Lajčákovo definitívne rozhodnutie

Zostane Miroslav Lajčák (nom. Smer) ministrom zahraničných vecí alebo vládu opustí? Definitívne slovo by malo padnúť utorok po jeho stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. Lajčák v pondelok absolvoval rozhovor s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer). Premiér zároveň požiadal prezidenta, aby demisiu neprijal. Náhla rezignácia šéfa rezortu diplomacie rezonuje aj v zahraničí.

03.12.2018 15:31 , aktualizované: 21:31
miroslav lajčák Foto: ,
Miroslav Lajčák.
debata (290)

Pellegriniho navštívil generálny tajomník Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Thomas Greminger. Zaujímalo ho, ako Slovensko bez Lajčáka zvládne budúcoročné predsedníctvo v tejto organizácii.

Predseda vlády minulý piatok avizoval, že urobí všetko pre to, aby si Lajčák svoju rezignáciu rozmyslel. Ich pondelňajšie spoločné stretnutie trvalo necelú hodinu. Premiér medzi novinárov neprišiel vôbec. Neskôr jeho tlačové oddelenie poslalo len strohé vyjadrenie. „Pán minister Lajčák má aj naďalej moju plnú dôveru, pána prezidenta Andreja Kisku som požiadal, aby demisiu Miroslava Lajčáka neprijal,“ uviedol Pellegrini.

Ani Lajčák detaily ich rozhovoru nekomentoval. „Zajtra (v utorok) mám stretnutie s pánom prezidentom a potom sa vyjadrím,“ reagoval stroho. Na otázku, či je definitívne rozhodnutý, neodpovedal. Kiska Lajčáka prijme v utorok o 10.00 v Pre­zidentskom paláci.

Lajčákova minulotýždňová demisia nezaskočila len jeho kolegov vo vláde. Spozornelo aj zahraničie. Slovensko bude totiž v roku 2019 predsedať v OBSE, medzinárodnej bezpečnostnej organizácii, ktorá zahŕňa takmer 60 krajín Európy, Ázie a Severnej Ameriky. Lajčák mal v tomto predsedníctve zohrať významnú úlohu. Pellegriniho v pondelok navštívil generálny tajomník OBSE Thomas Greminger. Zaujímala ho aktuálna situácia na Slovensku, keď vláda prichádza o svojho popredného diplomata.

Greminger dúfa, že Lajčák zostane v úrade

Greminger po stretnutí priznal, že dúfa v Lajčákovo zotrvanie v úrade. „OBSE potrebuje excelentné vedenie. Potrebujeme skúseného a rešpektovaného lídra. Želal by som si, aby sa Miroslava Lajčáka podarilo presvedčiť zostať a prevziať predsedníctvo. Na to, aby sme boli úspešní, potrebujeme odpovedať na výzvy, používať nástroje OBSE, potrebujeme niekoho jeho kalibru, rešpektovaného diplomata so skúsenosťami,“ vymenoval. „Som si istý, že Slovensko má aj iných top diplomatov, ktorí by mohli robiť túto prácu. Ale žiadny nie je tak dobre pripravený ako Miroslav Lajčák. Nikto do toho neinvestoval toľko ako on,“ nazdáva sa Greminger. Podľa jeho slov by bolo zahodenou príležitosťou, ak by Lajčák na predsedníctve neparticipoval. Pripomenul, že OBSE čelí vážnym výzvam, akou je napríklad situácia na Ukrajine.

Greminger nechcel hovoriť o tom, či s Pellegrinim prebral možnosti Lajčákovho nástupcu. Nevyjadril sa ani k tomu, či by mohol byť novým ministrom zahraničných vecí Robert Fico (Smer). O jeho údajnom záujme o tento post sa špekuluje už niekoľko dní, Fico to však zatiaľ nepotvrdil.

Ústava nepočíta s tým, že by prezident demisiu ministra neprijal

Lajčák minulý piatok doručil abdikačný list do Prezidentského paláca. Prezident Andrej Kiska zatiaľ demisiu neprijal, s Lajčákom sa stretne v utorok. Je otázne, či minister po rozhovore s premiérom svoje rozhodnutie zmení, alebo nie. Hoci Pellegrini požiadal Kisku, aby demisiu neprijal, podľa ústavného právnika Eduarda Bárányho prezident takéto kompetencie nemá. Podľa jeho slov ústava nepočíta s tým, že by prezident demisiu ministra neprijal.

„To je postup, ktorý nikomu pri písaní ústavy nenapadol. Mechanizmus je postavený tak, že za zloženie vlády prezident nezodpovedá, a teda v tomto prípade má, zdráham sa použiť výraz, iba technickú úlohu. Čiže prijať demisiu,“ vysvetlil Bárány. Podľa neho hlava štátu môže procedúru z nejakých dôvodov pozdržať o niekoľko dní, ak sa napríklad dohodne s predsedom vlády, že mu neskôr zároveň dá aj návrh nového ministra, ktorého hneď vymenuje, a teda nebude nikoho dočasne poverovať. „Ale uvažovať spôsobom, že prezident neprijme demisiu a bude dlhodobo držať niekoho v ústavnej funkcii proti jeho vôli… Niet povinnosti zastávať ústavnú funkciu,“ podčiarkol právnik. Zároveň dodal, že si vie z právnickej stránky predstaviť situáciu, ak by ešte pred odvolaním prezidentom zobral minister svoju demisiu späť.

VIDEO: Premiér Pellegrini minulý týždeň oznámil, že sa pokúsi prehovoriť Lajčáka, aby demisiu prehodnotil.
Video

Demisiu podal pre Globálny pakt OSN o migrácii

Lajčákova rezignácia bola vyvrcholením sporu o Globálnom pakte OSN o migrácii. Proti tomuto dokumentu, ktorý majú krajiny oficiálne prijať na konferencii v marockom Marrákeši 10. a 11. decembra, sa na Slovensku zdvihla vlna nevôle. Protestovali proti nemu koaličné strany Smer aj SNS, aj niektoré opozičné strany. Parlament minulý týždeň prijal 90 hlasmi uznesenie, ktorým sa Slovenská republika odmieta k paktu pripojiť. Viacerí vrcholoví politici, ako napríklad šéf parlamentu Andrej Danko či predseda Smeru Robert Fico, navyše trvajú na tom, aby na konferenciu necestoval žiadny zástupca Slovenska. Práve v tom videl Lajčák kameň úrazu a koncom októbra avizoval, že ak parlament pakt odmietne a zakáže diplomatom cestovať do Maroka, vzdá sa funkcie.

Tretia koaličná strana Most-Híd mieni, že Slovensko by zástupcu v Marrákeši malo mať, aby mohol predostrieť naše pripomienky k dokumentu. Predsedníčka parlamentného zahraničného výboru Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) vyhlásila, že ministri ich strany sa budú snažiť presadiť, aby zo Slovenska nejaký predstaviteľ do Maroka vycestoval. Naznačila, že by to mohol byť napríklad prezident, ktorého vláda v jeho účasti nemá ako ovplyvniť. Uznesenie, ktoré prijali poslanci v parlamente, účasť slovenského zástupcu na konferencii jednoznačne nezakazuje.

Kiska sa k svojej možnej ceste do Marrákeša nevyjadril, no v pondelok uviedol, že verí, že vláda niekoho touto úlohou poverí. Mohol by to byť napríklad slovenský veľvyslanec a ten by v Maroku tlmočil výhrady Slovenska k dokumentu.

© Autorské práva vyhradené

290 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #Peter Pellegrini