Na únose Vietnamca sa naši policajti nepodieľali

Na únose vietnamského občana Trinh Xuan Thanha sa nepodieľal ani exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer), ani žiadny z policajtov či ďalších osôb, ktorí vietnamskú delegáciu v Bratislave sprevádzali.

30.11.2018 12:14 , aktualizované: 17:25
Trinh Xuan Thanh Foto: ,
Údajne unesený Trinh Xuan Thanh na súde vo vietnamskom Hanoji.
debata (150)

Vyplýva to z vyšetrovania policajnej inšpekcie, ktorá skúmala podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Tá však nevylúčila podozrenie, že k zneužitiu slovenského vládneho špeciálu vietnamskou delegáciou naozaj došlo. Polícia preto aj naďalej vyšetruje prípad samotného únosu zahraničnou delegáciou.

„Žiadnymi doteraz vykonanými úkonmi a zabezpečenými dôkazmi sa nepodarilo zistiť skutočnosti, ktoré by preukazovali spáchanie trestného činu príslušníkmi Policajného zboru, resp. inými verejnými činiteľmi Slovenskej republiky,“ uvádza vyšetrovateľ v anonymizovanom uznesení o odmietnutí trestného oznámenia, ktoré sa policajná inšpekcia vzhľadom na záujem verejnosti rozhodla zverejniť.

Polícia začala možnú účasť slovenských štátnych predstaviteľov preverovať na základe trestného oznámenia novinárky Denníka N. Trestné oznámenie bolo v polovici októbra zamietnuté, „nakoľko nebol dôvod na začatie trestného stíhania a na iný postup. Jeho rozhodnutie potvrdil aj dozorujúci prokurátor“, reagoval hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Ako pripomenul, vyšetrovateľ vypočul 23 osôb a vyžiadal si správy od 15 inštitúcií ako napr. oddelenia hraničnej kontroly, bratislavského letiska, SIS či Vojenského spravodajstva.

Medializované správy o aktívnej účasti Slovenska sa objavili na konci júla, keď bol za účasť na únose v Berlíne odsúdený vietnamský občan Long N. H. (47) na tri roky a desať mesiacov väzenia. Pred súdom potvrdil, že násilný odsun niekdajšieho vietnamského politika a vedúceho pracovníka tamojšej štátnej ropnej spoločnosti Trinh Xuan Thanha organizovala vietnamská tajná služba, ktorá ho z Berlína previezla až do Bratislavy. Podnikateľ vtedy v Nemecku žiadal o politický azyl, pretože vo Vietname bol medzičasom v neprítomnosti odsúdený za korupciu a zlé hospodárenie na dva doživotné tresty.

‚Kali‘ mal o tom vedieť

Po rozhodnutí berlínskeho súdu sa objavili údajné svedectvá slovenských policajtov, ktorí mali byť prítomní pri prevoze zajatého politika z vládneho hotela Bôrik na bratislavské letisko. Z ich výpovedí malo vyplývať, že asi po hodinovom oficiálnom stretnutí vtedajšieho ministra Kaliňáka s vietnamským ministrom vnútra bol pri presune nadrogovaného a zbitého podnikateľa do slovenského vládneho špeciálu Kaliňák osobne zaangažovaný, zariadil policajnú dodávku a pre vietnamskú delegáciu vybavil aj problém s chýbajúcim pasom. Rezort vnútra to vtedy označil za výmysly a klamstvá.

„Tvrdenie, že po príchode na Bôrik mal povedať šéf protokolu ministerstva vnútra ochrankárom, aby dali uneseného do kolóny, že je to štátny záujem a Kali (pozn. red. Kaliňák) o tom vie, dali mu dole putá a ochrankárom bolo povedané, že chalan sa ožral, spadol zo schodov, treba s ním manipulovať tak, aby ho vietnamský minister nevidel, nikto z vypočúvaných osôb pri svojich výsluchoch nepotvrdil,“ píše vyšetrovateľ v uznesení.

Polícia kauzu naďalej rieši

Z anonymizovaného uznesenia vyplýva, že traja vypočutí svedkovia z úradu na ochranu ústavných činiteľov opísali dvoch vietnamských predstaviteľov, ktorí v strede medzi sebou pridržiavali zhruba 40-ročného poodieraného muža. Ako zo situácie vyrozumeli, bol podnapitý. „Všetky tri osoby, ktoré vystúpili z dodávky, ktorá bola navyše, boli mužského pohlavia. Na osobe, ktorú sprevádzali, si všimol nejaké odreninky, oškreninky na tvári, ale nezdal sa mu doudieraný, že by krvácal,“ opisuje vyšetrovateľ výpoveď pracovníka z úradu na ochranu ústavných činiteľov.

„Mal sklonenú hlavu a bol pasívny k tým dvom mužom, nebránil sa im, išiel s nimi, medzi nimi, podopierali ho, ale putá si nevšimol. Priamo sa nezaujímal, prečo to tak je, ale keď sa na nich pozeral, naznačili, že si vypil. Myslí si, že ten pán nebol členom delegácie pred odchodom na Bôrik, pretože by si človeka v takom stave všimol. Zdalo sa mu divné, že sa stihol za hodinu pri obede tak opiť,“ dodal vyšetrovateľ k výpovedi ochrankára.

Polícia kauzu naďalej rieši. „Prípadné obmedzovanie osobnej slobody vietnamského občana jeho krajanmi je naďalej v procese vyšetrovania a je tam začaté trestné stíhanie vo veci,“ doplnil Lazarov.

K únosu podnikateľa malo dôjsť vlani 23. júla v Berlíne, odkiaľ únoscovia s podnikateľom o tri dni neskôr odcestovali do Bratislavy. Na vládnom hoteli Bôrik sa mali pripojiť k vietnamskej delegácii, ktorá do Bratislavy oficiálne prišla na návštevu zameranú na technickú spoluprácu v hanojskom priemyselnom parku ministerstva vnútra. Z bratislavského letiska delegácia odletela na slovenskom vládnom lietadle do Moskvy a odtiaľ do Hanoja. Vietnamské veľvyslanectvo na Slovensku únos odmietlo, ako sa Trinh Xuan Thanh dostal späť do vlasti, však nevysvetlilo. Predseda vlády Peter Pellegrini ešte v auguste avizoval, že ak sa preukáže zneužitie nášho vládneho špeciálu a pohostinnosť, bude to mať zásadné dosahy na naše bilaterálne vzťahy, ktoré vyústia aj do diplomatických krokov.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

150 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vládny špeciál #Robert Kaliňák #kauza únosu Vietnamca