VIDEO: Sudcovia končia štýlom 'vypadni', tvrdí sudca z Kiskovej kauzy

Sudca Okresného súdu v Poprade Miroslav Radačovský, ktorý pojednával kauzu pozemkov prezidenta Andreja Kisku, sa písomne vzdal funkcie. Rozhodnutie v pondelok odovzdal na podateľni Kancelárie prezidenta Kisku. Ten prítomný nebol pre pracovný výjazd na východe krajiny.

03.12.2018 14:23 , aktualizované: 21:35
Miroslav Radačovský Foto: ,
Miroslav Radačovský
debata (179)
Video

Radačovský povedal, že odišiel pre mediálny tlak. Tvrdí ale, že nič z toho, čo povedal, neľutuje. Na konci októbra sudca rozhodol, že pozemky vo Veľkom Slavkove patria zubárovi Jánovi Francovi a nie prezidentovi Kiskovi. Kauzu stále vyšetruje Národná kriminálna agentúra (NAKA) ako podvod. Obvinený zatiaľ nebol nikto.

Sudca bol kritizovaný za výrok, ktorý povedal po súde. "Odišiel by som do štátu, kde sa cítim dobre, napríklad do Spojených štátov amerických alebo Izraela a pozor, tým nechcem tvrdiť, že si vysoko nevážim americký alebo židovský národ, ale takto by som konal ja,“ povedal sudca ku kauze na novinársku otázku, ako by teraz konal on, ak by bol na mieste Kisku. Vyjadril sa tak po pojednávaní vo svojej kancelárii. Kiska tvrdil, že sudca bol zjavne zaujatý. Radačovský už spísal uznesenie a Kiskovi plynie teraz lehota 15 dní, počas ktorej sa môže odvolať.

Radačovský povedal, že môže svoje tvrdenie zopakovať aj iným spôsobom. „Keby som bol prezidentom Ruskej federácie a zistil by som, že palestínske a židovské deti sú zabíjané kalašnikovom vyrobeným v Rusku, tak ako ruský prezident, by som sa vzdal funkcie a odišiel by som tam, kde sa mi páči, napríklad na Krym a tým nechcem tvrdiť, že si vysoko nevážim ruský národ žijúci na Veľkej Rusi vrátane Krymu,“ povedal.

Sudca prišiel do prezidentského paláca odovzdať mandát k 1. januáru 2019 s tým, že by bol rád, aby odvolávanie sudcov malo slávnostnejší charakter. „Spôsob konečného aktu odvolávania je dnes asi taký, že vypadni. Chýba mi aspoň slovíčko ďakujem,“ povedal. Ak sudca dosiahne vek 65 rokov, hlava štátu ho môže odvolať.

Sudca zdôraznil, že viedol pojednávanie v civilnej rovine a nie v trestnoprávnej. Tú rieši NAKA. Kiskova obhajoba stála na tom, že konal v dobrej viere, bol podvedený podobne ako Franc. Lenže na súde sa ukázalo, že Kiska sa poznal so všetkými aktérmi kauzy. Sprostredkovateľ predaja pozemku na súde oslovoval Kisku ako „Andrej“ a pracoval v danom čase pre Kisku. Biely kôň, na ktorého pozemok v roku 1999 previedli na šesť dní pred predajom Kiskovi, tiež pracoval pre Kisku. Kiska sa poznal aj s ľuďmi, ktorí boli pár dní predtým aj pri vydržaní lukratívneho Francovho 1,2-hektárového pozemku.

VIDEO: Zdôvodnenie verdiktu na súde v pozemkovej kauze a kontroverzné vyjadrenie sudcu z 26. októbra 2018 priamo po súde si môžete pozrieť na nasledujúcom videu.

Video

VIDEO: Sudca následne 2. novembra 2018 po kritike k svojim vyjadreniam oznámil, že odstúpi. Zároveň vysvetlil, prečo tak robí. Viac si môžete pozrieť na nasledujúcom videu.

Video

© Autorské práva vyhradené

179 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Miroslav Radačovský