Premiér zastavil Gajdoša, nemôže si robiť, čo chce

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) bude musieť vysvetliť, prečo bez vedomia vlády a ministra financií podpísal zmluvy na nákup stíhačiek F-16. Podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer) Gajdoš nesplnil ani uznesenie kabinetu, ani jeho pokyny, a preto premiér zmluvy považuje za neplatné a obrana ich môže akurát tak skartovať.

02.12.2018 13:16 , aktualizované: 17:42
pellegrini Foto: ,
Peter Pellegrini
debata (319)

Rezort obrany ešte v piatok oznámil, že ministerstvo „podpísalo v súlade s uznesením vlády príslušné technické zmluvné dokumenty potrebné k začatiu procesu obmeny stíhacích lietadiel“, teda k nákupu štrnástich F-16. Úrad vlády prakticky okamžite reagoval, že o podpise nič nevie a zmluvy považuje za neplatné.

Pellegrini v diskusnej relácii TA3 vysvetlil, že jednu z najväčších zmlúv v histórii Slovenskej republiky za vyše 1,6 miliardy eur možno podpísať až po súhlase ministerstva financií. „Kde je takéto schválenie, lebo ja osobne som ho nevidel. Myslím si, že o podpise takýchto zmlúv má byť priamo ministrom informovaný predseda vlády, pretože toto nie je nákup ponožiek do skladu,“ zdôraznil.

Chcem vedieť, ako je dorokovaná zmluva so Spojenými štátmi, ktoré chcú pomôcť zrekonštruovať letisko Sliač a Kuchyňa.
Peter Pellegrini

Zmluvy preto premiér momentálne považuje za neplatné a „čokoľvek na obrane podpísali, tak to môžu dať do skartovačky“. Uznesením z 11. júla vláda uložila ministrovi obrany Gajdošovi do 31. decembra tohto roku „uzatvoriť po odsúhlasení finančnej časti ministerstvom financií zmluvné dokumenty s vládou USA potrebné na obstaranie nových taktických stíhacích lietadiel“.

Dokumenty, ktoré súvisia s nákupom F-16, môže podľa Pellegriniho obrana podpísať až po informovaní vlády, že sa takýto akt vôbec chystá. „Môj pokyn znel, nielen nepodpísať, pokiaľ nie sú na stole súhlasy ministerstva financií – a tie súhlasy predsa treba písomne, ale povedal som, že chcem vedieť, akým spôsobom bude fungovať spätné plnenie napríklad v spolupráci s Leteckými opravovňami Trenčín, a chcem vedieť, ako je dorokovaná zmluva so Spojenými štátmi, ktoré chcú pomôcť zrekonštruovať letisko Sliač a Kuchyňa,“ osvetlil situáciu premiér.

Stíhačka F-16 Foto: Reuters
stíhačka, F-16 Stíhačka F-16

Dodal, že nevie, čo rezort obrany hnalo k tomu, aby už v piatok niečo podpísal a okamžite sa tým chválil. „Budem sa s pánom ministrom o tom baviť. Budem sa ho pýtať, prečo sa tak stalo a aký bol jeho úmysel. Podľa toho, čo bude hovoriť, budem potom konať ďalej. Toto nepovažujem za seriózne a pri takomto obrovskom kontrakte vyžadujem inú kultúru, takú, ako sa patrí na civilizovanú krajinu, ako sa patrí na člena Európskej únie a člena NATO,“ uzavrel premiér.

Ministerstvo obrany vo víkendovej reakcii nespochybnilo, že konečné rozhodnutie je v kompetencii vlády. „V piatok 30. novembra boli z úrovne sekcie modernizácie ministerstva obrany dohodnuté, podpísané iba drafty príslušných technických dokumentov… Výsledok troch predbežných samostatných dohôd, ktoré sú potrebné už k reálnemu pristúpeniu plnenia cez americký program FMS (Foreign Military Sales – program predaja zbraní a pomoci s výcvikom zahraničným armádam, pozn. red.), boli z úrovne sekcie modernizácie ministerstva dorokované a predpripravené k podpisu finálnych zmlúv na základe súhlasu ministerstva financií,“ uvádza sa v oficiálnom vyhlásení rezortu. V závere hovorkyňa ministerstva Danka Capáková uvádza, že minister obrany Gajdoš plne rešpektuje stanovisko predsedu vlády, že na podpis finálnych zmlúv je potrebný súhlas ministerstva financií a v tomto zmysle bude aj ďalej postupovať.

Vláda rozhodla o nákupe 14 taktických nadzvukových stíhacích lietadiel F-16 Block 70/72 11. júla tohto roku. Americké stroje odporúčal minister Gajdoš na úkor švédskych gripenov, o ktorých prenájme rokoval rezort ešte pod vedením Martina Glváča (Smer). Ponuku USA Gajdoš obhajoval ako výhodnejšiu po zohľadnení samotného nákupu lietadiel, munície, nákladov na výcvik pilotov a pozemného personálu, logistického zabezpečenia, dobudovania infraštruktúry, dodacích lehôt a ďalších nákladov na prevádzkovanie a prípadnú modernizáciu. Stíhačky by mali byť dodané do roku 2023.

Stíhačky F-16

  • F-16 Fighting Falcon je viacúčelové jednomotorové stíhacie lietadlo určené na letecké súboje a útoky na pozemné ciele. Prvý skúšobný let sa uskutočnil v roku 1974, o štyri roky neskôr sa stíhačky stali súčasťou výzbroje USA a postupne aj ďalších krajín, napríklad Indie, Pakistanu, Belgicka, Nórska, Poľska či Rumunska.
  • Jeho výhodou je obratnosť a bojový akčný rádius – vzdialenosť, ktorá je potrebná pre prílet na miesto boja, súboj a návrat. F-16 znesie preťaženie až 9 G pri plnej palivovej nádrži. Stíhačka má rozpätie krídel približne 10 metrov, dĺžku 15 metrov, rýchlosť sa pohybuje od 1 470 po 2 100 km/h. Akčný rádius je 550 km, preletový dolet 4 220 km a vystúpa do výšky 15-tisíc metrov.
  • Najnovšie modely F-16 V Block 70/72 kombinujú rozšírené schopnosti a zlepšenia predovšetkým v oblasti výzbroje, počítačových, navigačných a radarových systémov.
  • Stíhačky sú vybavené palubnými rádiolokátormi AN/APG-83, čo je radar s aktívnym elektronickým skenovaním, ktorý prináša pilotom lepšie situačné povedomie, flexibilitu a rýchlejšie zameranie cieľa za každého počasia.
  • Je schopný sledovať viac než 20 rôznych cieľov súčasne, mapuje terén vo vysokom rozlíšení a je tri- až päťkrát spoľahlivejší ako staršie radary.

Strana Smer sa nepostavila proti ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi (nominant Smeru), ale proti Marrákešskemu dohovoru. Strana si želá, aby sa Lajčák vyrovnal s touto situáciou, zostal šéfom slovenskej diplomacie a uprednostnil ďalšie výzvy, ktoré pred Slovenskom stoja, povedal v nedeľu šéf slovenskej vlády.

Lajčák by podľa premiéra mal ostať na poste ministra zahraničných vecí a mal by ďalej pokračovať vo svojej misii a zhostiť sa blížiaceho sa predsedníctva OBSE. „Jeden z argumentov, ktorý pri rozhovoroch s ministrom používam, je, či toto stojí za to, aby opustil stoličku, aby Slovensko prišlo o skvelého diplomata v situácii, keď bezpečnostná situácia vo svete je čím ďalej tým horšia,“ uviedol Pellegrini.

Premiér má informácie z OBSE, že panuje určitá nervozita, čo sa ide diať. „Všetci očakávali, že koncom budúceho týždňa príde Lajčák a preberie predsedníctvo v tejto organizácii na celý rok,“ podotkol s tým, že urobí všetko preto, aby presvedčil Lajčáka k zotrvaniu vo funkcii. S ministrom počas týchto dní absolvoval predseda vlády podľa vlastných slov už niekoľko intenzívnych telefonátov a v pondelok (3.12.) ich čaká aj oficiálne stretnutie. Pellegrini nie je momentálne presvedčený, že Lajčák zmení svoje rozhodnutie. Želá si ale naďalej, aby svoju demisiu prehodnotil.

Zároveň odmieta tvrdenia o tom, že Smer svojho ministra „hodil cez palubu“. Podľa predsedu vlády však nemohli otočiť postoj Slovenska len preto, aby zabránili demisii Lajčáka. „Nikdy nehodíme cez palubu slovenský národ a záujmy Slovenska. Sme presvedčení, že Marrákešsky protokol by mohol predstavovať pre Slovensko skryté záväzky,“ uviedol premiér.

