Obedy zadarmo budú od januára len v škôlkach

Deti v predškolských zariadeniach majú mať obedy zadarmo od 1. januára budúceho roka. Deti na prvom a druhom stupni základných škôl až od septembra budúceho roka.

27.11.2018 11:58 , aktualizované: 15:21
fico Foto: ,
Robert Fico
debata (135)

Mestá a obce, ako aj školské zariadenia tak majú získať dostatok času na to, aby zabezpečili technické zariadenia a prípadne doplnili pracovnú silu do jedální. Dohodli sa na tom poslanci strany Smer so Združením miest a obcí Slovenska.

Predseda strany Robert Fico okrem toho informoval, že rezort financií prisľúbil dva milióny eur, ktoré majú riešiť možné problémy s týmto opatrením v praxi.

Fico po rokovaní so ZMOS-om na tlačovej besede uviedol, že pri zavedení obedov zadarmo hľadajú so samosprávami čo „najhladšie riešenie“, ktoré kasy samospráv zasiahne čo najmenej.

Pôvodne mali byť obedy platené štátom aj pre žiakov prvého a druhého stupňa základných škôl od začiatku roka. Priemerný príspevok na jeden obed v škole je 1,20 eura. Smer vo svojom návrhu chce, aby sa táto suma preplácala rodičom. Podľa Fica ZMOS sľúbilo, že urobí všetko pre to, aby sa nestalo, že bude niekto od rodičov pýtať viac ako 1,20 eura.

SaS aj OĽaNO hovoria o populizme

Opozičné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) aj strana Sloboda a Solidarita (SaS) sú presvedčení, že Smer a jej predseda dnes priznali, že návrh priniesť obedy zadarmo pre deti je problematický a nedomyslený. „Robert Fico priznal, že nápad nedomyslel, v Smere zistili, že nie sú ľudia v školských kuchyniach, že je potrebné, aby sa prerábali kuchyne. Dnes začali riešiť to, čo mali už v minulosti,“ povedala dnes na tlačovej besede poslankyňa NR SR za OĽaNO Soňa Gaborčáková s tým, že bezplatné obedy nás budú stáť peniaze, keďže bude potrebná investícia do rekonštrukcie školských jedální. Podľa nej aj ZMOS povedal, že nevie garantovať, že samosprávy zabezpečia obedy zdarma pre všetky deti. „Nemyslím, že sto percent detí dostane obed zadarmo,“ uviedla.

Poslanec Miroslav Sopko z OĽaNO dodal, že treba riešiť kvalitu stravy, aby bola z domácich surovín a aby bola pre deti, ktoré sú vystavené práve tomuto nedostatku. Podobne Eduard Heger podotkol, že Smer dnes dobieha veci, na ktoré mal myslieť predtým. „Je to jasný znak amaterizmu, ktorý Smer preukazuje. Je to strana populizmu a marketingu a nerieši skutočný problém, že deti nemajú teplý ani zdravý obed. Stále sú školy, ktoré nemajú jedálne,“ uviedol. Zároveň vyhlásil, že cieľom OĽaNO je, aby všetky deti mali teplý obed, „toto je náš návrh a aby mali zdravý obed.“

Podľa poslanca NR SR za SaS Branislava Gröhlinga strana Smer sa dnes priznala, že na obedy zadarmo absolútne nebola pripravená a urobila to z čistého populizmu a v snahe zachrániť klesajúce preferencie. „Pripravené na tento krok nie sú ani školy, ktoré nemajú vybavenie, a ani kuchárky. Preto Smer obedy zadarmo na základných školách najskôr presunul na február a teraz na september,“ uviedol poslanec v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca SaS Róbert Buček.

Fico: Záleží mi na tom, aby Lajčák zostal ministrom

Predsedovi Smeru záleží na tom, aby tak kvalifikovaný diplomat, ako je Miroslav Lajčák (nom. Smeru), zostal ministrom zahraničných vecí. Povedal to novinárom bez toho, aby vysvetlil, ako sa parlament postaví ku Globálnemu paktu OSN o migrácii. Práve kvôli tomuto dokumentu Lajčák pripúšťa svoju rezignáciu.

Po tejto novinárskej otázke Fico tlačovú konferenciu ukončil s vysvetlením, že má zasadnutie poslaneckého klubu. Neodpovedal na otázky, či má ambíciu stať sa po prípadnom Lajčákovom odchode jeho nástupcom v rezorte, ani o tom, ako vyrieši svoje bývanie, keďže majiteľ bytovky Bonaparte Ladislav Bašternák bol na prvom stupni odsúdený.

Video

Fico nebol na Kramároch pre problémy so srdcom

Fico sa nevyjadril ani k svojmu zdravotnému stavu, keď podľa portálu Aktuality.sk vyhľadal zdravotnú starostlivosť pre problémy so srdcom. Fico novinárom povedal, že keby ich skutočne zaujímalo jeho zdravie a nešlo by im len o bulvárne informácie, odpovedal by.

Tlačové oddelenie Smeru neskôr poslalo denníku Pravda spresňujúcu informáciu, podľa ktorej „Robert Fico považuje za úplnú hlúposť, že bol v nemocnici na Kramároch pre problémy so srdcom“. „Robert Fico v poslednom období prekonal virózu, ktorú si priniesol po návrate zo zahraničnej pracovnej cesty,“ informuje vedúci tlačového oddelenia Ján Mažgút.

135 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #obedy zadarmo #Globálny pakt o migrácii