Sulík: SaS chce vyhrať parlamentné voľby a prevziať moc

Opozičná SaS chce vyhrať najbližšie parlamentné voľby. Vyhlásil to v sobotu predseda strany Richard Sulík na programovej konferencii v Bratislave. Opätovne vylúčil spoluprácu so Smerom, SNS a ĽSNS. Zároveň uviedol, že nebude kandidovať v budúcoročných májových voľbách do Európskeho parlamentu. Sulík bol europoslancom od roku 2014.

24.11.2018 10:26 , aktualizované: 13:15
SAS: Programová konferencia strany Foto: ,
Predseda strany SaS Richard Sulík počas Programovej konferencie strany Sloboda a Solidarita (SaS).
debata (351)

„Náš jasný cieľ nie je len dosiahnuť najlepší volebný výsledok v našej histórii, ale vyhrať parlamentné voľby v roku 2020 alebo skôr. Máme na to všetko, osoby, obsah a organizáciu. Po 10 rokoch sme pripravení, máme cieľ, odhodlanie, ale aj povinnosť. Budeme úprimne bojovať za slušné Slovensko, sme jediná alternatíva pre Slovensko,“ vyhlásil Sulík, podľa ktorého je SaS pripravená vymeniť Smer.

„Sme komplexnou ponukou na prevzatie zodpovednosti za našu krásnu krajinu,“ uviedol Sulík, ktorý oznámil, že nebude už kandidovať v eurovoľbách a budúci rok chce venovať kampani. V nej chce Sulík osobne vysvetľovať, že SaS ide zo Slovenska „spraviť krajinu, v ktorej sa oplatí žiť, pracovať a podnikať“. Len SaS vie podľa jeho slov dať všetkým voličom ucelenú ponuku, program, ľudí, zázemie.

Povedal tiež, že bez ohľadu na to, čo bude po parlamentných voľbách, v prípade, že SaS dosiahne lepší výsledok ako v roku 2016, bude opätovne kandidovať za predsedu.

Ak by Kiska založil stranu, bol by potenciálnym partnerom

Sulík nepovedal, s kým chce SaS spolupracovať, počká si na výsledky parlamentných volieb. Dotkol sa aj nových politických strán a úvah o strane prezidenta SR Andreja Kisku. U hlavy štátu Sulík nevidí odhodlanie prevziať zodpovednosť, keďže stále odkladá vyjadrenie o svojej politickej budúcnosti. O vzniknutých nových stranách Sulík povedal, že by mali nabrať skúsenosť. „Považujem za podstatné mať skúsenosť,“ doplnil.

Kiska by podľa jeho slov mal zároveň jasne a s konečnou platnosťou povedať rozhodnutie o svojej politickej budúcnosti. Ak by založil stranu, pre SaS by bol potenciálnym partnerom a liberáli by s ním mali záujem spolupracovať, povedal Sulík, ktorý však zdôrazňuje, že jeho strana chce vyhrať najbližšie parlamentné voľby a urobí pre to všetko. Postupovať mieni bez ohľadu na rozhodnutie hlavy štátu.

Liberálov povedie do eurovolieb trojica

Liberálov zo SaS povedie do budúcoročných májových volieb do Európskeho parlamentu trojica Eugen Jurzyca (líder kandidátky), Alojz Baránik a Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorí sú v súčasnosti poslancami Národnej rady SR.

„Slovensko musí mať v Európskom parlamente zdatného ekonóma, presvedčeného, ale triezveho Európana,“ povedal Sulík o Jurzycovi. Baránika označil za zdatného právnika, Ďuriš Nicholsonovú za silné meno so silným politickým výtlakom. V eurovoľbách by chcela SaS získať aspoň dva mandáty. Ďalšie mená z kandidačnej listiny Sulík nepredstavil, ešte sa chcú so záujemcami rozprávať o ich plánoch.

Sulík informoval aj o programe, ako by sa podľa SaS mohla Európska únia (EÚ) zreformovať „k lepšiemu“. Nazvali ho Manifest slovenského eurorealizmu. Sulík tiež zdôraznil, že SaS verí v budúcnosť v EÚ, nechce vystúpenie Slovenska z tohto spolku. Únia však podľa neho potrebuje reformu.

V budúcom roku sa budú na Slovensku konať aj prezidentské voľby. V tých SaS podporuje Roberta Mistríka. Sulík ho označil za „famózneho kandidáta“. Líder SaS tiež oznámil, že liberálov čaká výročný kongres, uskutoční sa 15. júna 2019 v starej Národnej rade v Bratislave.

351 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Europarlament #europoslanec #SASKA