Pellegrini: Slovensko migračný kompakt nepodporí, Lajčák to vzal na vedomie

Slovensko kompakt z dielne OSN o migrácii nepodporí a neschváli ho. Dnes to vyhlásil premiér Peter Pellegrini. Ak by účasť Slovenska na summite v Marakéši znamenala, že dokument podporujeme, nikto tam nepôjde. Ak analýza ale ukáže, že by niekto mohol ísť do Marakéša a povedať, prečo s ním nesúhlasíme a nebude nás to k ničomu zaväzovať, premiér nevidí dôvod, prečo by tam napríklad veľvyslanec nemohol ísť. Pellegrini o kompakte hovoril aj so svojimi kolegami z Rakúska a Poľska, ktorí už odmietli kompakt podporiť.

25.11.2018 13:06 , aktualizované: 17:45
debata (353)

Premiér takisto informoval, že požiadal ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a štátneho tajomníka za SNS Lukáša Parízka o analýzu. Pod Parízka totižto spadajú medzinárodné organizácia, teda aj OSN. „Ako predseda vlády odmietam znenie kompaktu o migrácii a odmietam, aby platil na Slovensku,“ dodal Pellegrini.

Pokiaľ ide o možnú demisiu Lajčáka, už s ním hovoril. Pellegrini hovorí, že jeho stanovisko vzal Lajčák na vedomie.

Premiér upozornil, že Slovensko čakajú predsedníctva v OBSE, OECD aj v V4 a nemyslí si, že by Slovensko malo stratiť kvalitného ministra pre tento pakt. Verí, že Lajčák sa s tým zmieri a povýši službu SR nad svoje osobné postoje.

„Sme pripravení vzniesť pripomienky voči pasážam, ktoré by mohli vzbudzovať obavy u našich občanov,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

Jasné nie paktu OSN

„Slovensko si nemyslí, že neexistuje rozdiel medzi legálnou a nelegálnou migráciou. Tú ekonomickú považujeme za nelegálnu a považujeme ju za škodlivú a bezpečnostné riziko,“ povedal Pellegrini s tým, že Slovensko má problém s dokumentom tak, ako je navrhnutý. Preto Slovenská republika „v žiadnom prípade nepodporí tento pakt OSN v Marakéši a nebude s ním súhlasiť“.

Rôzne alternatívy účasti na rôznom stupni zvažujú aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz či poľský premiér Mateusz Morawiecki. Slovensko sa preto podľa Pellegriniho pozrie na to, či do Maroka nemôže vycestovať niekto, kto by priamo na mieste prezentoval výhrady Slovenska. „Ešte raz. Na Slovensku žiadny takýto dohovor a pakt nebude platiť, pretože Slovenská republika s jeho celkovým znením nesúhlasí,“ dodal Pellegrini.

S ministrom Lajčákom hovoril

Na otázku, či sa zmieril s tým, že príde o ministra zahraničných vecí, Pellegrini odpovedal „nie“. S ministrom hovoril, oznámil mu svoj postoj a Lajčák to podľa neho vzal na vedomie. „Vzhľadom na to, čo čaká Slovensko – predsedníctvo v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, čo je vážna organizácia, kde potrebujeme profesionálov, ktorí so cťou budú riadiť predsedníctvo, čaká nás predsedníctvo v OECD, do júna predsedáme vo Visegrádskej štvorke, si nemyslím, že by sme mali stratiť takéhoto špičkového diplomata len na základe nejakej dohody alebo nedohody. Pevne verím, že sa mi ako predsedovi vlády podarí pána ministra presvedčiť, aby aj keď bude rozhodnutie vlády také, aké bude, že sa s ním nakoniec stotožní, zmieri a nakoniec povýši službu SR nad svoj osobný postoj. Mimoriadne ho chápem, rozumiem, že si chce zachovať svoju osobnú integritu, ale priority SR a záujmy štátu musia byť vždy nadradené osobným postojom,“ povedal Pellegrini.

Lajčák podľa neho neprízvukuje, že by sa musel na rokovaní zúčastniť on sám. Podotkol, že hoci sa búrlivo diskutuje o účasti v Marakéši, podstatné bude hlasovanie vo Valnom zhromaždení OSN.

Právna analýza dokumentu

Pokiaľ ide o právnu analýzu, o ktorú chce premiér požiadať Lajčáka aj Parízka, tá má určiť, či tam teda niekto môže vycestovať. Na analýze by sa mal Parízek podieľať preto, pretože do jeho sekcie patria multilaterálne organizácie, teda aj Organizácia Spojených národov. „Preto si myslím, že on bude tým najlepším človekom, ktorý by nám mohol dať jasné odpovede na celý proces, ako text vznikal, keďže sa to dialo na sekcii, ktorú on spravuje, a zároveň, či nám vyplývajú z účasti nejaké povinnosti,“ informoval Pellegrini.

S tým, za čo Parízek na ministerstve zodpovedá, za premiér oboznámil dnes. So štruktúrou ministerstva sa oboznámil po tom, čo ho predseda SNS a NR SR Andrej Danko vyzval, aby prešetril celý proces vzniku textu a dokumentu. „V rámci organizačnej štruktúry má pán tajomník za SNS pod kontrolou všetky tieto organizácie vrátane OSN,“ dodal Pellegrini. „Či bol alebo nebol účastný rokovaní, či dohliadal na prácu svoju referentov podriadených, ktorý kreovali a negociovali pozíciu SR, to mi musí zodpovedať on,“ uviedol ďalej premiér.

Výbor pakt odmietol

Zahraničný výbor NR SR už prijal uznesenie, podľa ktorého by Slovensko kompakt malo odmietnuť. Proti kompaktu je hlavne koaličná SNS, ale aj opozičné SaS a Sme rodina. O alternatívnom uznesení, o ktorom by mohol rokovať parlament, hovorí aj minister Lajčák. Na stranu ministra sa z koalície stavia Most-Híd. O dokumente sa rokovalo, keď Lajčák predsedal Valnému zhromaždeniu OSN, je to teda pre neho aj otázka dôvery. Ak mu Smer neverí, nemôže byť ministrom, vyjadril sa už Lajčák.

353 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #Peter Pellegrini #migračný pakt OSN