Ministerstvo zahraničných vecí odporúča necestovať do niektorých oblastí Ukrajiny

Vzhľadom na pretrvávajúcu napätú bezpečnostnú situáciu na Ukrajine rezort diplomacie odporúča občanom necestovať do Doneckej a Luhanskej oblasti vo východnej časti Ukrajiny. Prebieha tam totiž protiteroristická operácia ukrajinskej vlády.

30.11.2018 11:22
rusko, ukrajina Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (10)

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR o tom informuje na svojej stránke.

Rezort tiež odporúča zvážiť cestovanie do Odeskej, Mykolajivskej, Chersonskej, Záporožskej, Sumskej, Charkovskej, Černihivskej a Vinnyckej oblasti, v ktorých začalo platiť stanné právo od stredy (28. 11.) na dobu 30 dní. „Bezpečnostná situácia na celom území Ukrajiny je nepredvídateľná a môže sa veľmi rýchlo meniť,“ konštatuje.

Zároveň pripomína odporúčanie necestovať na územie Autonómnej republiky Krym a mesta Sevastopol. „Ukrajinská strana povoľuje prejazd cudzincov medzi dočasne okupovaným územím Krymu a teritóriom Ukrajiny iba so špeciálnym povolením cez kontrolné priechody zriadené na tento účel. V prípade zaznamenania prechodu medzi územím Krymu a teritóriom Ukrajiny bez vystaveného špeciálneho povolenia a mimo na tento účel zriadených priechodov hrozí riziko trestného a finančného postihu,“ upozorňuje v tejto súvislosti.

Ukrajinský parlament schválil vyhlásenie stanného práva vo vybraných častiach Ukrajiny v reakcii na vystupňovanie napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. Ruská pobrežná stráž spustila v nedeľu (25. 11.) paľbu na tri ukrajinské lode neďaleko Kerčského prielivu, ktorý oddeľuje Azovské more od Čierneho mora, a zranila šiestich ukrajinských námorníkov. Rusko následne zadržalo ukrajinské lode aj s posádkami a obvinilo ich, že ilegálne prenikli do ruských vôd pri pobreží Krymu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine