VIDEO: Verím, že Kiska Kažimíra do NBS vymenuje, hovorí Pellegrini

Návrh na vymenovanie ministra financií Petra Kažimíra na post guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) ide do parlamentu.

28.11.2018 13:11 , aktualizované: 15:44
debata (19)
Video

Vládny kabinet totiž v stredu schválil návrh predsedu vlády Petra Pellegriniho na nomináciu Petra Kažimíra na čelo centrálnej banky. O návrhu budú následne hlasovať poslanci Národnej rady SR, a ak bude schválený, návrh poputuje k prezidentovi, ktorý guvernérov NBS menuje.

Kažimír má podľa návrhu nahradiť na poste guvernéra Jozefa Makúcha, ktorý v utorok oznámil, že zo svojej funkcie predčasne odstúpi 1. marca budúceho roka. Pôvodne mal svoj šesťročný mandát naplniť až 12. januára 2021.

Kabinet spolu s návrhom na vymenovanie Kažimíra za guvernéra centrálnej banky v stredu schválil aj návrh na vymenovanie viceguvernéra NBS. Má sa ním stať Jozef Hudák, ktorý by tak mal obsadiť v súčasnosti voľné miesto jedného z viceguvernérov centrálnej banky. Rovnako ako v prípade guvernéra aj viceguvernérov NBS vymenúva na základe návrhu vlády po schválení parlamentom prezident.

Ficovi je ľúto, že Kažimír chce odísť z funkcie, no chápe jeho rozhodnutie

Predsedovi koaličnej strany Smer a bývalému premiérovi Robertovi Ficovi je ľúto, že minister financií Peter Kažimír (Smer) chce odísť zo svojej funkcie. Na druhej strane však chápe jeho rozhodnutie. Zároveň je podľa neho potrebné využiť príležitosť obsadiť funkciu guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) kvalifikovaným kandidátom. Uviedol to v stredu po podpise kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa na Úrade vlády SR.

Fico vyjadril ľútosť, že Kažimír chce odísť z funkcie ministra financií, pretože je to človek, ktorý podľa neho pre Slovensko urobil veľa. „Na druhej strane chápem, že ak vzniká takáto príležitosť a post guvernéra Národnej banky Slovenska môže byť obsadený kvalifikovaným človekom, tak takúto príležitosť je potrebné aj využiť,“ skonštatoval.

Rozhodnutie vlády, že Kažimír bude oficiálnym kandidátom na post guvernéra NBS, prijal podľa vlastných slov s pochopením. „Národná rada, samozrejme, bude hlasovať v tajnom hlasovaní a potom, ak tento návrh bude schválený, tak prejde do rúk prezidenta Slovenskej republiky, ktorý rozhodne na konci dňa, či pristúpi k menovaniu Petra Kažimíra,“ podotkol Fico.

Opozícia Kažimíra kritizuje

Opozičné strany SaS a OĽaNO kritizujú záujem Kažimíra o post guvernéra Národnej banky Slovenska.

Obe vo svojich vyhláseniach napísali, že šéf NBS by mal byť nezávislý. Liberáli preto očakávajú, že prezident sa takémuto personálnemu návrhu vzoprie.

„Ak Peter Kažimír chce ujsť z korupčnej vlády Petra Pellegriniho rovnako ako Marek Maďarič, mal by to urobiť aspoň so štipkou pokory voči občanom a sebareflexie,“ myslí si poslanec Národnej rady (NR) SR Jozef Rajtár (SaS). Ako „opúšťanie potápajúcej lode“ Kažimírov prípadný odchod do NBS vníma aj poslanec NR SR Eduard Heger (OĽaNO).

O tom, že by reguláciu nad slovenským finančným trhom mal prevziať práve Kažimír informoval denník Pravda už skôr.

„Funkčné obdobie guvernéra Národnej banky Slovenska je zo zákona 6 rokov, t. j. funkčné obdobie pána Makúcha je do 12. januára 2021,“ reagovala v pondelok na zistenia Pravdy Martina Vráblik Solčányiová, hovorkyňa NBS.

Výmenu pripustil ešte v októbri v relácii TV Pravda Ide o Pravdu premiér Peter Pellegrini (Smer). „Môžem potvrdiť, že v prípade ak by malo prísť k zmene v kresle guvernéra NBS, tak podpredseda vlády a súčasný minister financií Peter Kažimír má ambíciu zúčastniť sa súboja o obsadenie tohto postu,“ povedal.

Video
19 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #guvernér NBS