Sociálny výbor odobril návrh na zavedenie obedov zadarmo pre školákov

Parlamentný sociálny výbor dal zelenú obedom zadarmo pre deti v poslednom ročníku materských škôl a žiakov základných škôl. Schválil novelu zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Jeden z predkladateľov návrhu Erik Tomáš (Smer) informoval, že spolupracujú so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) na tom, aby deti mali skutočne obedy zadarmo.

22.11.2018 13:50
deti, školská jedáleň, obed, jedlo Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

„Musíme sa vysporiadať ešte so situáciou, že na niektorých školách by mohli zriaďovatelia, teda obce a mestá žiadať od rodičov, napriek tomu, že dotácia príde, ešte doplatiť to, čo je navyše. Veľmi ťažko sa zisťuje zostatok tej sumy,“ priblížil Tomáš. Poslancov sociálneho výboru však informoval, že rokovania so ZMOS-om sú na dobrej ceste a rodičia by nemali za obedy platiť ani cent navyše. „Sme na dobrej ceste, ale ešte musíme veci dorokovať,“ podotkol Tomáš.

Obedy zadarmo by sa mali týkať asi 517 000 detí v školách, a to bez ohľadu na zriaďovateľa. Dotácia má byť v sume 1,20 eura na každé dieťa za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole, alebo vyučovania v základnej škole a odobralo stravu. Celkovo by podľa Smeru-SD mali obedy zadarmo stáť štát 80 až 100 miliónov eur.

Podľa návrhu má pritom zriaďovateľ školy, ktorý nezabezpečil diétne jedlo dieťaťu, ktorého zdravotný stav si podľa posúdenia ošetrujúceho lekára vyžaduje diétne stravovanie, povinnosť vyplatiť dotáciu rodičovi alebo fyzickej osobe, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, v hotovosti.

Opozičná poslankyňa Soňa Gaborčáková (OĽaNO) má k návrhu zopár výhrad, v pléne plánuje predložiť aj pozmeňujúci návrh. Ten má zabezpečiť, aby obed zadarmo mali nielen deti, ale aj iní ľudia spadajúci do hmotnej núdze, keďže toto opatrenie sa bude financovať z tejto kapitoly rezortu práce. „V prvom rade mi vadí, že to ide z dotácie ministerstva práce z oblasti hmotnej núdze. Ak sme chceli robiť toto opatrenie plošne a nemerať to príjmom rodičov, tak sme to mohli urobiť z inej kapitoly, pretože v rámci hmotnej núdze máme 4809 starobných dôchodcov a 1752 invalidných dôchodcov, ktorí tiež potrebujú obed, tak ako deti,“ skonštatovala Gaborčáková. Upozornila na to, že veľa starých ľudí v samosprávach nemá ani na to, aby si doplácali do stravného.

Tiež sa obáva, aby sa napríklad deťom s bezlepkovou diétou, resp. so špeciálnou diétou nekrátil kompenzačný príspevok. „Sľúbili ste príspevok aj pre deti, ktoré majú bezlepkovú diétu, ale ony už poberajú kompenzačný príspevok. Obávam sa, že buď sa im bude krátiť kompenzačný príspevok, ak na to isté, čiže na stravu, ideme dávať dotáciu,“ zaujímala sa Gaborčáková. Rezort práce však ubezpečil, že k tomu dochádzať nebude.

Predsedníčka výboru Alena Bašistová (nezaradená) sa zaujímala, či sa nebudú obedy zadarmo vzťahovať aj na deti osemročných gymnázií, čo bola aj jedna z pripomienok legislatívcov. "Osemročné gymnáziá sú strednými školami a toto opatrenie sa zatiaľ nenavrhuje pre stredné školy, ale už sme pri oznámení tohto opatrenia povedali, že ak sa osvedčí v praxi, sme pripravení ho rozšíriť aj na stredné školy,“ dodal Tomáš.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Tomáš #obedy zadarmo