Obedy zadarmo z nových hrncov?

Školy by mali získať peniaze na vybavenie jedální a aj kuchárky. Hovorí o tom kompromisná dohoda navrhovateľov bezplatných obedov so zástupcami miest a obcí.

03.12.2018 13:35 , aktualizované: 04.12.2018 00:00
debata (2)

Detaily naznačil v pondelok v rámci parlamentnej rozpravy jeden z predkladateľov novely zákona o dotáciách v pôsobnosti ministerstva práce – poslanec koaličnej strany Smer Erik Tomáš. Štát by tak mal podľa neho okrem 1,20 eura na obed na žiaka prihodiť aj peniaze na technické a personálne zabezpečenie opatrenia. Opatrenie je aktuálne v druhom čítaní. Obce a mestá by nemali na odplatu v prípadoch, kde obed presiahne štátnu dotáciu, žiadať doplatok od rodičov.

Okrem posunutia termínu pre základné školy by tak mal štát podľa výkonného podpredsedu ZMOS Jozefa Turčányho pomôcť s technickým vybavením školských jedální tam, kde to bude potrebné. Pomoc by mala smerovať aj na získanie a zaškolenie ľudí do školských jedální. Napriek tomu je skeptický.

"Nepredpokladáme však, že reálne dokážeme do jesene budúceho roku rozšíriť kapacity jedální stavebnými úpravami objektov,“ hovorí Turčány. Pomoc chcú preto mestá a obce smerovať podľa neho tam, kde vidia najväčšie riziká.

Školy nie sú totiž pripravené na taký nápor stravníkov, aký sa očakáva pre zavedenie obedov zadarmo. V základných školách sa totiž stravuje len 70 percent detí. Po zavedení obedov zdarma by však museli jedálne navariť pre ďalších 126-tisíc detí. Mnohé však nemajú vlastnú kuchyňu a obedy tak len dovážajú. Iné zase zvládnu len menší počet detí. Vo väčšine jedální však akútne chýbajú ľudia. O prácu kuchárok či pomocného personálu nie je totiž veľký záujem. Školy sa tiež obávajú neprimeranej administratívnej záťaže pre zisťovanie, ktoré deti obedovať budú a ktoré nie.

V materských školách by malo opatrenie nabehnúť bez problémov. Už v súčasnosti sa v nich stravujú takmer všetky deti. Jedálňam v škôlkach tak nechýba vybavenie ani ľudia. Rovnako majú zvyčajne už zabehnutý aj systém odhlasovania detí zo stravy.

Na obedy zadarmo by malo ísť celkovo 80 až 120 miliónov eur podľa počtu detí, ktoré o školské stravovanie budú mať záujem. Okrem toho by však rezort financií mal podľa Tomáša prihodiť dva milióny eur na technické vybavenie jedální.

"V rámci návrhu štátneho rozpočtu je plánovaná rezerva na financovanie prípadných legislatívnych zmien,“ odpovedal tlačový odbor ministerstva financií na otázku denníka Pravda, či je táto suma schválená. K ďalším podrobnostiam je podľa odpovede ministerstva financií predčasné sa vyjadrovať.

Opatrenie sa však pre základné školy odsúva až na budúci školský rok. Od januára sa začnú vydávať obedy bezplatne podľa pôvodného plánu len v materských školách. Náročnosť obedov zadarmo na štátnu kasu by tak v budúcom roku mala byť o niečo nižšia, ako sa pôvodne plánovalo. Je tak pravdepodobné, že peniaze na dovybavenie jedální by sa mohli nájsť.

Na personálne kapacity – teda kuchárky a pomocné sily – by podľa Tomáša malo prispieť ministerstvo práce. Malo by ísť o tisícku pomocných síl do školských jedální.

"Ministerstvo práce je pripravené poskytnúť všetky nástroje aktívnej politiky trhu práce,“ povedal minister práce Ján Richter. Rezort pripravuje nový projekt pre verejné zamestnávanie. Vyčlenených je naň podľa ministra 8,5 milióna eur. "Projekt predpokladá, že v priebehu dvanástich mesiacov by sme dotovali vo výške 648,96 eura každého jedného zamestnanca, ktorý by sa takýmto spôsobom zamestnal,“ povedal Richter. Ďalších 62,52 eura dostane zamestnávateľ na náklady súvisiace so zamestnancom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ZMOS #obedy zadarmo