Poslanci odmietli migračný pakt OSN, cestu do Marrákeša nezakázali

Poslanci Národnej rady SR schválili návrh uznesenia ku Globálnemu paktu OSN o migrácii, ktorým migračný pakt odmietli podporiť. Za spoločné uznesenie Slovenskej národnej strany (SNS) a Smeru hlasovalo 90 zákonodarcov. Zároveň prijali pozmeňujúci návrh poslanca za Smer Mariána Kéryho, ktorý v uznesení dopĺňa, že SR je plne suverénna v definovaní vlastnej národnej migračnej politiky. Uznesenie tak priamo nezakazuje cestu slovenskej diplomacie do Marrákeša. Aké budú ďalšie kroky ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, zatiaľ nie je známe.

29.11.2018 09:57 , aktualizované: 11:34
debata (74)

Národná rada Slovenskej republiky konštatuje, že Globálny pakt o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii v podobe konečného návrhu z 11. júla je dokumentom, ktorý nie je v súlade s aktuálnou bezpečnostnou a migračnou politikou SR. Ďalej zdôrazňuje suverenitu Slovenska v otázke migračnej politiky. „SR je plne suverénna v definovaní vlastnej národnej migračnej politiky,“ uvádza uznesenie.

Ekonomicky motivovaná nelegálna migrácia je podľa dokumentu negatívny jav prinášajúci aj bezpečnostné riziká, a to v národnom, regionálnom i globálnom kontexte. Slovensko podľa uznesenia podporuje riešenie príčin migrácie v krajinách pôvodu.

„Žiadny dokument o migrácii nemôže byť vykladaný tak, že by SR obmedzoval v suverénnej právomoci rozhodovať o tom, koho bude považovať za legálneho migranta a koho za nelegálneho migranta a ktorému z nich udelí právo zdržiavať sa na jej území,“ píše sa ďalej v uznesení parlamentu.

Slovensko si podľa dokumentu ďalej vyhradzuje právo prijímať legislatívu v oblasti migrácie výlučne v súlade so svojou národnou migračnou politikou. Zároveň naďalej trvá na odmietaní politiky povinných kvót.

Na odstúpenie ministra Lajčáka nie je absolútne dôvod, zopakoval Kaliňák

Prípadný odchod ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominanta Smeru) pre odmietavý postoju väčšej časti koalície ku Globálnemu paktu OSN o migrácii je zbytočne vyeskalovaná téma, ktorá vznikla len ako dôsledok novinárskych otázok. Na sociálnej sieti to uviedol podpredseda Smeru a exminister vnútra Robert Kaliňák.

„Úvahám o rezignácii ministra zahraničných vecí v súvislosti s marrákešským dohovorom nerozumiem. Na odstúpenie ministra Lajčáka nie je absolútne dôvod,“ odkázal Kaliňák.

To, ako to napokon s Lajčákom bude, by mohlo byť jasnejšie po hlasovaní o spomínanom pakte, ktoré bude vo štvrtok predpoludním. Ministrovi sa nepáči fakt, že najmä SNS trvá na tom, aby na decembrové rokovanie do Maroka nikto zo Slovenska nešiel. Národniari sú totiž presvedčení, že svojou účasťou sa automaticky prikloníme k podpore paktu.

O postoji strany SNS k migračnému paktu hovoril pre TV Pravda v stredu 28. novembra poslanec za SNS Jaroslav Paška.

Video

Podľa Lajčáka je však nezmysel vyháňať diplomatov od rokovacieho stola. „V Marrákeši sa bude dva dni diskutovať o všetkých aspektoch migrácie. A my sa chceme z tejto debaty sami vylúčiť,“ konštatoval. Vláde podľa svojich slov predložil analýzu, z ktorej jasne vyplýva, že účasť alebo neúčasť neznamená nič z hľadiska nášho prijatia alebo neprijatia paktu.

Lajčákovi tiež prekáža, keď sa informácie o pakte dezinterpretujú. „Zostáva mi rozum stáť, keď zisťujem, kto všetko je tu odborník na interné procedúry OSN, kto všetko to vykladá veci, o ktorých nemá ani potuchy. Uráža to moju racionalitu aj integritu ako človeka. Zadefinoval som svoje červené čiary a počkajme si, ako sa veci vyvinú,“ poznamenal.

Stále pripúšťa svoju demisiu. „Tu sa bijú dve veci, jednak moja zodpovednosť voči rezortu, voči úlohám, ktoré pred nami stoja. Ale musím byť v súlade sám so sebou. Nemôžem robiť svoju prácu, pokiaľ neverím v to, čo robím, alebo pokiaľ nevidím, že mám priestor na to, aby sme robili to, čo považujeme za správne,“ vysvetlil s tým, že sa však v žiadnom prípade necíti byť vytláčaný.

Kaliňák prvýkrát odporučil Lajčákovi, aby pre konferenciu o pakte OSN nepodával demisiu ešte v utorok 27. novembra pre TV Pravda. Jeho vyjadrenie si môžete pozrieť na nasledujúcom videu:

Video

OĽANO sa na hlasovaní nezúčastní

Väčšina poslancov poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) už pred hlasovaním uviedla, že sa na ňom nezúčastní. Informoval o tom hovorca strany Matúš Bystriansky s tým, že migrácia je veľmi vážny problém, ktorý je potrebné riešiť bez zbytočných vášní.

„Nechceme byť súčasťou prízemných populistických zápasov a vzájomných vydieraní,“ píše sa v tlačovej správe. Slovenská národná strana predložila na parlamentnú schôdzu uznesenie ukladajúce vláde SR odmietnuť členstvo Slovenskej republiky v Globálnom pakte o migrácii.

„Dnešná situácia, keď politické strany z oboch strán barikády zahlcujú ľudí polopravdami a kalkulujú s nevedomosťou svojich voličov, zodpovednou diskusiou určite nie je,“ tvrdí OĽaNO. Ako hnutie dodalo, v prípade, ak vyslanie zástupcu Slovenskej republiky v Marrákeši nebude automaticky znamenať náš súhlas s Globálnym paktom, nemá OĽaNO voči účasti Slovenska na diskusii o hľadaní riešení žiadne výhrady.

Ak by zástupcovi Slovenska zakázali ísť na konferenciu do Marrákéša, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák podá demisiu. Dokument sa tvoril hlavne za jeho pôsobenia v Organizácii Spojených národov. S nápadom, aby zo Slovenska do Maroka nikto nešiel, prišla koaličná Slovenská národná strana. S paktom má okrem SNS problémy aj Smer, SaS a Sme rodina.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Miroslav Lajčák #Globálny pakt o migrácii