Zamestnanci justície zostanú v štrajkovej pohotovosti do budúceho roka

Justiční zamestnanci naďalej zostanú v štrajkovej pohotovosti, kým nepocítia sľúbené zvýšenie platov. To očakávajú začiatkom nového roka. Pre TASR to uviedla podpredsedníčka Odborového zväzu Justície v SR Mária Rusňáková. Rezort spravodlivosti uviedol, že navýšenie prostriedkov už potvrdilo ministerstvo financií.

01.12.2018 09:53
debata (4)

“V štrajkovej pohotovosti budeme aj v januári, lebo sa môže hocičo stať. Nemáme písomne nič potvrdené, to znamená, že musíme trvať na tom, aby to, čo sme dohodli s vedením, aj bolo v skutočnosti dodržané,” dodala Rusňáková s tým, že prisľúbené navýšenie má platiť od januára 2019, vo výplatných páskach ho majú podľa nej vidieť vo februári.

Vo februári 2019 sa má konať aj rokovanie medzi vedením rezortu spravodlivosti a zástupcami odborov justičných zamestnancov. “Tento termín bol určený z dôvodu, že za január 2019 príde zamestnancom prvá navýšená výplata a budú si môcť overiť, či bol splnený prísľub,” vysvetlila pre TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová. Ministerstvo tiež potvrdilo, že platy justičných zamestnancov budú zvýšené o 24 percent, prostriedky majú už prisľúbené od ministerstva financií.

Nie všetko je o platoch

Predmetom rokovaní je aj návrh zákona o justičnej štátnej službe, ktorý už prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním a rezort spravodlivosti vyhodnocuje pripomienky. “Zo strany vedenia ministerstva bol prísľub, že by sa zákonom vyriešilo veľa vecí a tých rozdielov, ktoré medzi jednotlivými pozíciami na súdoch vznikajú. Budeme trvať na tom, aby tento zákon ostal živý, aby nezapadol prachom a nezostal niekde v šuflíku,” reagovala Rusňáková.

“Všetko to nie je len o platoch, my potrebujeme, aby sa skvalitnila práca na jednotlivých súdoch, aby sa odstránili prieťahy. Ide o asistentky, ktoré sú pravou rukou tajomníčky, vyšších súdnych úradníkov aj ten obslužný aparát, bez nich súdne rozhodnutia nebudú fungovať,” upozornila Rusňáková. Zvýšenie platu podľa nej nestačí, je potrebné navýšiť aj počet zamestnancov. “Bratislavský kraj určite najviac pociťuje tento nedostatok. Zo súdu Bratislava 1 odišlo šesť asistentov. Sudca bez asistentov a tajomníkov nemôže pojednávať,” uzavrela Rusňáková s tým, že súdy potrebujú pre túto náročnú prácu kvalitný aparát, problémom je však aj vysoká fluktuácia zamestnancov.

Odborári v októbri ustúpili od vyhlásenia ostrého štrajku po tom, čo im minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) prisľúbil navýšenie platov justičných zamestnancov o 24 percent.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Gál #justícia #zamestnanci súdov