O pakte sa rozhodne vo štvrtok, Lajčák si za svojím vyjadrením stojí

Poslanci Národnej rady SR od rána rokujú o návrhu uznesenia ku Globálnemu paktu OSN o migrácii. Poslanec za Smer Marián Kéry predniesol pozmeňujúci návrh, ktorý v uznesení dopĺňa, že SR je plne suverénna v definovaní vlastnej národnej migračnej politiky. Hlasovať o uznesení budú poslanci zajtra.

28.11.2018 12:09 , aktualizované: 18:40
Miroslav Lajčák Foto:
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
debata (208)

„Ekonomicky motivovaná nelegálna migrácia je negatívny jav prinášajúci aj bezpečnostné riziká, a to v národnom, regionálnom i globálnom kontexte a SR podporuje riešenia jej príčin v krajinách pôvodu. Žiadny dokument o migrácii nemôže byť vykladaný tak, že by Slovenskú republiku obmedzoval v suverénnej právomoci rozhodovať o tom, koho bude považovať za legálneho migranta a koho za nelegálneho migranta a ktorému z nich udelí právo zdržiavať sa na jej území,“ dopĺňa Smer do pôvodného uznesenia. Zároveň Smer dopĺňa, že SR si vyhradzuje právo prijímať legislatívu v oblasti migrácie výlučne v súlade so svojou národnou migračnou politikou a trvá na odmietaní politiky povinných kvót.

V uznesení SNS Národná rada Slovenskej republiky konštatuje, že Globálny pakt o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii v podobe konečného návrhu z 11. júla 2018 je dokumentom, ktorý nie je v súlade s aktuálnou bezpečnostnou a migračnou politikou Slovenskej republiky. NR SR žiada vládu Slovenskej republiky, aby zaujala nesúhlasné stanovisko ku Globálnemu paktu, vykonala príslušné opatrenia spojené so stiahnutím Slovenskej republiky z procesu prijímania Globálneho paktu a jeho neprijatím Slovenskou republikou na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa má uskutočniť v Maroku 10. a 11. decembra 2018, píše sa v uznesení.

Lajčák sa svojimi slovami stojí

Stále platí alternatíva, že pokiaľ zo slovenských zástupcov nikto na konferenciu nepocestuje, podá šéf rezortu zahraničných vecí Miroslav Lajčák demisiu. Potvrdil to pred dnešným rokovaním vlády SR samotný Lajčák, ktorý hovorí, že je vo svojich názoroch a vyjadreniach konzistentný.

Podľa jeho slov musí byť vo svojich rozhodnutiach v súlade so svojím vlastným svedomím a túto pomyselnú hranicu neprekročí. Lajčák odpovedal tiež na otázky o Bezpečnostnej a Obrannej stratégii, ktoré schválila vláda SR ešte počas minulého roka. Lajčák uviedol, že Bezpečnostná stratégia, ktorú vypracúval jeho rezort, je kvalitným dokumentom, ale v súčasnosti je to už záležitosťou Národnej rady SR.

„Pre mňa je dôležité, aby som sa rozhodol v súlade s mojím svedomím. Nechcem špekulovať, ja som jasne povedal, že hovorím to, čo si myslím. Ja s nikým nebojujem, moje slová stále platia. Ja som minulý týždeň povedal, ako to je a som konzistentný vo svojich vyjadreniach,“ povedal Lajčák. Na otázku, či by bol dobrou náhradou za neho expremiér a poslanec NR SR Robert Fico, nechcel Lajčák odpovedať s tým, že ide o špekuláciu. Práve meno šéfa koaličného Smeru sa medializovalo v súvislosti s možnou náhradou za Lajčáka. Ten totiž pohrozil demisiou v prípade, že na konferenciu OSN v Marrákeši nepocestuje slovenský zástupca.

Podľa premiéra je fakt, či niekto do Marrákeša pôjde, irelevantný

Či niekto pôjde alebo nepôjde do Marrákeša, je podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer) irelevantné. Dôležité je len to, že Slovensko nebude k ničomu viazané. Povedal to pred stredajším rokovaním vlády. Priznal, že podľa analýzy samotný dokument nie je právne záväzný.

„Budeme už len zvažovať, či výhrady, ktoré máme, treba aj niektorým spôsobom prezentovať. Musíme si uvedomiť, že keď tam nepôjdeme, tak bude konferencia, ktorá o Slovensku nespomenie ani slovkom absolútne nič. A preto uvidíme, či pošleme naše stanovisko písomne alebo ako to dáme jasne najavo,“ priblížil.

„Marrákeš pre SR nebude žiadnym spôsobom záväzný, nič nám nehrozí. Ostatné sú technické záležitosti, z ktorých netreba robiť vojnu,“ myslí si premiér, ktorý podľa svojich slov urobí všetko pre to, aby Lajčák ostal na poste ministra zahraničných vecí.

Vláda o ceste do Marrákeša rozhodne na ďalšom zasadnutí

Vláda o účasti na konferencii rozhodne na svojom ďalšom zasadnutí. Po rokovaní to povedal podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer). Uviedol, že jeho postoj v súvislosti s Globálnym paktom OSN o migrácii sa zhoduje s postojom premiéra Petra Pellegriniho (Smer).

Podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) účasť slovenského zástupcu na konferencii podporuje. „Nemyslím si, že riešenie je to, že SR zostane mimo stola. Strkať hlavu do piesku pri takomto probléme je zlá cesta. Keď máme ako SR nejaké výhrady k paktu, tak by sme to tam mali nejakým spôsobom vyjadriť, ale určite nie tak, že zostaneme mimo. Tento problém je globálny a SR by pri tom mala byť,“ povedal.

SNS chce podporiť zmenu uznesenia k paktu z dielne Smeru

Slovenská národná strana (SNS) je pripravená podporiť pozmeňovací návrh Smeru k uzneseniu ku Globálnemu paktu OSN o migrácii a vyjadruje dôveru voči premiérovi Petrovi Pellegrinimu, že dodrží slovo a na rokovanie o pakte do Marrákeša nikto za Slovensko nepôjde.

Pripomienky k paktu má Slovensko dať písomne. Slovensko sa podľa SNS zrejme pridá ku krajinám, ktoré sa na realizácii globálneho paktu nebudú podieľať. Uviedol to na tlačovej konferencii v parlamente prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Video

Nešírme hystériu, pomôže len extrémistom, tvrdí Cséfalvayová

Politika zvyšovania hystérie pomôže len konšpirátorom a extrémistom. V rétorike okolo Globálneho paktu OSN o migrácii je problém rozlíšiť, či prehovoril poslanec koalície, demokratickej opozície alebo ĽSNS. V pléne parlamentu to vyhlásila predsedníčka Zahraničného výboru NR SR Katarína Cséfalvayová (Most-Híd).

„Zastavme túto nezmyselnú hystériu. Máme možnosť postaviť sa čelom nepopulárnemu problému. Našim príspevkom by malo byť odvážne vysvetľovanie,“ myslí si. Koaličná poslankyňa podľa svojich slov vie pochopiť výhrady k textu tohto dokumentu, nerozumie však, prečo nechceme naše výhrady komunikovať aj partnerom na decembrovom stretnutí v Maroku. „Ak chceme kritizovať, nemá zmysel odísť od stola. Ak v Marrakéši nebudeme, rámec bude prijatý a my sa pripravíme o možnosť predniesť svoj postoj. Ísť do Marrakéša a predniesť náš postoj je silnejšie vyjadrenie, ako neísť tam vôbec,“ upozornila.

