Aktivisti zostávajú za mrežami, Sólymosa verdikt "veľmi nepríjemne zaskočil"

Aktivisti z Greenpeace, ktorí cez týždeň protestovali v bani v Novákoch, zostávajú za mrežami, rozhodol o tom dnes okresný súd v Prievidzi.

02.12.2018 11:05 , aktualizované: 21:25
greenpeace Foto: ,
Pred ôsmou sa postavili aktivisti na schody pred budovu Okresného súdu a vytiahli transparenty s nápismi na podporu svojich zadržaných kamarátov.
debata (1149)

Ako jeden z dôvodov súd uviedol obavu z toho, že viacero aktivistov z dvanástich, ktorí sú cudzí štátni príslušníci, by mohlo Slovensko opustiť. Polícia ešte v stredu zadržala pätnásť aktivistov zo štyroch krajín. Konkrétne ide o Slovensko, Česko, Fínsko a Belgicko.

Dvanásť aktivistov od piatku postupne predvádzali pred sudcu Okresného súdu v Prievidzi, aby ich vypočul. Výsluchy skončili v sobotu večer. V nedeľu hneď skoro ráno pricestovali do Prievidze „grinpisáci“ na niekoľkých autách a dvoch mikrobusoch, aby podporili svojich kamarátov.

Pred ôsmou sa postavili aktivisti na schody...
Aktivisti z Greenpeace pred budovu Okresného...
+3Pred súdom v Prievidzi sa v nedeľu...

„Sudca pre prípravné konanie vzal do takzvanej preventívnej väzby 12 obvinených osôb. Dôvodom je obava, že budú pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Proti rozhodnutiu o väzbe všetci obvinení podali sťažnosti, o ktorých bude po predložení spisu rozhodovať Krajský súd v Trenčíne,“ uviedol za Okresný súd v Prievidzi hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Greenpeace hovorí o bezprecedentnom verdikte

Podľa sudcu, ktorý dnes vo veci rozhodol, totiž pre prípravné konanie existuje dôvodná obava, že obvinení v prípade ich prepustenia na slobodu môžu znova obsadiť a odstaviť prevádzku iného subjektu pôsobiaceho v oblasti tepelnej energetiky.

Greenpeace toto rozhodnutie považuje za bezprecedentné a vyzýva k solidarite so zadržanými. “Považujeme rozhodnutie súdu za bezprecedentné. Aktivisti nie sú zločinci, ktorí majú byť väzobne stíhaní! Pokojne a nenásilne sa postavili proti ťažobnej firme, ktorá desaťročia predstavuje záťaž pre región a Slovensko. Budeme pri nich naďalej stáť a nevzdáme sa,” hovorí Ivana Kohutková, riaditeľka Greenpeace Slovensko.

Žiadajú presunutie konania

Keďže vznikli pochybnosti o nestrannosti konania orgánov činných v trestnom konaní, právni zástupcovia obvinených vzniesli námietku zaujatosti a žiadajú o presunutie vyšetrovania prípadu mimo daný región. Zároveň sa proti rozhodnutiu súdu okamžite odvolali.

"V doterajšom konaní nebolo dostatočne zohľadnené, že konaním obvinených aktivistov došlo k nenásilnému výkonu ich ústavného práva na slobodu prejavu, ktorým neohrozili život a zdravie iných ľudí. Vedenie trestného konania a súvisiace štvordňové zadržiavanie obvinených, ktoré vyústilo do podania návrhu na väzby, možno chápať aj ako uprednostnenie ochrany majetku súkromnej ťažobnej spoločnosti pred právom na vyslovenie názoru,” zhodnotil Lukáš Opett z právnickej kancelárie, ktorá zastupuje aktivistov.

Zhromaždenie v pondelok

Greenpeace na pondelok od 18:00 organizuje zhromaždenie na podporu aktivistov, ktorých súd poslal do väzenia. Uskutoční sa na Námestí SNP v Bratislave.

„Je to prvýkrát v histórii Slovenskej republiky, keď environmentálnych aktivistov – za nenásilnú akciu, pri ktorej nebol nik zranený a nebol poškodený majetok – budú riešiť vo vyšetrovacej väzbe. Protestujeme proti takémuto postupu. Vyjadrujeme solidaritu so zadržanými a žiadame ich okamžité prepustenie!,“ uvádza na facebooku organizácia.

Foto z facebooku Greanpeace. Foto: facebook/Greenpeace
greenpeace, aktivisti Foto z facebooku Greanpeace.

Pellegrini: Je to na zváženie

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer) má na význam ťažby uhlia na hornej Nitre iný názor než skupina aktivistov z Greenpeace. Premiér to uviedol na sociálnej sieti s tým, že sa mu nepáčia ani spôsoby, akými svoje názory prezentujú. Ich väzobné stíhanie je však podľa jeho slov na zváženie.

