Úspešnými kandidátmi na člena Rady ÚVO sú Bekeová a Ovčiarka

Úspešnými kandidátmi na člena Rady Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) sú Danka Bekeová a Matej Ovčiarka. Informovala o tom po porade po skončení verejného vypočutia šiestich kandidátov predsedníčka hodnotiacej komisie Zuzana Kršjaková z ÚVO.

22.11.2018 14:33
urad pre verejne obstaravanie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Hodnotiaca komisia zo šiestich prihlásených kandidátov odporúča vláde vymenovať dvoch kandidátov, a to konkrétne pani (Danku) Bekeovú a pána (Mateja) Ovčiarku,“ spresnila predsedníčka komisie. Kritériami na hodnotenie boli podľa nej osobnostné a odborné predpoklady (80 %), ako aj predstavený projekt (20 %). „Rozhodli dlhoročné skúsenosti a prax pri pani Bekeovej a odbornosť a vo veľkej časti aj projekt pri pánovi Ovčiarkovi,“ zdôraznila.

Verejné vypočutie odštartovala kandidátka Danka Bekeová, bývalá podpredsedníčka ÚVO, ktorá sa podľa svojich slov pohybuje v oblasti verejného obstarávania 25 rokov. Vo svojom projekte sa chce sústrediť na tri oblasti, a to na profesionalizáciu verejných obstarávateľov, profesionalizáciu kontrolórov a na profesionalizáciu nástrojov (elektronizácia). „Profesionalizácia je nástroj, ktorý môže priniesť veľmi veľké benefity,“ uviedla Bekeová.

Kandidát Ovčiarka v súčasnosti pôsobí na Ministerstve životného prostredia SR, v minulosti pracoval v súkromnej sfére. Základom jeho projektu je podpora profesionalizácie a zlepšenie podmienok ľudí pracujúcich v oblasti verejného obstarávania. Vzorom fungovania verejného obstarávania z krajín strednej a východnej Európy je podľa neho Maďarsko.

Na štvrtkovom verejnom vypočutí kandidátov na členov Rady ÚVO sa zúčastnilo šesť uchádzačov, a to Danka Bekeová, Matej Ovčiarka, Elena Sivová, Marcela Turčanová, Marian Fačkovec a Andrej Holák. V súčasnosti ide o opakované verejné vypočutie, úspešnou kandidátkou po verejnom vypočutí 14. augusta 2018 bola len Ľubica Rodinová. Na druhom mene sa hodnotiaca komisia vtedy nezhodla.

Členmi hodnotiacej komisie sú okrem zástupcov ÚVO či Úradu vlády SR a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), aj zástupca SAV, Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity, Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, protikorupčnej Iniciatívy za vládu zákona (Rule of Law) a Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti.

Dvaja noví členovia Rady ÚVO po ich schválení vládou SR nahradia dvoch doterajších členov, ktorým sa skončilo funkčné obdobie v Rade ÚVO k 27. septembru 2018.

debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVO