VIDEO: Lajčák podal demisiu, Pellegrini ho chce presviedčať, aby ostal

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák podal demisiu prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

30.11.2018 11:01 , aktualizované: 17:58
debata (406)
Video
O tomto kroku oficiálne informoval aj premiéra Pellegriniho. Informáciu priniesol hovorca ministerstva zahraničných vecí.

Lajčák rozhodnutie podať demisiu avizoval vo štvrtok (29. 11.) večer v nadväznosti na prijatie parlamentného uznesenia o Globálnom pakte OSN o migrácii. Vláda SR má podľa neho k paktu zaujať nesúhlasné stanovisko. Má tiež vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím SR z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa má uskutočniť v Maroku 10. a 11. decembra.

Predseda vlády Pellegrini sa na margo Lajčákovej demisie na tlačovej besede vyjadril, že jeho rozhodnutie chápe, keďže bol osobne zainteresovaný do tvorby samotného paktu. „Ako predseda vlády som ale presvedčený, že to nie je dôvod na to, aby rezignoval a s podaním jeho demisie nesúhlasím. Jeho skúsenosti budeme potrebovať aj v roku 2019, a preto využijem najbližšie dni na to, aby som sa pokúsil jeho rozhodnutie zmeniť,“ dodal premiér. Osobné stretnutie s Lajčákom plánuje v pondelok. Prezident ho na rozhovor pozval na utorok.

K Lajčákovej demisii sa pre TV Pravda vyjadril aj bývalý prezident SR Ivan Gašparovič.

Video

Patríme na Západ

Zároveň Pellegrini odmietol dohady o tom, že by zahraničnú politiku Slovenska akýmkoľvek spôsobom vytvárala strana SNS na čele s Andrejom Dankom. „Slovensko 25 rokov písalo úspešný príbeh s jasnou zahraničnou politikou. Chcem jasne povedať, že náš životný a hodnotový priestor je Európska únia a bezpečnosť našej krajiny je spojená s členstvom v NATO. Aj naša ekonomická prosperita je naviazaná na západné ekonomiky. Ako predseda nikdy nedovolím, aby sme opustili tento hodnotový a ekonomický priestor, ktorý nám vytvára podmienky na prosperitu našej krajiny,“ uzavrel.

Zároveň dodal, že predčasné voľby nie sú v žiadnom prípade alternatívou. Podľa jeho slov by takéto riešenie súčasnú situáciu na Slovensku destabilizovalo a skomplikovalo. Tiež doplnil, že verí, že vládna koalícia je stabilná a dokončí svoj mandát do riadnych parlamentných volieb v roku 2020. „Počul som o tom, ale myslím si, že predčasné voľby by boli škodlivé. Nevidím tu žiadnu alternatívu, ja netvrdím, že sme najlepší a bez chýb, ale garantujem vám, že robíme všetko pre to, aby sme krajinu posúvali dopredu. Nemyslím si, že by májové predčasné voľby niečo vyriešili, naopak, ešte viac by situáciu destabilizovali a skomplikovali,“ povedal Pellegrini.

V prípade, že sa mu ministra presvedčiť nepodarí, bude musieť podľa vlastných slov nájsť na jeho miesto skúseného diplomata. Zároveň nepotvrdil ani nevylúčil možnosť, že by sa jeho nástupcom mohol stať Robert Fico (Smer).

Uznesenie o pakte z dielne SNS a Smeru poslanci vo štvrtok schválili 90 hlasmi. Zároveň prijali pozmeňujúci návrh poslanca za Smer Mariána Kéryho, ktorý v uznesení dopĺňa, že SR je plne suverénna v definovaní vlastnej národnej migračnej politiky. Uznesenie tak priamo nezakazuje cestu slovenskej diplomacie do Marrákeša. Premiér však na tlačovej konferencii objasnil, že vláda naďalej trvá na tom, že pakt nepodporí, a do Marrákeša zašle list s výhradami.

NR SR konštatuje, že pakt v podobe konečného návrhu z 11. júla je dokumentom, ktorý nie je v súlade s aktuálnou bezpečnostnou a migračnou politikou SR. Ďalej zdôrazňuje suverenitu Slovenska v otázke migračnej politiky. „SR je plne suverénna v definovaní vlastnej národnej migračnej politiky,“ uvádza uznesenie.

Lajčák: V súlade so svedomím

Lajčák už skôr zopakoval, že „vo svojich rozhodnutiach musím byť v súlade so svojím vlastným svedomím a pomyselnú hranicu neprekročiť.“

„Pre mňa je dôležité, aby som sa rozhodol v súlade s mojím svedomím. Nechcem špekulovať, ja som jasne povedal, že hovorím to, čo si myslím. Ja s nikým nebojujem, moje slová stále platia. Ja som minulý týždeň povedal, ako to je a som konzistentný vo svojich vyjadreniach,“ povedal v stredu Lajčák.

Na Lajčákovo rozhodnutie reagovali vo štvrtok, 29. novembra 2018 pre TV Pravda aj politici koaličných strán.

Lajčák prispieval k nadštandardným vzťahom medzi ČR a SR, vyhlásil Petříček

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček je presvedčený, že Miroslav Lajčák dlhodobo prispieval k nadštandardným vzťahom medzi Českom a Slovenskom. Uviedol to v piatok v Prahe v reakcii na piatkovú demisiu Lajčáka ako ministra zahraničných vecí SR.

„S Miroslavom Lajčákom sme mali od začiatku môjho pôsobenia na ministerstve zahraničných vecí veľmi dobré vzťahy. Je to veľmi skúsený diplomat a osobne si ho veľmi vážim. A som presvedčený, že dlhodobo prispieval k nadštandardným vzťahom medzi Českou republikou a Slovenskom,“ uviedol Petříček, ktorý sa stal českým ministrom zahraničných vecí v októbri. Zatiaľ však nechce predbiehať, rád by si počkal na budúcotýždňové stretnutia Lajčáka s prezidentom Andrejom Kiskom a premiérom Petrom Pellegrinim.

Video

© Autorské práva vyhradené

406 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #Globálny kompakt o migrácii #migračný pakt OSN