Ministerstvo vnútra vyhlásilo verejné obstarávanie na kamery pre policajtov

Ministerstvo vnútra (MV) SR vyhlásilo verejné obstarávanie na dodávku kamerových systémov pre policajtov. V piatok o tom informovala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) na sociálnej sieti. Z vestníka Úradu pre verejné obstarávanie vyplýva, že celková odhadovaná hodnota nákupu je viac ako 99,5 milióna eur bez DPH.

23.11.2018 15:23
policajne prezidium, prezentacia odevnych... Foto: ,
Odevná kamera.
debata

„Súťažné podklady prešli opakovanou kontrolou Úradu pre verejné obstarávanie SR,“ ozrejmila Saková. Odevné kamery majú slúžiť predovšetkým na monitorovanie a záznam práce policajtov. Ponuky môžu záujemcovia predkladať do 9. januára 2019.

Predmetom zákazky má byť dodávka kamerových systémov určených pre monitoring policajných zložiek, ochranu budov, verejných priestorov a súvisiacej infraštruktúry. Okrem kamier, potrebnej techniky, káblov a konektorov zahŕňa zákazka aj všetky súvisiace licencie a služby zabezpečenia štvorročnej servisnej podpory dodávaných zariadení. V sume má byť zarátaná aj konfigurácia a inštalácia technických zariadení. Ministerstvo zároveň žiada obstarávateľa o ocenenie služieb technického špecialistu.

„Keďže MV SR sa chce uchádzať o prefinancovanie tejto investície zo štrukturálnych fondov, pripravujeme aj štúdiu uskutočniteľnosti implementácie projektu,“ doplnil rezort. Ministerstvo má záujem s dodávateľom uzatvoriť rámcovú dohodu. O konečnej cene sa má podľa rezortu dohodnúť na elektronickom trhovisku.

Kamery musia spĺňať náročné podmienky

Rezort ozrejmil, že súťažné podklady prešli opakovanou kontrolou Úradu pre verejné obstarávanie s cieľom predísť akejkoľvek diskriminácii uchádzačov a prieťahom v obstarávaní. Kamery musia podľa rezortu spĺňať náročné podmienky nielen na technické prevedenie, ale aj na prenos videí a ich centrálne ukladanie.

„Záznamové zariadenia budú slúžiť predovšetkým na monitorovanie a záznam služobných činností policajtov v kontakte s verejnosťou najmä využívania policajných oprávnení počas služobných zákrokov. Budú však dôležité tiež na ochranu policajtov, keďže bývajú kritizovaní nielen pre formu zákrokov, ale napríklad aj pre nečinnosť,“ uviedol rezort v súvislosti s odevnými kamerami. Skúsenosti polície podľa ministerstva potvrdzujú, že keď sú si ľudia pri zákrokoch polície vedomí, že aj ich snímajú kamery, správajú sa kultivovanejšie.

Rezort vnútra v novembri informoval, že v tejto súvislosti sa už dávnejšie vykonávali testy v teréne. Požiadavky polície sa mali optimalizovať tak, aby bol projekt prevádzkovateľný. Vysvetlil, že výsledky testov boli potrebné práve na prípravu verejného obstarávania.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #verejné obstarávanie #policajné kamery #polícia SR