VIDEO: Osudové vína Československa

V Európe sa nenájdu dva národy, ktoré sa posledných sto rokov vzájomne tak silno ovplyvňovali ako Slováci a Česi, píše v piatkovej mimoriadnej prílohe denníka Pravda jej autor Jozef Sedlák. Prílohu VÍNO so 48 stranami si môžete kúpiť s piatkovým vydaním denníka Pravda 23.11.

23.11.2018 12:05
debata (2)
Video

Jozef Sedlák v úvodníku prílohy VÍNO píše:

Mali sme spoločný štát a počas neho vytvárali jednu vinársku kultúru. Bolo to nielen preto, že existovalo Československo, vysoké školy a výskumné ústavy, spoločný trh a jednotné pravidlá, ktoré pohľad na víno zjednocovali.

Mali sme k sebe prirodzene blízko – prírodnými podmienkami a do istej miery naturelom, obzvlášť v oblasti Slovácka, ale aj Lednice, kam chodili a chodia generácie Slovákov študovať vinohradníctvo a vinárstvo. Dnes je v Lednici na škole možno tretia, ak nie štvrtá generácia mladých ľudí.

Málokde ako vo víne vidieť takú hlbokú kultúrnu stopu. Časť z nej sa nám podarilo priblížiť prostredníctvom príbehov ľudí, ktorí ju utvárali a utvárajú svojou prácou ako vinohradníci a vinári, šľachtitelia, vysokoškolskí učitelia. Objavili sme niektoré menej známe alebo aj neznáme momenty z našej spoločnej histórie aj prítomnosti.

Víno robilo naše súžitie príjemnejším, zbližovalo nás, vďaka nemu sme sa lepšie spoznali, prelomili nepochopenia, ktoré sa v každom súžití vyskytnú. Prostredníctvom vína sme zveľaďovali a zveľaďujeme krajinu i ľudí na oboch stranách rieky Moravy. To je vari najväčší prínos kultúry vína, ktorú zrodilo Československo. Ani rozpadom spoločného štátu sa nestratila, žije v nás, hoci sa dnes už hovorí o víne slovenskom a víne, ktoré dorábajú naši bratia na druhej strane Moravy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #víno