„Nikto predsa nemôže len tak vstúpiť na cudzí pozemok. Ale je naozaj na zváženie, či tým najlepším krokom je ponechanie 12 mladých ľudí vo väzbe. Rešpektujem rozhodnutia súdov, ale tak, ako sa mi zdalo absurdné prepustenie z väzby zjavného vraha mladého Filipínca, tak sa intenzívne pozastavujem aj nad týmto rozhodnutím,“ uviedol Pellegrini.

Takéto rozhodnutia mu podľa vlastných slov budú dávať logiku vtedy, keď všetci tí, ktorí sú zjavne nebezpeční, a ktorí páchajú trestnú činnosť, budú vo väzbe. Ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) sa preto bude pýtať, ako nastaviť pravidlá v tejto oblasti. „Tak, aby boli väzobne stíhaní tí ľudia, ktorí sú skutočne nebezpeční pre spoločnosť,“ podotkol premiér.

Sólymos je zaskočený

Ministra životného prostredia SR Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) rozhodnutie súdu „veľmi nepríjemne zaskočilo“. Na sociálnej sieti reagoval na správu o verdikte Okresného súdu v Prievidzi.

Sólymos podľa vlastného vyjadrenia rešpektuje nezávislosť súdov. „No ako občan som presvedčený, že je zásadný rozdiel medzi mladými ľuďmi s vlastným názorom a nebezpečnými kriminálnikmi,“ do­dal.

Remišová: Bašternáka pustili, aktivistov zatýkajú

Opozícia odsúdila krok Okresného súdu v Prievidzi. „SaS žiada vyšetrovateľa a najmä dozorového prokurátora, aby prehodnotili svoje rozhodnutie a zadržaných aktivistov z hnutia Greenpeace okamžite prepustili z väzby na slobodu. Toto zatknutie považujeme za neprimerané, nezákonné a absurdné,“ uviedli v stanovisku liberáli.

Protest proti ťažbe hnedého uhlia na hornej Nitre podľa nich spadá do ústavného práva na slobodu prejavu, preto bez ohľadu na jeho extravagantnosť treba k aktivistom pristupovať predovšetkým z tohto hľadiska a o to viac to platí v prípade, keď svojím konaním neohrozili život alebo zdravie iným.

Rozhodnutie Okresného súdu v Prievidzi označila predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová za bezprecedentné. Poslať do väzby 12 ľudí, ktorí protestovali proti znečisťovaniu životného prostredia podľa nej nemá obdobu. „Štátne orgány roky nechali na slobode a priam popierali vinu Ladislava Bašternáka, ktorý sa nakoniec sám priznal, že okradol štát o milióny eur. Dnes dávajú do väzenia aktivistov, ktorí sa snažia chrániť životné prostredie a nikoho neokradli,“ tvrdí.

Účastníci protestu navyše podľa Remišovej protestovali v podniku, ktorý je spájaný s balením korupčných peňazí do alobalu. „Je treba povedať, že ochrancovia životného prostredia si nezvolili najlepší spôsob protestu a mohli ohroziť svoje zdravie a bezpečnosť. Zákony treba dodržiavať, no títo ľudia nie sú žiadni zločinci, protestovali za ochranu zdravia ľudí na Slovensku,“ ozrejmila.

Aktivisti v stredu skoro ráno postavili v Novákoch do pozoru všetky záchranné zložky. Potajomky vošli do areálu Bane Nováky a vyliezli na niekoľko desiatok metrov vysokú ťažobnú vežu odkiaľ spustili banery.

Aktivisti z Greenpeace vyvesili aj veľký transparent s nápisom „skončite dobu uhoľnú“. Podľa vedenia baní ale ich aktivita ohrozovala 342 životov baníkov, ktorí boli v tom čase v podzemí.

Video

Greenpeace žiada nechať uhlie v zemi a skončiť jeho spaľovanie. Dvanásť aktivistov sa dostalo na vežu o šiestej hodine ráno a banery roztiahli o trištvrte hodinu neskôr. Krátko potom, ako sa dostali na vežu, prišli na miesto policajti, hasiči s niekoľkými autami aj záchranári. Aktivisti ukončili akciu okolo 13:00.

Priznali riskantnosť akcie

Hornonitrianske bane po akcii podali na aktivistov trestné oznámenie. Polícia následne začala trestné stíhanie vo veci zločinu všeobecného ohrozenia. Greenpeace pripustil, že ich akcia bola riskantná. „Áno, jednalo sa o vstup na pozemok súkromnej firmy, celú akciu však aktivisti robia s maximálnou starostlivosťou o bezpečnosť, s tým, aby sa vyhli poškodzovaniu majetku,“ povedala Júlia Sokolovičová z Greenpeace.

Dvanástich environmentálnych aktivistov obvinili z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia formou spolupáchateľstva. Pôvodne ich polícia chcela obviniť zo všeobecného ohrozenia.

Aktivisti z Greenpeace.
Aktivisti z Greenpeace na ťažobnej veži v...
+3Aktivisti z Greenpeace na ťažobnej veži v...

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #aktivisti #bane #Nováky #Greenpeace #Hornonitrianske bane #HBP #ťažba uhlia