

Zdôraznil, že v tomto prípade nešlo o koaličnú krízu, ale priznal, že medzi partnermi vznikla istá nedôvera.

Pripustil tiež, že sporov v koalícii je viacero a často. „Sme ideovo rozličné strany a drží nás pokope programové vyhlásenie vlády,“ povedal s tým, že nemožno jednotlivé témy zneužívať na rozbitie vládnej koalície. Takou je aj financovanie tretieho sektora. Bugár pred časom vyhlásil, že ak predseda Smeru Robert Fico „vytiahne na spoločnej tlačovke Sorosa, otočí sa a odíde“. Slová Fica o financovaní protestov Za slušné Slovensku americkým miliardárom za problém nepovažuje.

S koaličným Smerom podľa jeho slov nehovorili o možnej prezidentskej podpore, Bugár si však nevie predstaviť, že by najsilnejšia vládna aj parlamentná strana nepostavila vlastného kandidáta. A za akého súpera považujete Róberta Mistríka? „Musím povedať, že za veľmi neskúseného. Ešte nie sú vyhlásené termíny a už vyzýva súperov, aby sa vzdali v jeho prospech. Myslím si, že Slovensko potrebuje skúsenejšieho človeka, lebo len skúsený človek bude vedieť zvládnuť kritické situácie," zhodnotil.

A či nemá obavu, že bude musieť viesť prezidentskú aj stranícku kampaň v prípade predčasných volieb? „To nepredpokladám. Nebolo by dobré, keby boli predčasné voľby. Vládna koalícia funguje. Samozrejme, je to stále ťažšie a ťažšie,“ dodal Bugár s tým, že už na budúci rok sa začne aj stranícky boj o voliča. „Budúci rok bude pre koalíciu veľmi ťažký,“ uzavrel Bugár.

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu