Saková: Bez fungujúcich návratov nie je možné hovoriť o migračnej politike

Ak nevieme zrealizovať návrat nelegálnych migrantov späť do vlasti, tak naša práca bude spočívať len vo vystavovaní dokladov tým, čo prídu. Na stredajšej konferencii Salzburského fóra to uviedla ministerka vnútra Denisa Saková (Smer).

28.11.2018 18:49
saková Foto: ,
Ministerka vnútra Denisa Saková.
debata (3)

Osobne som presvedčená, že bez reálne fungujúcich návratov nie je ani možné hovoriť o migračnej politike, povedala Saková. Zdôraznila, že napriek zvýšenej snahe sa účinnosť návratov v poslednej dobe skôr znižuje. Miera efektivity návratov v celej EÚ sa podľa jej slov znížila zo 45,8 percenta v roku 2016 na 36,6 percenta v roku 2017. Čiastkové príčiny sú mnohé. Nespolupráca tretích štátov, nedostatočné právomoci eskortujúcich policajtov na území iného členského štátu alebo uprednostňovanie readmisie pred priamym vyhostením, doplnila.

Saková preto víta návrh novely návratovej smernice pripravený Komisiou, podľa ktorej by sa mali zrýchliť postupy na hraniciach, zaviesť rýchlejšie a jasnejšie postupy pri vydávaní rozhodnutí o návrate či zavedenie jasných pravidiel týkajúcich sa zaistenia.

Na fóre sa okrem stálych členov zúčastňujú tento rok aj ministri vnútra krajín západného Balkánu a Moldavska, tzv. priatelia Salzburského fóra.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #migrácia #Denisa Saková