Na budúci týždeň môže byť aj desať stupňov

Začínajúci sa víkend bude ešte pomerne chladný, ale v budúcom týždni sa už máme pripraviť na podstatne vyššie teploty, ktoré môžu dosiahnuť až do desať stupňov.

01.12.2018 06:00 , aktualizované: 10:48
pocasie, cyklista Foto: ,
Aj takýto môže byť november: januárové mrazy nebránia vytiahnuť bicykel.
debata (8)

Po mrazoch prichádza teplý front. „Dokonca aj v Bratislave dosť mrzlo. Na letisku vo štvrtok ráno namerali mínus 7,4 a bol vyrovnaný rekord pre 29. november pre minimálnu dennú teplotu vzduchu z roku 1989,“ hovorí klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ). No mrzlo ešte oveľa viac. Napríklad v Lieseku bolo vo štvrtok ráno –16,6 a v piatich centimetroch nad zemským povrchom v Podolínci až –18,6.

Podľa Faška je pre tieto dni príznačné, že na niektorých miestach sa zo zrážok, ktoré padali na začiatku týždňa, vytvorila snehová pokrývka. Pritom však nie je veľký rozdiel v hrúbke pokrývky medzi najvyššími horskými oblasťami a kotlinovými polohami. Na Lomnickom štíte v piatok ráno namerali 15 centimetrov, na Chopku osem, na Štrbskom plese desať a v Podolínci štyri centimetre snehu.

SHMÚ vydal pre sneženie výstrahu prvého stupňa

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre Bratislavský kraj pre sneženie výstrahu prvého stupňa. SHMÚ na to upozorňuje na svojej webovej stránke.

Podľa meteorológov by mohlo v Bratislave a jej okolí napadnúť päť centimetrov snehu. „Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, dopravu a pohyb osôb. Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uvádza SHMÚ.

Výstraha platí do 12.00 h.

„Všeobecne platí, že snehu na Slovensku je málo. Presne pred rokom však boli podmienky úplne iné a prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk sa v tomto čase tešili oveľa viac ako teraz. Na Lomnickom štíte vtedy bolo 153 centimetrov snehu, na Chopku 60, na Štrbskom plese 35, ale aj v Banskej Bystrici či Banskej Štiavnici mali 28 respektíve 26 centimetrov. Nasnežené bolo aj v nížinách, v Podhájskej pred rokom namerali 22 centimetrov snehu,“ pokračuje Faško.

Víkend ešte bude mrazivý, ale čaká nás výrazné oteplenie. „V niektorých dňoch na tých najteplejších miestach môže byť aj okolo desať stupňov,“ dodáva klimatológ s tým, že celý budúci týždeň by mohol byť pomerne teplý.

Ako bude

  • Sobota 1. decembra - Oblačno až zamračené, miestami slabé sneženie. Denné teploty –5 až 0 stupňov.
  • Nedeľa 2. decembra - Oblačno až zamračené, ojedinele hmla. Miestami slabé sneženie alebo mrholenie s možnosťou tvorby poľadovice. Nočné teploty –2 až –7, denné –2 až 3 stupne.
  • Pondelok 3. decembra - Oblačno až zamračené, miestami hmlisto. Postupne dážď alebo dážď so snehom. Ojedinele tvorba poľadovice. Nočné teploty 2 až –3, denné 1 až 6 stupňov.
  • Utorok 4. decembra - Oblačno až zamračené. V priebehu dňa aj čiastočne zmenšená oblačnosť. Na viacerých miestach dážď alebo prehánky. Nočné teploty 4 až –1, denné 3 až 8 stupňov.
  • Streda 5. decembra - Polojasno až oblačno a ojedinele slabé zrážky. Nočné teploty 1 až –5, denné 2 až 8 stupňov.

(zdroj: SHMÚ)

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie