Ministerstvo zahraničia sa veľvyslanca pýtalo na Slovákov na Ukrajine

Na zablokovaných ukrajinských hraničných priechodoch uviazlo niekoľko Slovákov, rezort diplomacie preto inicioval stretnutie s veľvyslancom Ukrajiny v SR Jurijom Muškom. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Muška v utorok prisľúbil ústretovosť a vyjadril predpoklad, že sa situáciu na hraničných priechodoch podarí čoskoro zvládnuť.

27.11.2018 21:13
velvystlanec, ukrajina, jurij muška Foto: ,
Jurij Muška, veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku.
debata (7)

Generálny riaditeľ politickej sekcie MZVaEZ SR Marián Jakubócy s Muškom hovoril aj o vyhlásení vojnového ohrozenia v desiatich oblastiach Ukrajiny. Veľvyslanec uviedol, že pre cudzincov v Ukrajine nedôjde k žiadnym obmedzeniam. Hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel okrem toho ubezpečil, že zavedením stanného práva na Ukrajine by nemali byť obmedzené ani práva slovenskej národnostnej menšiny žijúcej v Zakarpatsku. Táto oblasť totiž nepatrí medzi regióny, kde bude stanné právo platiť.

Cestné hraničné priechody Malyj Bereznyj Ubľa a Užhorod Vyšné Nemecké blokujú v osobnej doprave na ukrajinskej strane štrajkujúci vodiči osobných motorových vozidiel s evidenčnými číslami registrovanými v členských krajinách EÚ. Dôvodom protestnej akcie je podľa informácií z ukrajinskej strany snaha o dosiahnutie zmeny ukrajinskej colnej legislatívy týkajúcej sa vozidiel evidovaných mimo Ukrajiny.

Ukrajinský parlament schválil vyhlásenie stanného práva vo vybraných častiach Ukrajiny v reakcii na vystupňovanie napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. Ruská pobrežná stráž spustila v nedeľu (25. 11.) paľbu na tri ukrajinské lode neďaleko Kerčského prielivu, ktorý oddeľuje Azovské more od Čierneho mora, a zranila šiestich ukrajinských námorníkov. Rusko následne zadržalo ukrajinské lode aj s posádkami a obvinilo ich, že ilegálne prenikli do ruských vôd pri pobreží Krymu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zahraničných vecí #Ukrajina #Slováci v zahraničí