Identita ďalšej obete sátorovcov je známa

Jednou z dvoch obetí, ktoré tento týždeň vykopali policajti na poli pri obci Veľké Dvorníky, má byť Béla É., prezývaný Vojtech. Táto informácia sa už doniesla k jeho mame. Tvrdí, že by malo ísť o jej syna, samotní policajti ju ešte nekontaktovali. Muža pred 15 rokmi vyhlásili najskôr za nezvestného, potom za mŕtveho.

22.11.2018 18:00
sátorovci, béla vojtech É, vražda Foto: ,
Na snímke Béla É., prezývaný Vojtech, zrejme jedna z obetí.
debata (13)

Bélovo telo bolo v hrobe údajne zabalené v igelite a v bunde, v ktorej pred pätnástimi rokmi zmizol. Polícia to zatiaľ nepotvrdila. „Pri obci Dvorníky Národná protizločinecká jednotka vykonávala úkony trestného konania, pri ktorých boli nájdené telá dvoch mŕtvych, ktoré doposiaľ neboli stotožnené. Čakáme na výsledky DNA,“ povedal hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Bližšie informácie podľa neho momentálne nie je možné poskytnúť. Druhým človekom v plytkom hrobe uprostred poľa by mohol byť tzv. biely kôň, ktorého identitu nemusí byť ľahké zistiť.

Po synovom zmiznutí nosila jeho mama päť rokov čierne šaty. „Potom som ich dala dole a šli sme do Bratislavy na súd vybaviť, aby ho vyhlásili za mŕtveho,“ vzdychla si staršia drobná pani. Podľa nej posledný rok pred zmiznutím jej Béla hovoril, že chce odísť z partie. Aj preto sa odsťahoval do hlavného mesta. Teraz žena verí, že ho bude môcť konečne pochovať. „Mám pre neho miesto pripravené. Chcem tak ale urobiť potichu a sama, iba ja,“ dodala.

Pápayovci vs. sátorovci

Jej syn patril k mafiánskej skupine pápayovcov. Mal sa stať obeťou brutálnej popravy desiatich jej členov v bare Fontána v Dunajskej Strede v marci 1999, za ktorou stál konkurenčný gang sátorovcov. Krátko pred masakrou však z baru odišiel. Podľa informácií Pravdy od zdroja blízkeho polícii si Bélu É. smrť našla v apríli 2003. Zomrel po prestrelke v bratislavskej Vrakuni, keď zabili jeho vodiča a on utrpel vážne zranenie. Vrahovia ho vybrali z auta, uškrtili a zakopali v lesíku pri Trsticiach (okr. Galanta). Neskôr sa dopočuli, že na pozemku sa bude stavať, telo vykopali a preniesli na pole pri Veľkých Dvorníkoch.

Pole pri Veľkých Dvorníkoch, na ktorom mali byť... Foto: Pravda, Tatiana Michalková
Veľké dvorníky, pole, mŕtvola, obete, pápayovci, sátorovci Pole pri Veľkých Dvorníkoch, na ktorom mali byť pochované obete.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný, ktorý sa téme organizovaných skupín na Slovensku dlhodobo venuje, hovorí, že informáciu o tom, kde sú zakopané obete vraždy, musia policajti vedieť od niekoho, kto pritom bol. „Lebo len ten vie, kde je telo zahrabané. Prečo po toľkých rokoch? Asi niekto z tých, ktorí sú teraz obžalovaní, prehovoril,“ myslí si Žitný.

Hlavné pojednávanie, v ktorom figuruje štrnásť obžalovaných členov zločineckej skupiny sátorovcov, sa začalo v máji tohto roku. Pole pri Veľkých Dvorníkoch, na ktorom mali byť pochované obete, mal ukázať jeden z obvinených policajtom. Tí tam kopali približne mesiac, našli dve telá.

Niekoľko brutálnych vrážd

Skupina sátorovcov páchala ekonomickú a násilnú trestnú činnosť v Dunajskej Strede, v okresoch Galanta, Komárno aj v iných častiach Slovenska a Maďarska od roku 1999 do roku 2010. Pripisujú jej niekoľko desiatok brutálnych vrážd, prevažne bielych koní. Zločinci mali obete škrtiť, strieľať, kúskovať, mlieť v mlynčekoch na mäso aj rozpúšťať v chemikálii. Časť pozostatkov mali pochovávať v areáli bývalého družstva v obci Čótfa v okrese Dunajská Streda.

Zakladateľ skupiny Ľudovít Sátor má byť údajne mŕtvy, k jeho vražde sa priznal Lehel H., majiteľ pozemku v Čótfe. Tohto muža vinia aj z toho, že spolu so synom zbili jeho manželku a potom ju podhodil levici, ktorú choval.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #mafia #vražda #sátorovci #pápayovci