Premiér: Z členstva v EÚ a NATO neodbočím

Lajčák by podľa jeho slov túto „čiastkovú vec“ ohľadom Marrákešu nemal povýšiť nad ďalšie úlohy, ktoré pred Slovenskom stoja. Premiér nechce teraz špekulovať nad tým, kto môže Lajčáka na poste ministra zahraničných vecí nahradiť, keďže je ministerská stolička stále obsadená. Informácie o tom, že bývalý premiér a súčasný poslanec Národnej rady (NR) SR Robert Fico (Smer) má záujem byť novým šéfom slovenskej diplomacie, nepotvrdil. Ak by Lajčák opustil post ministra, Pellegrini chce, aby si na jeho miesto sadol špičkový a medzinárodne uznávaný diplomat.

Marrákeš je pre Slovensko podľa premiéra uzavretá vec. Priznal však, že ani vláda a ani parlament nemôžu zabrániť prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, aby na konferenciu ku Globálnemu paktu OSN o migrácii odcestoval. „Nemyslím si, že by prezident tam mal ísť. Ak pôjde, bude musieť svoje konanie zdôvodniť sám. Išiel by však proti línii NR SR a vlády,“ skonštatoval premiér.

Pellegrini deklaruje, že vláda pod jeho vedením neopustí proeurópsku orientáciu a neodbočí z členstva v NATO. S Ruskom musí mať podľa neho Slovensko vyrovnané a štandardné vzťahy, ktoré však nesmú prevýšiť to, že je Slovensko členom EÚ.

Pellegrini ešte v piatok deklaroval, že bude Lajčáka presviedčať, aby v kresle ministra zostal. Jeho vyjadrenie si môžete pozrieť na nasledujúcom videu.

Video

Konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou premiéra znepokojuje

Aktuálne napätie medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré nastalo pre incident v Kerčskom prielive, predsedu vlády znepokojuje. Slovensko ako susedný štát Ukrajiny musí byť podľa neho pripravené na rôzne scenáre. Povedal v nedeľu Pellegrini s tým, že slovenské bezpečnostné zložky nepretržite vyhodnocujú situáciu a sú pripravené kedykoľvek zasiahnuť i prijať adekvátne opatrenia.

„Ak sa nič neudeje a bude to opäť izolovaný konflikt, ktorý bude ďalšie tri roky spôsobovať napätie, naučíme sa s tým žiť. V prípade, že by tá situácia eskalovala, musíme počítať, že môže značná časť ľudí migrovať,“ upozornil Pellegrini.

Premiér si chce počkať na oficiálnu správu zo slovenského vojenského spravodajstva a diplomatického zboru k informáciám o údajnom zhromažďovaní ruských vojakov a vojenskej techniky k ukrajinským hraniciam. „To sú veľmi nepríjemné správy, počkám si však na oficiálne informácie,“ povedal. Pellegrini zvolal poradu Národného bezpečnostného analytického centra, aby všetky dotknuté zložky podali dostupné informácie a Slovensko sa pripravilo na rôzne možné scenáre. „Naše bezpečnostné zložky 24 hodín denne vyhodnocujú situáciu a sú pripravené kedykoľvek zasiahnuť a prijať adekvátne opatrenia, aby sa naši občania mohli cítiť bezpečne a nemuseli zle spávať,“ povedal premiér.

Pellegrini deklaruje, že v prípade potreby je Slovensko pripravené posilniť aj svoju hranicu s Ukrajinou. Nemá však zatiaľ informácie o tom, že by sa cez ňu momentálne počet nelegálneho prechodu zvýšil. „Hranica je veľmi dobre technicky zabezpečená a ideme investovať do ďalších technických prvkov, ktoré by ju mali ešte znepriechodniť,“ uviedol. Aj pre aktuálne napätie medzi Ruskom a Ukrajinou plánuje Pellegrini v krátkej dobe stretnutie s vedením Správy štátnych hmotných rezerv SR. „Ukazuje sa, že musíme mať veľmi dobré informácie aj z tohto pohľadu,“ podotkol predseda vlády.

© Autorské práva vyhradené

319 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #NATO #Miroslav Lajčák #Peter Pellegrini