Do Luxemburgu mieri Kučera, Mazák je sklamaný

Podarí sa po viac ako troch rokoch konečne nájsť slovenského zástupcu pre Všeobecný súd Európskej únie v Luxemburgu? Traja doteraz zvolení kandidáti boli po vypočutí poradným výborom Rady EÚ odmietnutí ako nevyhovujúci. Slovensko tak ostáva jedinou krajinou, ktorej sa túto funkciu stále nepodarilo obsadiť. Súdna rada včera zvolila v poradí už štvrtého kandidáta - Michala Kučeru. Ten dúfa, že všetky náležitosti splní a prestížny sudcovský post nakoniec zaujme. Jeho kandidatúru musí ešte predtým odobriť vláda.

26.11.2018 14:17 , aktualizované: 27.11.2018 10:32
sudna rada, Mazak, Michal Kucera, Ivan Rumana, Foto: ,
Kandidáti na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu (zľava) Ján Mazák, Michal Kučera a Ivan Rumana pred hlasovaním Súdnej rady SR.
debata (1)

Členovia Súdnej rady si v tajnom hlasovaní vyberali spomedzi dvoch kandidátov. Nominant notárskej komory a advokátskej komory pôsobiaci v Kancelárii Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu Michal Kučera získal od 15 prítomných členov desať hlasov. Jeho súper, bývalý predseda Ústavného súdu, niekdajší generálny advokát Súdneho dvora Ján Mazák, ktorý je poradcom prezidenta Andreja Kisku, dostal päť hlasov. Ako kandidáta ho navrhol riaditeľ Ústavu štátu a práva na Slovenskej akadémii vied a člen Súdnej rady Jozef Vozár.

„Som predovšetkým rada, že Súdna rada zvolila kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie. Za pána Kučeru hovorí jeho životopis a skúsenosti,“ zhodnotila predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková po hlasovaní. „Obaja kandidáti, ktorí dnes pred radu predstúpili, spĺňali požadované kritériá, preto verím, že zvolený kandidát pred výborom uspeje. V prípade, že vláda kandidáta predloží a on neuspeje, bude nová voľba. Nechcem hodnotiť, či by to pre Súdnu radu bola hanba, keďže sme vyberali z navrhnutých kandidátov. Bolo urobené korektné vypočutie a v tajnom hlasovaní mohol každý vykonať svoju voľbu,“ dodala Praženková.

Kučera aj Mazák sa na zasadnutí osobne zúčastnili. Pri vypočutí predstavili svoje predchádzajúce pôsobenie, odbornú činnosť a museli tiež preukázať dostatočnú znalosť francúzštiny, ktorá je oficiálnych pracovným jazykom súdu. Ani jeden z kandidátov však nebol v týchto voľbách nováčikom. Kým Kučera stál pred Súdnou radou prvýkrát v januári, Mazák žiadal členov Súdnej rady o dôveru dokopy už štyrikrát.

„Som veľmi vďačný. Snažil som sa zužitkovať skúsenosť z januára aj v tejto voľbe. Som rád, že moju snahu Súdna rada takto vyhodnotila,“ povedal Kučera, ktorý je podľa vlastných slov pripravený o svojich kvalitách presvedčiť aj dosť prísny poradný výbor Rady EÚ. „Myslím si, že ambícia presvedčiť výbor je realistická. Spravím všetko, čo je v mojich silách, aby sme túto kliatbu prekonali,“ avizoval Kučera.

Jeho protikandidát úspešnejšiemu kolegovi zagratuloval. Priznal, že ho rozhodnutie Súdnej rady mrzí. „Keď si porovnáte, že súdny úradník zo Štrasburgu porazil bývalého predsedu Ústavného súdu a generálneho advokáta Súdneho dvora EÚ, tak by som chcel vedieť dôvody,“ reagoval nespokojný Mazák. „Je to evidentná zaujatosť,“ doplnil k výsledku voľby. Jeho tvrdenie Praženková jednoznačne odmietla. „Absolútne vylučujem akúkoľvek zaujatosť. Je to výsledok tajného hlasovania kolektívneho orgánu,“ zdôraznila šéfka Súdnej rady.

Súdna rada o kandidátovi na tento post za viac ako tri roky hlasovala päťkrát. Prvou nominantkou bola súčasná verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Poradný výbor Rady EÚ ju v marci 2016 odmietol, údajne pre nedostatočnú znalosť francúzštiny.

V júni 2016 Súdna rada neschválila jediného kandidáta Jána Mazáka, pre pochybnosti ohľadne integrity poradný výbor následne zamietol ďalšieho kandidáta, bývalého predsedu strany Sieť Radoslava Procházku. Nakoniec výbor zamietol aj Ivana Rumanu. Odôvodnil to nedostatočnou orientáciou v európskych záležitostiach a problematike, ktorou sa luxemburský súd zaoberá.

Všeobecný súd Európskej únie v Luxemburgu nazývaný aj Tribunál bol zriadený v roku 1998. Je súčasťou a prvou inštanciou Súdneho dvora Európskej únie. Poskytuje výklad právnych predpisov únie pre ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách. Rieši predovšetkým žaloby fyzických a právnických osôb proti inštitúciám, orgánom a agentúram Európskej únie, ale aj žaloby podané členskými štátmi proti Európskej komisii či Rade EÚ. Súd tvorili sudcovia nominovaní po jednom z každej členskej krajiny. V rámci reformy tohto súdu z roku 2015 prišlo k navýšeniu počtu o ďalších 12 dodatočných sudcov, pričom jedno z miest pripadlo Slovensku. Nový dodatočný sudca sa mal svojej funkcie ujať už 1. septembra 2016, teda pred viac ako dvoma rokmi.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Všeobecný súd EÚ v Luxemburgu #Michal Kučera