VIDEO: Plast zo Slovenska, ktorý sa rozloží už za 90 dní

Už druhú generáciu ekologického plastu testujú slovenskí vedci v časoch, keď svet začína rázny boj s tonami umelého odpadu. Vo svetových oceánoch totiž plávajúce PET fľaše spolu s igelitovými taškami či umelohmotným príborom znečistili aj najodľahlejšie miesta planéty.

25.11.2018 10:00
debata (10)
Video

Do boja proti plastom vyráža Európska únia a aj na Slovensku sa už v budúcom roku majú zálohovať PET fľaše. V budúcnosti obrovský ekologický problém možno vyriešiť cez masové rozšírenie slovenského bioplastu.

„Naša druhá generácia plastov je rozložiteľná v domácom komposte a na rozdiel od prvej generácie netreba na rozloženie žiadnu špeciálnu kompostovaciu stanicu. Hlavnou výhodu nášho materiálu je úplná rozložiteľnosť a nezostane po ňom žiadny odpad,“ povedala pre TV Pravda dizajnérka spoločnosti Crafting plastics! studio Vlasta Kubušová. Aktuálne testované prototypy umelých kávových pohárov sa dokážu ekologicky rozložiť už za 90 dní. Na porovnanie, klasická PET fľaša sa vo voľnej prírode rozloží za približne 400 rokov. „Samotný vývoj je finančne náročný a stále prebieha. V prípade úspechu sa nový materiál bude vyrábať v Nitre,“ dodala dizajnérka Mária Kadlecová z Crafting plastics! studio.

Na výrobe nového materiálu pracuje tím profesora Pavla Alexyho, ktorý pôsobí aj na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. V dnešnom svete rozšírené plasty sú syntetické polyméry so špeciálnymi vlastnosťami a umelá hmota sa prevažne vyrába z fosílnych surovín, najmä z ropy. Slovenský plast je z prírodných polymérov, ktoré produkujú živé organizmy. Konkrétne z kyseliny polymliečnej, ktorá sa vyrába zo škrobu a ďalší polymér produkujú baktérie.

V súčasnosti rozšírená výroba syntetických plastov ničí hlavne život v moriach a oceánoch. Podľa tlačovej agentúry AP v tele mŕtvej indonézskej veľryby sa minulý týždeň našlo až tisíc rôznych plastov. Uhynutý vorvaň ešte počas života skonzumoval napríklad 115 plastových pohárov, štyri plastové fľaše, 25 igelitových tašiek a dva páry letných topánok – žabiek. Indonézske rieky sú plné plastového odpadu, ktorý smeruje do mora a následne končí v žalúdku rýb a iných morských živočíchov. Plastové mikročastice sa už dnes nachádzajú v telách morských živočíchov a po konzumácií sa dostanú aj do ľudského organizmu, kde môžu spôsobiť rakovinu.

„Najviac mikroplastov sme objavili v Juhočínskom mori východne od Taiwanu, a to 357 častíc na jeden kubický meter,“ uviedla podľa agentúry Reuters predstaviteľka Volvo Ocean Race Anne-Cécile Turnerová. Nerozložené plasty dnes bez obmedzení prúdia morami aj oceánmi a vedci ich našli aj v tej najopustenejšej oblasti planéty, v tichomorskej oblasti Point Nemo.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #startup #plasty #PET flaše