Rezort obrany pri zmluvách o nákupe F-16 porušil zákon, tvrdí analytik

Čokoľvek na obrane podpísali, môžu to tak dať do skartovačky,“ tvrdí premiér Peter Pellegrini o zmluvách na nákup amerických stíhačiek F-16 za rekordných 1,6 miliardy eur, kde SNS pochybila. Ministerstvo obrany, ktoré majú národniari v gescii, ich podpísalo bez vedomia vlády a ministerstva financií.

04.12.2018 11:00
debata (66)
Rezort ministra obrany Petra Gajdoša (SNS)... Foto: Robert Hüttner, Pravda, Shutterstock
PeterGajdoš, F-16 Rezort ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) podpísal nákup amerických stíhačiek F-16 bez vedomia vlády.

Pellegrini sa plánuje Gajdoša pýtať, prečo sa tak stalo a aký bol jeho úmysel. "Podľa toho, čo bude hovoriť, budem potom konať ďalej. Toto nepovažujem za seriózne a pri takomto obrovskom kontrakte vyžadujem inú kultúru, takú, ako sa patrí na civilizovanú krajinu, na člena Európskej únie a NATO,“ avizoval premiér.

Úrad vlády včera nepovedal, kedy sa schôdzka uskutoční. Podľa našich informácií sa Pellegrini má stretnúť s Gajdošom v stredu ráno pred rokovaním vlády. Tá by sa navyše mala zaoberať zákazkou na 81 kusov osemkolesových transportérov za 417 miliónov eur, ktorá pre netransparentnosť zo strany ministerstva čelí kritike.

Nejednoznačná odpoveď americkej ambasády

Ministerstvo obrany svoj postup odmieta komunikovať. Denníku Pravda včera odkázalo, že platí ich predchádzajúce stanovisko zo soboty. V ňom rezort uviedol, že konečné rozhodnutie o podpise zmlúv k obmene stíhacích lietadiel je plne v kompetencii vlády a že k podpisu je potrebný súhlas ministerstva financií. To však zatiaľ žiadne dokumenty neschválilo a pravdepodobne ich od Gajdoša ani nedostalo. „Rokovania pokračujú, preto je nateraz predčasné sa vyjadrovať,“ reagoval stručne tlačový odbor ministerstva financií.

Denník Pravda oslovil americkú ambasádu s otázkou, či spomínané kontrakty boli podpísané. Jednoznačnú odpoveď sme nedostali. „Vítame rozhodnutie slovenskej vlády nakúpiť stíhačky F-16 Block 70 a sme pripravení akceptovať podpísané zmluvy na bojové lietadlá, vybavenie a podporu,“ konšatoval tlačový atašé ambasády Griffin Rozell.

Analytik: Ministerstvo porušilo svoje kompetencie

Bezpečnostný analytik zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Juraj Krúpa hovorí, že rozhodnutie o podpísaní zmluvy ministerstvom je porušením zákona. „Na to, aby mohlo dôjsť k podpisu ďalších zmlúv, treba najprv rámcovú zmluvu. Bez mandátu vlády ju však nemajú právo podpisovať. Zákon je v tomto jasný. Ministerstvo obrany porušilo svoje kompetencie, a tým pádom aj zákon,“ myslí si Krúpa. Podľa neho sa SNS a jej nominanti vo vedení ministerstva snažia tlačiť na premiéra a koaličné strany, a vyhrotiť situáciu ohľadom ďalších pripravovaných zákaziek, ktoré majú byť predložené na rokovanie vlády túto stredu. "Pri návrhu o nákupe obrnených transportérov 8×8 neboli zapracované zásadné pripomienky ministerstva financií a rezortu zahraničných vecí, preto sa SNS snaží koaličné strany donútiť, aby súhlasili bez väčších výhrad,“ nazdáva sa analytik.

Celú situáciu vníma aj ako pochybenie samotných zamestnancov rezortu obrany. „Považujem to za zlyhanie ľudí, ktorí tam pracujú, keď nedokážu vedenie upozorniť na chyby. Navyše, vysvetlenie, že nepodpísali zmluvy ale len nejaké drafty, je právny nezmysel. Pochopili, že trošku prestrelili, tak sa to rozhodli trošku stlmiť,“ myslí si Krúpa.

Bývalý generál Macko: Nie je to draft, ale zmluva

Podobne sa vyslovil aj bývalý generál Pavel Macko, ktorý v apríli armádu opustil. „Ide o štandardizovanú formu medzinárodnej zmluvy medzi SR a USA podpisovanú splnomocnenými osobami za obidva štáty. Nie je to nejaká technická dokumentácia, ako zavádza ministerstvo, ale skutočná zmluva, kde sú záväzky a povinnosti zmluvných strán,“ napísal Macko na sociálnej sieti a dodal, že „výhovorku, že podpísali len drafty, je možné považovať len za jednu z mnohých účelových lží“.

O nákupe 14 taktických nadzvukových stíhacích lietadiel F 16 Block 70/72 od Spojených štátov amerických, ktoré nahradia staré ruské migy, rozhodla vláda 11. júla tohto roku. Akceptovala návrh ministra obrany Petra Gajdoša, ktorý sa rozhodol dať prednosť americkým lietadlám pred švédskymi gripenmi. Pritom už v máji Gajdošov rezort predložil na rokovanie kabinetu materiál k stíhačkám. V ňom napísal, že návrh zmlúv medzi USA a Slovenskom je pripravený na podpis. Pôvodne bolo na obstarávanie vyčlenených 1,1 miliardy eur, nakoniec za lietadlá, výcvik, muníciu a logistiku rezort obrany zaplatí najmenej 1,589 miliardy eur. Prvé kusy majú prísť na Slovensko na konci roku 2023 a ostatné postupne v nasledujúcich dvoch rokoch.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #F-16 #zmluvy na nákup F-16