SaS a OĽaNO vyzývajú premiéra na odvolanie ministra Gajdoša

Opozičné SaS a OĽaNO vyzývajú premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby okamžite odvolal z funkcie ministra obrany Petra Gajdoša (SNS). Dôvodom je podľa nich nákup stíhačiek F-16 nominantmi SNS na rezorte obrany "poza chrbát" vlády.

01.12.2018 13:12
stíhačka F-16 Foto: ,
Americké stíhacie lietadlá F-16.
debata (57)

Podľa SaS je mimo akýchkoľvek noriem slušnosti a štátnej kultúry, aby nominanti SNS na ministerstve obrany podpísali zmluvy na nákup stíhačiek F-16 a premiér následne vyhlásil, že to urobili poza chrbát vlády a zmluvy sú teda neplatné. „Peter Pellegrini môže teraz reagovať jediným možným spôsobom, ak nechce stratiť tvár a rešpekt predsedu vlády. Mal by okamžite odvolať z funkcie ministra obrany Petra Gajdoša,“ povedal Ľubomír Galko z SaS.

Jaroslav Naď z OĽaNO si myslí, že Gajdoš dal premiérovi „poriadnu facku“. Podpis kontraktu za približne dve miliardy eur bez súhlasu vlády považuje za svojvôľu SNS. „Je to na okamžité odvolanie ministra Gajdoša. Inak by mal odstúpiť Pellegrini, keďže jeho podriadení si z neho zjavne robia fackovacieho panáka,“ uviedol Naď s tým, že zvažuje podanie trestného oznámenia za zneužitie právomoci verejného činiteľa.

Vláda pokladá zmluvy za neplatné

Predseda vlády Pellegrini považuje zmluvy na nákup stíhačiek F-16, ktoré v piatok (30.11.) podpísal rezort obrany, za zatiaľ neplatné. Doposiaľ totiž nebol udelený súhlas ministerstva financií, ktorý je na to podľa uznesenia vlády potrebný. Ministerstvo obrany informovalo, že podpísalo technické zmluvy na obstaranie lietadiel F-16.

Rezort následne v sobotu uviedol, že plne rešpektuje stanovisko premiéra k nákupu stíhacích lietadiel F-16. „Konečné rozhodnutie o podpise zmlúv k obmene stíhacích lietadiel Vzdušných síl Ozbrojených síl SR je plne v kompetencii vlády SR. Ministerstvo obrany SR túto skutočnosť nikdy nespochybnilo,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Danka Capáková. V piatok boli podľa jej slov z úrovne Sekcie modernizácie ministerstva obrany dohodnuté a podpísané iba drafty príslušných technických zmluvných dokumentov, ktoré sú potrebné k začatiu procesu obmeny, o čom bola takto vyrozumená aj americká strana.

14 kusov stíhačiek

„Výsledok troch predbežných samostatných dohôd o ponuke a prijatí tzv. Letter of Offer and Acceptance, ktoré sú potrebné už k reálnemu pristúpeniu plnenia cez americký program FMS, boli z úrovne Sekcie modernizácie ministerstva obrany dorokované a predpripravené k podpisu finálnych zmlúv na základe súhlasu Ministerstva financií SR v zmysle uznesenia vlády,“ priblížila. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) podľa jej slov plne rešpektuje stanovisko predsedu vlády, že k podpisu finálnych zmlúv je potrebný súhlas ministerstva financií, a v tomto zmysle bude aj ďalej postupovať.

Obstarávať sa má 14 kusov lietadiel F-16, letecká munícia, logistická podpora a výcvik leteckého aj pozemného personálu. Stíhačky majú byť dodané do konca roka 2023. Cieľom nákupu má byť splnenie cieľov spôsobilosti NATO v oblasti vzdušnej obrany, nahradenie morálne a technicky zastaraných lietadiel MiG-29 a rozšírenie spôsobilosti slovenského stíhacieho letectva o ničenie pozemných cieľov.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #ministerstvo obrany #armáda SR #Peter Gajdoš #stíhačka F-16