Kočner ponúkal za slobodu milión

Kauciu vo výške milióna eur ponúkal kontroverzný podnikateľ Marian Kočner, len aby ho Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici prepustil z väzby. Sudca však bol neoblomný a nechal ho za mrežami v Leopoldove.

28.11.2018 17:40
Marian Kočner, súd, zmenky Foto: ,
Marian Kočner.
debata (61)

Kočner je vo väzbe od konca júna pre obvinenie z falšovania zmeniek v hodnote približne 70 miliónov eur. O slobodu žiadal už po druhý raz. Sudca Špecializovaného trestného súdu o prepustení rozhodoval 15. novembra s tým, že samotné rozhodnutie doručil priamo zainteresovaným stranám.

Redakcia Pravda získala toto zamietavé uznesenie v anonymizovanej podobe. Vyplýva z neho, že Kočner bol za slobodu ochotný zložiť aj finančnú záruku – kauciu vo výške milióna eur. Sudca v odôvodnení píše, že tú by bolo možné prijať len vo výnimočných okolnostiach prípadu. V takom prípade sa hodnotia rodinné a osobné pomery, napríklad zdravotný stav rodiny, ktorá je na obvineného odkázaná, starostlivosť o početnú rodinu, tehotenstvo a podobne. „Keďže iné výnimočné okolnosti prípadu som nezistil, … som dohľad probačného a mediačného úradníka nad obvineným neukladal a ponuku peňažnej záruky som neprijal,“ píše sudca.

Trestný právnik a bývalý prokurátor Ladislav Kuruc pred časom pre Pravdu vysvetľoval, že kaucia sa ukladá vo dvoch formách. „Môže ju ponúknuť obvinený alebo niekto druhý. Ktokoľvek ju podá, súd skúma jeho majetkové pomery, podľa nich sa určuje výška kaucie,“ povedal Kuruc. Sumu môže určiť aj súd. V žiadosti sa podľa neho deklarujú majetkové pomery žiadateľa, ktoré súd môže, ale aj nemusí skúmať. „Človek, ktorý ponúka kauciu, by si mal byť vedomý, že ak poruší podmienky, peniaze prepadnú. Výška kaucie by mala odzrkadľovať zábezpeku, že tomu, kto vyjde von, nebude jedno, či peniaze prepadnú,“ dodal právnik s tým, že v praxi sa stretol aj s kauciou vo výške 100-tisíc eur.

Sudca špecializovaného súdu však konštatoval, že u Kočnera „existuje dôvodná obava, že po prípadnom prepustení z väzby by pokračoval v trestnej činnosti, aby si zabezpečoval aj naďalej ekonomické výhody… Obvinený aj naďalej môže využívať svoj vplyv i prostredníctvom majetku, ktorého explicitne nie je vlastníkom“.

VIDEO: Kočnerovi právnici vyjadrovali nedávno na súde v Banskej Bystrici nádej, že súd Kočnera oslobodí. Ich argumenty si môžete pozrieť na nasledujúcom videu.

Video

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #kauza zmeniek TV Markíza