Pellegrini: Deklarácia o brexite obsahuje aj pripomienky SR

Ani SR, ani EU-27 neteší, že ju opúšťa jeden z jej členov, avšak naďalej Británia ostáva strategickým partnerom pre Európsku úniu. Po nedeľňajšom summite EÚ o brexite v Bruseli to vyhlásil predseda vlády SR Peter Pellegrini. Zdôraznil, že do politickej deklarácie o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Britániou sa podarilo presadiť aj pripomienky SR o hľadaní možností spolupráce v oblasti rodinného práva a zosúlaďovania sociálnych systémov.

25.11.2018 15:16
pellegrini Foto: ,
Slovenský premiér Petter Pellegrini na mimoriadnom summite EÚ v Bruseli.
debata (3)

O silné a strategické partnerstvo Británie s EÚ prejavili podľa slovenského premiéra záujem európski lídri i britská premiérka Theresa Mayová.

Doplnil, že prechodné obdobie je stanovené zatiaľ na koniec roka 2020 s tým, že toto obdobie podľa dohody európskych lídrov bude môcť byť predĺžené o jeden alebo dva roky. „Potvrdilo sa, že EU-27 počas celého procesu zachovala svoju jednotu,“ povedal slovenský premiér.

Pellegrini upozornil, že Slovensko nebolo pasívnym pozorovateľom, ale vnášalo aj svoje vlastné pripomienky. Politická deklarácia obsahuje pripomienky o hľadaní možností spolupráce v oblasti rodinného práva a zosúlaďovania sociálnych systémov.

Predmetom dohody bolo aj postavenie Slovákov žijúcich a pracujúcich v Spojenom kráľovstve počas prechodného obdobia a zaručenie toho, aby nebolo dotknuté.

„Nedopustím ani ja, aby ktokoľvek v zahraničí robil zo Slovákov občanov druhej kategórie,“ vyhlásil. „Pred štyrmi týždňami som jasne povedal, že vláda neprijme žiadne opatrenia, ktoré by ohrozili bezpečnosť a suverenitu SR.“

Ďalšie podmienky budú predmetom diskusií a uzatvárania dohôd. Pellegrini predpokladá, že aj v záujme Británie bude zaujať status quo v prípade občanov EÚ, ktorí už žijú a pracujú v EÚ.

Objasnil, že zmienené dohody nemusia byť ratifikované v parlamente. Ďalšie jednotlivé neskoršie dohody však môžu mať povahu, ktorá bude potrebovať ratifikáciu v slovenskom parlamente.

Spoločne s ďalšími lídrami EÚ v nedeľu v Bruseli formálne prijali a odobrili dva dokumenty, dohodu o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie a politickú deklaráciu o budúcich vzťahoch.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Brexit