Aktivistov obvinili z ohrozovania prevádzky uhoľnej firmy

Dvanástich environmentálnych aktivistov z organizácie Greenpeace obvinili z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia formou spolupáchateľstva. Pôvodne ich polícia chcela obviniť zo všeobecného ohrozenia.

30.11.2018 12:57
aktivisti Foto: ,
Aktivisti z Greenpeace na proteste v Novákoch.
debata (22)

Obvinenie sa vzťahuje k stredajšiemu incidentu, keď aktivisti vyvesili transparent na ťažobnú vežu Hornonitrianskych baní (HBP) v Novákoch na protest proti ťažbe uhlia. Informovala o tom riaditeľka Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková, ktorá zadržanie a obvinenie aktivistov považuje za škandál.

„Naši aktivisti nie sú zločinci a rozhodne nešli na ťažobnú vežu niečo alebo niekoho ohrozovať. Je zarážajúce, že firmu, ktorá dokázateľne znečisťuje životné prostredie a dlhodobo ničí zdravie miestnych obyvateľov, nikto neobviní. Na druhej strane ľudia, ktorí chcú poukázať na naozajstné ohrozenie, sú predmetom vymyslených obvinení,“ povedala Kohutková. Poukázala tiež na skutočnosť, že pôvodne chceli aktivistov obviniť z toho, že ohrozili bezpečnosť baníkov, nakoniec je však obvinenie úplne iné.

„Dnes sú obvinení z úmyselného ohrozenia súkromnej firmy. Dokazuje to, že aktivisti neohrozili bezpečnosť baníkov, čo hovoríme od začiatku,“ vyhlásila Kohutková. Aktivisti chceli podľa nej pokojne protestovať s transparentom, chrániť región a zdravie ľudí. „Vieme, že ukončenie ťažby v budúcnosti ohrozuje biznis firmy HBP. Lenže útlm uhlia je v záujme budúcnosti Hornej Nitry,“ uzavrela Kohutková.

Júlia Sokolovičová z Greenpeace pripustila, že ich akcia bola nebezpečná. „Áno, jednalo sa o vstup na pozemok súkromnej firmy, celú akciu však aktivisti robia s maximálnou starostlivosťou o bezpečnosť, s tým, aby sa vyhli poškodzovaniu majetku,“ dodala.

Video

Polícia v stredu zadržala pätnásť aktivistov zo štyroch krajín po tom, ako vyvesili 15-metrový transparent na ťažobnú vežu v objekte Hornonitrianskych baní. Troch aktivistov prepustili ešte v stredu neskoro večer. Sedem žien a päť mužov zostalo vo väzbe a vzniesli voči nim obvinenie.

Greenpeace od začiatku odmieta tvrdenia Hornonitrianskych baní, že aktivisti ohrozili svojím konaním baníkov. Greenpeace požaduje čo najskoršie zastavenie ťažby uhlia a jeho používanie na výrobu elektrickej energie. Organizácia tvrdí, že ťažba a spaľovanie uhlia vážne poškodzuje životné prostredie a zdravie ľudí.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #aktivisti #protest #bane #Nováky #Hornonitrianske bane #Greenpeace Slovensko #HBP