Polícia sa pripája k osvete o násilí na ženách, vyzýva ich, aby týranie hlásili

K osvete o násilí páchanom na ženách sa v rámci Medzinárodného dňa boja proti násiliu páchanému na ženách (25.11.) pridáva aj slovenská polícia. Policajný zbor (PZ) SR zverejnil na sociálnej sieti video o formách násilia a vyzýva všetky týrané ženy, aby si nenechávali svoje problémy pre seba, ale išli na políciu alebo sa zdôverili svojim blízkym.

25.11.2018 19:29
debata (4)

„Násilie je akýkoľvek spôsob útoku na integritu človeka,“ pripomína polícia s tým, že sa môže vyskytovať v piatich základných formách – fyzické, psychické, sociálne, ekonomické a sexualizované. Najbežnejšie sa v spoločnosti podľa nej stretávame s tzv. domácim násilím a jednotlivé formy sa v ňom dopĺňajú.

Príslušníčka PZ vo videu priblížila aj štyri fázy, tzv. kruh domáceho násilia. „V prvej fáze partneri spolu nekomunikujú a narastá napätie. Druhá fáza je fáza výbuchu, v tretej fáze sa partneri udobrujú a štvrtá je fáza medových týždňov,“ tvrdí. Vo štvrtej fáze partneri popierajú akékoľvek násilie. Žiaľ, kruh sa opakuje. Polícia varuje, že vtedy si už žena nedokáže pomôcť sama.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #domáce násilie #násilie na ženách