VIDEO: Makúch končí, Kažimír chce šéfovať NBS. Smer má favoritov na 'financmajstra'

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch končí od marca 2019 vo svojej funkcii. Vzdanie sa postu oznámil Bankovej rade NBS.

26.11.2018 17:14 , aktualizované: 27.11.2018 17:24
makúch, kažimír Foto: ,
Guvernér NBS Jozef Makúch a minister financií SR Peter Kažimír počas odovzdávania pamätnej striebornej zberateľskej mince k 25. výročiu vzniku SR.
debata (52)

Makúch Bankovú radu NBS o odstúpení informoval s tým, že svoju funkciu bude vykonávať do vymenovania nového guvernéra NBS. Oficiálne sa malo skončiť jeho funkčné obdobie v roku 2021.

Minister financií Peter Kažimír (Smer) pár hodín na to potvrdil, že má záujem o post guvernéra NBS. Informovalo o tom ministerstvo financií. Kažimír zároveň dodal, že chce odísť z aktívnej politiky.

Video

Láka ho zostať už iba vo svete čísel

„Moje rozhodnutie je zároveň rozhodnutím odísť z aktívnej politiky. Funkciu ministra financií som vždy vnímal ako odborný post, ktorý sa na jednej strane od politiky oddeliť nedá, ale na strane druhej sa o to treba stále usilovať. Ja som sa snažil tieto dve polohy vyvažovať. Na pozícii guvernéra NBS ma láka možnosť zostať už iba vo svete čísel“, povedal Peter Kažimír.

„Na ministerstve financií som zažil a zažívam zásadné okamihy. Zavádzanie eura, najväčšiu finančnú a hospodársku krízu v dejinách, kritické momenty eurozóny, slovenské predsedníctvo EÚ, kandidatúru na šéfa euroskupiny a v posledných rokoch konečne aj konjunktúru a dobré obdobie“, uviedol v správe z rezortu financií Kažimír.

Favoriti Smeru na ministra

Podľa zdrojov denníka Pravda sa ako najvážnejší kandidát na ministra financií spomína bývalý prezident Finančnej správy SR František Imrecze, možným kandidátom má byť aj poslanec Smeru a predseda parlamentného finančného výboru Ladislav Kamenický.

Kamenický pre Pravdu uviedol, že o záujme o jeho osobu v súvislosti so šéfovaním rezortu financií nevie, ale ak by takúto ponuku dostal, určite by ju zvážil.

Kritika opozície na hlavu Kažimíra

Opozičné strany SaS a OĽaNO kritizujú záujem Kažimíra o post guvernéra Národnej banky Slovenska.

Obe vo svojich vyhláseniach napísali, že šéf NBS by mal byť nezávislý. Liberáli preto očakávajú, že prezident sa takémuto personálnemu návrhu vzoprie.

„Ak Peter Kažimír chce ujsť z korupčnej vlády Petra Pellegriniho rovnako ako Marek Maďarič, mal by to urobiť aspoň so štipkou pokory voči občanom a sebareflexie,“ myslí si poslanec Národnej rady (NR) SR Jozef Rajtár (SaS). Ako „opúšťanie potápajúcej lode“ Kažimírov prípadný odchod do NBS vníma aj poslanec NR SR Eduard Heger (OĽaNO).

O tom, že by reguláciu nad slovenským finančným trhom mal prevziať práve Kažimír informoval denník Pravda už skôr.

„Funkčné obdobie guvernéra Národnej banky Slovenska je zo zákona 6 rokov, t. j. funkčné obdobie pána Makúcha je do 12. januára 2021,“ reagovala v pondelok na zistenia Pravdy Martina Vráblik Solčányiová, hovorkyňa NBS.

Výmenu pripustil ešte v októbri v relácii TV Pravda Ide o Pravdu premiér Peter Pellegrini (Smer). „Môžem potvrdiť, že v prípade ak by malo prísť k zmene v kresle guvernéra NBS, tak podpredseda vlády a súčasný minister financií Peter Kažimír má ambíciu zúčastniť sa súboja o obsadenie tohto postu,“ povedal.

Video

Neoficiálne sa o možnej výmene začalo špekulovať začiatkom roka. Makúch tieto úvahy najprv odmietal a Kažimír hovoril, že aktuálne pracuje pre vládu a jeho cieľom je príprava štátneho rozpočtu na rok 2019. Rozpočet v týchto dňoch bude schvaľovať parlament.

Makúch naznačil svoj odchod prvýkrát na jeseň. „Peter Kažimír by bol určite dobrým guvernérom,“ uviedol koncom septembra Makúch. Zároveň pripustil možnosť skoršieho odchodu kvôli hrozbe politickej nestability po parlamentných voľbách 2020. „Takáto situácia v minulosti v Belgicku spôsobila, že politici sa až dva roky nevedeli dohodnúť na mene nového guvernéra národnej banky. V Slovinsku zas musel guvernér odstúpiť práve pre príliš veľkú politickú nestabilitu,“ dodal Makúch. Podľa neho v čase silných ekonomických zmien je dôležité mať obsadené kreslo šéfa NBS skúseným ekonómom.

Kažimír je historicky prvým slovenským ministrom financií, ktorý predstavil vyrovnaný rozpočet, a to na rok 2019. Kažimír v poslednom období neuspel v boji o kreslo šéfa euroskupiny, ale časopis The Banker mu začiatkom tohto roka udelil cenu najlepšieho ministra financií Európy. Ak by Kažimír išiel do NBS, je otázne, kto by si zasadol do kresla ministra financií.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #NBS #Jozef Makúch #Národná banka Slovenska #guvernér NBS