Podľa Danka bude Kiska opäť kandidovať. Želal by si prezidenta ako je Zeman

Konflikt na Ukrajine treba riešiť s chladnou hlavou, uviedol predseda Národnej rady (NR) SR a SNS Andrej Danko. Volá po upokojení situácie diplomatickou cestou. Opakuje, že sankcie nie sú účinným riešením.

27.11.2018 13:20 , aktualizované: 16:18
danko Foto: ,
Andrej Danko
debata (127)

„Je pre nás veľmi nebezpečné, ak sa eskaluje napätie. Je pre nás však rovnako nebezpečné, ak sa zo dňa na deň na základe mediálnych článkov vynášajú rozsudky. Narážam tým aj na vyjadrenia svetových lídrov. Bol som totiž zdesený z toho, ak za jeden deň všetci vedeli, kto je ten zlý,“ povedal Danko v relácii rádia Express.

SNS sa pozerá na pôvod aktuálneho konfliktu opatrne aj vzhľadom na falošné správy spred pár mesiacov o vražde novinára Arkadija Babčenka.

„Nie som človek, ktorý má dôveru k Porošenkovi. Už nás raz Ukrajina údajne mŕtvym novinárom oklamala. Treba sa rozvážne pozrieť na všetky udalosti a skutočnosti, ale naozaj sa bojím, aby sa niektorí ľudia s nami opäť len nehrali. Nevynášajme hneď rozsudky a nežiadajme hneď milión sankcií, dôležitý je mier medzi Ukrajinou a Ruskom,“ doplnil.

Podľa Danka môžu za zvýšeným napätím byť aj blížiace sa prezidentské voľby na Ukrajine a klesajúce preferencie aktuálnej hlavy štátu Petra Porošenka. Danko vyzýva k zachovaniu rozvahy a chcel by, aby sa konflikt čo najrýchlejšie upokojil diplomatickou cestou.

„Sankcie však nie sú účinné. Sankcie mali zabezpečiť vyriešenie konfliktu, ale namiesto toho mám pocit, že sú len účelové. Slovensko by malo byť trvať na takých tlakoch, aby si obe strany sadli za okrúhly stôl a situáciu vyriešili bez stanného práva,“ uzavrel Danko.

Danko: Nebude päť percent, končím

Šéf SNS sa vyjadril aj k téme parlamentných volieb v roku 2020. „Ak nebude päť percent, končím,“ uviedol Danko a dodal, že o ňom „rozhodujú voliči a voľby.“

„Ak si ľudia zvolia Kollára, Matoviča či Sulíka, nech sa páči,“ dodal Danko.

Danko zopakoval, že SNS stále rokuje o tom, koho strana postaví do prezidentských volieb v roku 2019 pričom zopakoval, že on o tento post záujem nemá. „Aj keby ma predsedníctvo nominovalo, nebudem kandidovať. Vyjadríme sa 10. januára,“ dodal Danko.

„Začínam chápať tanečky Andreja Kisku a myslím si, že bude kandidovať,“ povedal Danko. Andrej Kiska už dávnejšie odmietol, že sa bude snažiť o svoje znovuzvolenie za prezidenta SR.

Pripustil, že do Marrákeša pôjde slovenský zástupca

„Želám si, aby Slovensko malo prezidenta ako je Miloš Zeman,“ povedal Danko a dodal, že český prezident má múdrosť a charizmu. Podľa jeho slov sa SNS snažila nájsť „charizmatického človeka“, ktorý by aj s podporou Smeru mohol kandidovať na prezidenta. „Zatiaľ nie je žiadna dohoda a SNS tak bude mať zrejme vlastného kandidáta,“ povedal.

Danko uviedol, že presný termín konania prezidentských volieb vyhlási medzi 10. a 15. januárom budúceho roka.

Ak to nebude znamenať automatický súhlas s Globálnym paktom OSN o migrácii, slovenský zástupca by sa mohol konferencie v Marrákeši zúčastniť. „Trváme na tom, že tam nesmie ísť zástupca, ktorého akýkoľvek úkon či aklamačné hlasovanie, alebo akákoľvek vec by zaviazala Slovensko,“ objasnil.

Pred dvoma týždňami o kandidatúre viacerých osobností na prezidenta, vrátane Danka, hovoril pre TV Pravda ďalší kandidát na prezidenta, šéf Mostu – Híd Béla Bugár, takto:

Video
127 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Andrej Danko #protiruské sankcie #vojna na Ukrajine #Azovské more