Slovenskí vojaci sa zúčastňujú na vojenskom cvičení Anakonda

Celkovo 120 slovenských vojakov sa zúčastňuje na najväčšom medzinárodnom cvičení Anakonda 2018 organizovanom poľskými ozbrojenými silami. Cvičenie bude trvať do 6. decembra. Informovala o tom hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

28.11.2018 13:27
Poľsko, Medzinárodné vojenské cvičenie... Foto: ,
Medzinárodné vojenské cvičenie Anakonda 2018 organizované poľskými ozbrojenými silami.
debata (2)

„Celkovo 120 vojakov z veliteľstva 2. mechanizovanej brigády a ďalších útvarov Pozemných síl Ozbrojených síl SR sa zúčastňuje na najväčšom medzinárodnom cvičení Anakonda 2018 organizovanom poľskými ozbrojenými silami vo vojenskom výcvikovom priestore Orysz/Bemowo Piskie,“ priblížila Capáková.

Cieľom cvičenia je podľa hovorkyne preveriť schopnosť vykonávať operácie v koaličnom zoskupení ako reakciu na narastajúce hybridné hrozby, ako aj viesť rozhodujúce vojenské operácie v medzinárodnom prostredí. Zároveň chcú cvičením demonštrovať schopnosť nasadenia a udržiavania bojovej sily aliančných síl.

Na cvičení Anakonda 2018 sa na poľskom území zúčastní približne 12 500 vojakov a ďalších približne 5 000 vojakov v Litve, Lotyšsku, Estónsku a v Baltskom mori. Okrem pozemnej techniky ich podporí aj 45 vojnových lodí a 150 lietadiel a vrtuľníkov.

Vojenské cvičenia Anakonda sa konajú s dvojročnou periodicitou od roku 2006. Ako informuje rezort obrany, v tomto roku sa cvičenie sústredí na spoluprácu jednotlivých vojenských útvarov. Najväčšie cvičenie poľských ozbrojených síl za posledných 27 rokov bude prebiehať v medzinárodnej veliteľskej štruktúre v zložke pozemných, vzdušných, námorných a špeciálnych jednotiek.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #medzinárodné vojenské cvičenie