VIDEO: Protest aktivistov má dohru, polícia začala trestné stíhanie

Rozruch v Novákoch, záchranári aj kukláči v pohotovosti. Dvanásť aktivistov Greenpeace sa v stredu skoro ráno dostalo do areálu Hornonitrianskych baní Prievidza. Vyliezli na ťažobnú vežu. V silnom vetre rozprestreli banery s nápisom Greenpeace, keď sa vietor utíšil, pridali ďalší baner s nápisom Skončite dobu uhoľnú. Ťažobná firma tvrdí, že protestujúci ohrozili životy 342 baníkov, ktorí boli v podzemí. Na Greenpeace podala trestné oznámenie.

29.11.2018 06:00 , aktualizované: 15:19
greenpeace, aktivista Foto:
Aktivisti z Greenpeace vyliezli na ťažobnú vežu v areáli bane v Novákoch.
debata (101)

Polícia vo štvrtok poobede informovala, že v súvislosti s akciou aktivistov začal policajný vyšetrovateľ trestné stíhanie vo veci zločinu všeobecného ohrozenia. Uviedol trenčiansky krajský policajný hovorca Pavol Kudlička. „Momentálne prebiehajú procesné úkony, preto neposkytujeme bližšie informácie,“ doplnil Kudlička.

Mimovládna organizácia, ktorá sa zameriava na ochranu životného prostredia, žiada ťažbu uhlia a jeho spaľovanie zastaviť. „Protestujeme proti deštruktívnej ťažbe a spaľovaniu uhlia na Slovensku, keďže pokračujúcu ťažbu a spaľovanie nedávno odobrila oficiálnym návrhom slovenská vláda. Myslíme si, že nadišiel čas, aby vláda prestala riešiť rozpočet jednej firmy a zamerala sa na také riešenie, ktoré šetrí ľudské zdravie a životné prostredie, pretože Slovensko má na viac,“ povedala Júlia Sokolovičová z Greenpeace. Tá pripustila, že ich akcia bola nebezpečná. „Áno, jednalo sa o vstup na pozemok súkromnej firmy, celú akciu však aktivisti robia s maximálnou starostlivosťou o bezpečnosť, s tým, aby sa vyhli poškodzovaniu majetku,“ dodala.

Video

Aktivisti údajne ohrozili seba aj baníkov

Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) označili vstup protestujúcich do areálu za neoprávnené vniknutie. Pripomenuli, že v tom čase bolo pod zemou 342 baníkov. „Konanie aktivistov si vynútilo okamžité odstavenie ťažného zariadenia, zastavenie ťažby uhlia a nepretržitej banskej prevádzky. Súčasťou ťažnej veže je aj dopravné zariadenie, ktoré pracuje v automatickom režime a slúži na odvoz uhlia z podzemia. Tým, že členovia Greenpeace bez ohlásenia vystúpili na ťažné zariadenie, nezodpovedne ohrozili nielen seba, ale aj baníkov, ktorí s ich hnutím a názormi nemajú nič spoločné,“ skonštatovala hovorkyňa firmy Adriana Siváková. Podľa nej podnik privolal pohotovostné čaty banských záchranárov z Hlavnej banskej záchrannej stanice v Prievidzi. Na Greenpeace podáva trestné oznámenie z dôvodu spáchania trestných činov všeobecného ohrozenia, poškodenia a ohrozenia prevádzky banskej spoločnosti, ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a neoprávneného vniknutia do areálu ťažobnej spoločnosti.

Prípad už má na stole polícia, ktorá bola na mieste. „Polícia sa danou vecou zaoberá, vo veci vykonáva vyšetrovanie a vzhľadom na dôkaznú situáciu poskytneme informácie neskôr,“ povedal hovorca trenčianskej polície Pavol Kudlička.

Arzén v odpadovej vode

Aktivisti z Greenpeace Slovensko v polovici októbra informovali, že v sedimentoch v okolí banských výpustov odpadových vôd zistili alarmujúce hodnoty karcinogénneho arzénu. Ten sa v prostredí nerozkladá. Vtedy upozorňovali, že Slovensko má najlepšie podmienky na celkový útlm používania uhlia v energetike zo všetkých krajín strednej Európy, tvorí totiž len 12 percent výroby elektriny a tepla, a väčšinu ho aj tak dováža zo zahraničia.

Ministerstvo hospodárstva minulý týždeň rozhodlo o pokračovaní ťažby uhlia s tým, že v roku 2023 prestane štát dotovať novácke elektrárne pri výrobe elektriny z uhlia. Pôvodne sa počítalo s rokom 2030.

Zákon má miesto zastavenia, ťažbu zrýchliť

Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer) predložil do pripomienkového konania návrh, ktorý má riešiť útlm ťažby na hornej Nitre. Podľa Greenpeace dokument vznikol v spolupráci s HBP a zaoberá sa najmä transformáciou tejto súkromnej firmy. Ochranári tvrdia, že navrhuje rýchlejšiu ťažbu namiesto jej ukončenia.

Raši reagoval, že na návrhu spolupracoval každý, koho sa týka, a teda aj ťažiari, samosprávy, podnikatelia a tretí sektor. „HBP sa museli na materiáli podieľať, lebo sa ich bezprostredne týka, ide o 4 000 aktívnych baníkov,“ podčiarkol Raši s tým, že v ňom nevidel zmienku o tom, že by sa mala ťažba urýchľovať alebo spomaľovať.

„Nechceme, aby sa to skončilo zajtra, chceme nájsť postupný plán útlmu baníctva a tiež spôsob, akým chceme transformovať región. O tomto materiáli sa dá ešte diskutovať, či tam niečo dodáme v rámci opatrení, alebo niečo uberieme. Vôbec sa nebránim diskusii,“ doplnil minister hospodárstva Peter Žiga (Smer). Tvrdenia o skoršom odbúravaní zásob, teda že do roku 2023 by sa účelovo spálil objem uhlia podobný ako do roku 2030, je podľa Žigu v rozpore s technickými možnosťami nováckej elektrárne. „Zdôrazňujeme, že štát podporuje výhradne výrobu elektriny z uhlia a nie dobývanie uhlia,“ zopakovalo ministerstvo hospodárstva.

Hornonitrianske bane Prievidza by mali podľa návrhu dostať od vlády štátnu pomoc na útlm ťažby, aj na to, aby vytvorili nové pracovné miesta v iných odvetviach. Peniaze budú môcť použiť na zatváranie bane, ale aj na opravu vagónov, pestovanie rajčín, chov sumčeka afrického, výrobu biomasy a bioplastov.

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Greenpeace #Prievidza #Hornonitrianske bane