Kiska: Zvyšovanie napätia v Azovskom mori je neakceptovateľné

Prezident SR Andrej Kiska považuje zvyšovanie napätia na okupovanom Kryme a v Azovskom mori za neakceptovateľné.

26.11.2018 15:31
debata (71)

V reakcii na zajatie troch ukrajinských lodí Ruskom to napísal prezidentov poradca pre komunikáciu Roman Krpelan. Podľa prezidenta je nevyhnutné zastaviť eskaláciu, zdržať sa agresívnych krokov a upokojiť situáciu.

„Slovenská republika neuznáva nelegálnu anexiu Krymu a podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach,“ pripomenul prezidentov poradca.

K incidentu v Azovskom mori došlo v nedeľu. Velenie ukrajinskej armády informovalo, že išlo o vopred naplánovaný presun lodí z prístavu Odesa do prístavu Mariupol, ktorý sa začal 23. novembra.

Rusko vyhlasuje, že tri ukrajinské lode narušili námornú hranicu Ruska, keď sa pokúšali vplávať do Azovského mora cez Kerčský prieliv. Podľa Ruska sa ukrajinské lode v tejto uzavretej zóne pohybovali niekoľko hodín, pričom vykonávali „nebezpečné manévre“ a „nereagovali na výzvy posádok ruských lodí“.

Vzhľadom na to ruská strana, ktorá tento incident považuje za porušenie medzinárodného práva, použila strelné zbrane. Pri incidente bolo podľa ukrajinských zdrojov zranených najmenej šesť ukrajinských vojakov, pričom stav dvoch z nich je údajne vážny.

V tejto súvislosti bude v pondelok mimoriadne zasadať Bezpečnostná rada OSN. Požiadali o to ruská aj ukrajinská strana.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Andrej Kiska #Ukrajina #Čierne more #Kerčský prieliv