Do Marrákeša by mal ísť slovenský zástupca, povedal Kiska

Prezident SR Andrej Kiska je presvedčený, že Slovensko by na konferencii v Marrákeši malo mať zástupcu, ktorý bude tlmočiť názor parlamentu a vlády. Uviedol to jeho hovorca Roman Krpelan. "Tak ako sa to deje na každom významnom medzinárodnom podujatí, ako sú napríklad summit NATO alebo summit Európskej únie," dodal.

30.11.2018 17:24
andrej kiska Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska.
debata (194)

Prezident je tiež podľa Krpelanových slov znepokojený vládnou krízou v súvislosti s demisiou ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru) pre zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska.

O potrebe vyslať do Marrakéša slovenského zástupcu hovoril už skôr pre TV Pravda exprezident Gašparovič.
Video

Lajčák sa rozhodol vzdať postu šéfa slovenskej diplomacie po prijatí parlamentného uznesenia o Globálnom pakte OSN o migrácii. Vláda SR má podľa neho k paktu zaujať nesúhlasné stanovisko. Má tiež vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím SR z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa má uskutočniť v Maroku 10. a 11. decembra. Uznesenie z dielne SNS a Smeru poslanci vo štvrtok (29.11.) schválili 90 hlasmi.

V uznesení sa nepíše, že by sa slovenský zástupca nemal na konferencii v Marrákeši zúčastniť. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) sa však podľa svojich slov spolieha sa na to, že premiér Peter Pellegrini (Smer) dodrží slovo a za Slovensko do Marrákeša nikto nepôjde. To, že sa na konferencii slovenský zástupca nezúčastní, Pellegrini potvrdil aj na piatkovej tlačovej konferencii.

194 debata chyba
Viac na túto tému: #Globálny pakt o migrácii #demisia Miroslava Lajčáka