Cséfalvayová sa domnieva, že parlamentná debata už nie je o globálnom rámci OSN, ale o tom, že politické strany sa miesto hľadania riešení vybrali ľahšou cestou naskočenia na nálady najhlučnejšieho extrému na sociálnych sieťach. „Našou úlohou je zodpovedne vysvetľovať, čo migrácia je a chrániť občanov len pred jej rizikami. A nie vyvolávať strach z neznámeho. Musíme vedieť uniesť bremeno debaty a argumentácie aj pri nepopulárnych témach,“ tvrdí.

Znehodnocujeme prácu ministra, nechávame sa vláčiť populizmom, vyjadril sa Martin Fedor

Koaličného poslanca Martina Fedora (Most-Híd) mrzí, že väčšina parlamentu plánuje svojím postojom ku Globálnemu paktu OSN o migrácii hodiť do koša časť práce ministra zahraničných vecí.

Fedorovi je ľúto, že aj predstavitelia vládnej väčšiny, ktorá vznikla ako koalícia z rozumu, sa nechávajú populistami ďalej vláčiť. „Nesúhlasím s podporou nelegálnej migrácie, nie som ani za povinné kvóty, nechcem ucelené moslimské komunity. Zastávam názor, že problémy treba riešiť tam, kde vznikajú. Znehodnocujeme však prácu vlastného ministra a nechávame sa strhnúť jednou veľkou pseudotémou,“ myslí si.

Podľa exministra obrany sa nechávame strhnúť diktovaním témy zo strany maďarského premiéra Viktora Orbána a zrejme nevedomky posilňujeme jeho postavenie. „Je v našom záujme nenechať sa strhnúť populizmom. Ak máme výhrady, spíšme ich, dajme na papier a vyšlime nášho zástupcu do Marrákeša, aby ich na konferencii prezentoval. Ak to neurobíme, zbavujeme Slovensko nástroja, ktorý je pre štáty našej veľkosti rozhodujúci. Rezignovanie na diplomaciu nie je rozumné a je to veľká chyba,“ zdôraznil.

Fedor tvrdí, že migráciu treba popísať a kategorizovať, aby bolo zrejmé, o čom sa hovorí. „Nehľadajme za tým akúsi OSN, ďalšiu z radov tajomných organizácií, ktoré nám idú niečo vnucovať. Je to organizácia, kde sa naša diplomacia dokázala presadiť v osobe ministra Lajčáka. On je pre mňa zárukou profesionálneho prístupu v zahraničnej politike a ochrany záujmov Slovenska. Aj kvôli jeho postojom som podporoval túto vládu,“ dodal.

Podľa Borisa Kollára by Lajčák mal podať demisiu

Minister zahraničných vecí ešte ako šéf Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN) vytvoril globálny pakt o migrácii, ktorý všetci na Slovensku odmietajú. Možno by preto bolo správne, keby podal demisiu. V pléne Národnej rady (NR) SR to vyhlásil líder Sme rodina Boris Kollár. Jeho strana nevylučuje, že ak Lajčák neodstúpi, bude ho odvolávať.

„My tento pakt odmietame, a preto sa máme cítiť zle. Veď ako sa on pozrie svojim chlebodarcom do očí, keď jeho vlastná krajina to nepodporí? No my sme tu asi všetci blázni, xenofóbi a fašisti. Nie, nie sme,“ deklaroval Kollár, ktorý podobne ako väčšina parlamentu globálny pakt odmieta.

Upozornil, že negatívny postoj k dokumentu má napríklad aj Rakúsko. „Zistili, že 17 bodov z tohto paktu by im narúšalo národnú suverenitu v rozhodovaní,“ poznamenal.

Kollárovi tento dokument pripomína salámovú metódu. „Toto je typický príklad, ako s nami robia. Jeden krúžok po druhom. Až zistíme, že sme stratili všetky kompetencie a rozhoduje o nás niekto druhý. Takto to robia vo všetkom,“ dodal.

208 debata chyba
Viac na túto tému: #Globálny pakt o migrácii