Kauza zmenky smeruje na súd

Podnikateľa Mariana Kočnera previezli z Leopoldova do väzby v Banskej Bystrici. Podľa telerozhlasu, ktorý informáciu priniesol na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti Facebook ho do Banskej Bystrice premiestnili ešte minulý týždeň v utorok 27. novembra.

03.12.2018 14:56 , aktualizované: 19:12
Marián Kočner Foto: ,
Marian Kočner
debata (5)

Informáciu pre denník Pravda potvrdil aj Kočnerov advokát Martin Pohovej. „Previezli ho v priebehu minulého týždňa z dôvodu oboznamovania sa s výsledkami vyšetrovania v kauze zmenky. V rámci oboznamovania sa s výsledkami vyšetrovania podáme návrhy na doplnenie dokazovania, o ktorých bude najprv rozhodovať vyšetrovateľ. Ten následne postúpi spis prokurátorovi a on rozhodne, či vec vráti späť na doplnenie dokazovania, alebo podá obžalobu,“ vysvetlil Pohovej.

Vyšetrovateľ pravdepodobne považuje vyšetrovanie za skončené a jeho výsledky sú postačujúce na podanie návrhu obžaloby. Tak by sa kauza falošných zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur mohla dostať pred súd. Trestné stíhanie sa pritom začalo len v máji tohto roku.

V najbližších dňoch by mal Najvyšší súd na neverejnom pojednávaní rozhodovať o Kočnerovom prepustení z väzby. Do úvahy musí zobrať aj ponúkanú peňažnú záruku. Denník Pravda informoval ako prvý, že Kočnerovi advokáti ponúkli kauciu vo výške jedného milióna eur. „Trváme na svojom, že tam väzobný dôvod nie je a väzba je od počiatku nezákonná. Ak by súd nejaký väzobný dôvod vzhliadol, žiadali sme, aby bol nahradený peňažnou zárukou,“ povedal Pohovej.

Kočnera vzali do väzby v júni tohto roka. Odvtedy požiadal o prepustenie druhý raz. Predpokladá sa, že ani teraz ho súd na slobodu nepustí. Podnikateľ v súčasnosti čelí piatim obvineniam z ekonomickej trestnej činnosti.

Minulý týždeň policajný prezident Milan Lučanský povedal, že by sme sa v krátkom čase mali dozvedieť informácie, ktoré smerujú k objednávateľom vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Priznal, že sa preveruje aj verzia, podľa ktorej bol objednávateľom Kočner. „Určite sa táto verzia preveruje, pracuje sa na nej. Počkajme si na výsledky,“ dodal policajný prezident. Prokuratúra však jeho slová odmietla potvrdiť.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

VIDEO: Kočnerovi právnici vyjadrovali nedávno na súde v Banskej Bystrici nádej, že súd Kočnera oslobodí. Ich argumenty si môžete pozrieť na nasledujúcom videu.

Video

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zmenky #Marian Kočner #TV Markíza #kauza zmeniek TV Markíza