Ravasz: Zavedenie predškolskej výchovy je správnym smerom v integrácii Rómov

Zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania pre všetky päťročné deti je tým správnym smerom v integrácii rómskych detí, uviedol splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.

25.11.2018 09:10
Ábel Ravasz Foto: ,
Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd).

Ravasz pripomenul, že zavedenie povinnej predškolskej výchovy je osvedčenou medzinárodnou praxou. „Bez prípravy rómskych detí v škôlke nemôžeme očakávať, že budú stíhať vyučovanie v škole. Materská škola nadväzuje na rodinu a obohacuje jej výchovu o cieľavedomú a systematickú činnosť, ktorá je často v chudobných rodinách nedostatočná alebo chýba,“ povedal splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity. Pripomenul, že Slovensko má v súčasnosti prístup k európskym peniazom, z ktorých potrebné kapacity materských škôl môže dobudovať.

Od 1. septembra 2020 by malo byť predprimárne vzdelávanie pre všetky päťročné deti povinné, rozhodli o tom predstavitelia vlády na zasadnutí 20. novembra. Povinnosť absolvovať predškolskú prípravu by bola zavedená rok pred začiatkom povinnej školskej dochádzky. Na presadenie tejto zmeny bude nutná novelizácia príslušnej legislatívy, informoval odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

„Som rada, že vláda SR dynamicky a promptne reagovala na návrhy a opatrenia Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania,“ uviedla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS). Zároveň dodala, že týmto krokom sa dosiahne zaškolenosť najmä u detí z marginalizovaných rómskych komunít a zo sociálne znevýhodneného prostredia. „Predpokladáme tiež zlepšenie výsledkov v medzinárodných testovaniach,“ dodala Lubyová.

chyba
Viac na túto tému: #Ábel Ravasz #povinné predprimárne vzdelávanie