VIDEO: Obedy zadarmo: Jedálne čaká revolúcia

V budúcom roku čaká školské jedálne najväčšia reforma stravovania v histórii samostatnej Slovenskej republiky. S príchodom Nového roka budú obedy zadarmo v poslednom ročníku materskej školy a od septembra sa pridajú všetky základné školy.

04.12.2018 11:55 , aktualizované: 22:52
obed, dievča, jedáleň, žiak, škola Foto:
Ilustračné foto
debata (29)

Vládny Smer si od zmeny sľubuje, že k obedom sa dostane viac detí z chudobnejších rodín a školu viac začnú navštevovať aj deti z problémových komunít. Zavedenie obedov zadarmo definitívne schválilo 99 poslancov parlamentu a za boli nielen predstavitelia vládnej koalície, ale aj opozície. Štát bude na žiaka platiť sumu 1,20 eura za deň.

Video

„Ak chceme zvládnuť uvariť obedy zadarmo, musíme kúpiť novú umývačku riadu, väčšie kotly na varenie jedla, nový riad či príbory. Všetky tieto veci musíme nakúpiť prostredníctvom verejného obstarávania, ktoré na Slovensku veľmi dlho trvá a v krajnom prípade sa to nemusí stihnúť do spustenia bezplatných obedov,“ povedala vedúca školskej jedálne v jednej z bratislavských základných škôl Viera Moravčíková.

Ťažkosti môže spôsobiť aj skladovanie nezjedeného jedla.
Viera Moravčíková, vedúca školskej jedálne

Práve z tohto dôvodu sa posunuli obedy zdarma v školách z januára na september 2019. V škôlkach je vyšší podiel detí, ktoré sa stravujú, a tak by mali problém zvládnuť. Smer v prípade škôl sľubuje, že jedálne dostanú pridané aj na technické a personálne zabezpečenie.

Nezamestnaní majú ísť do kuchýň

V krajoch s nízkou nezamestnanosťou môže problémy spôsobiť aj nedostatok pracovnej sily v kuchyni. Ministerstvo práce preto pomôže v školských jedálňach zamestnať až tisíc nezamestnaných ľudí. Zároveň štát za každého jedného nového zamestnanca v kuchyni každý mesiac na odvodoch zaplatí 711,48 eura a celkovo je na projekt vyčlenených až osem miliónov eur.

„Rovnako sme sa dohodli vyčleniť sumu dva milióny eur, ktorá sa použije na zvládnutie prípadných problémov obcí, kde príde k veľkému nárastu počtu stravujúcich detí,“ povedal predseda politickej strany Smer Robert Fico. Tieto peniaze majú byť použité napríklad na kúpu chýbajúceho vybavenia alebo riadu.

Celkové náklady na zavedenie obedov sa pohybujú v rozmedzí 80 až 100 miliónov eur za rok. Tieto peniaze sú už pripravené v budúcoročnom štátnom rozpočte. „Keďže väčšinu obedov spustíme až od septembra, budeme mať významné úspory, ktoré môžeme použiť na vyriešenie prípadných problémov školských jedální,“ dodal Fico. V súčasnosti rodičia za obed jedného dieťaťa doplácajú 1,20 eura za deň. V prípade rodiny s dvoma školopovinnými deťmi ročná úspora zo zavedenia bezplatných obedov môže dosiahnuť sumu 500 eur.

Čo s nezjedeným jedlom

Jedálne však upozorňujú, že sa zabúda na viaceré problémy, z ktorými sa dennodenne stretávajú. „Ťažkosti môže spôsobiť aj skladovanie nezjedeného jedla. Podľa zákona musíme všetky odpadky špeciálne skladovať a následne ich odvezie špecializovaná firma. Tá nám len prednedávnom zvýšila poplatky, a to isté môžeme očakávať, ak nám po spustení bezplatných obedov výrazne narastú množstvá odpadu,“ povedala Moravčíková. Podľa nej objem nezjedeného jedla výrazne stúpne pár mesiacov po spustení bezplatných obedov.

„Aj dnes hlavne žiaci druhého stupňa častokrát neprídu na obed, aj keď im ho rodičia zaplatia. Niektorí ľudia si totiž veci zadarmo príliš nevážia a určite je veľká škoda vyhadzovať nezjedené obedy,“ dodala Moravčíková. Jedným z možných riešení je dať nezjedené jedlo charite. „Nezjedené obedy sa môžu využiť na pomoc sociálne odkázaným ľuďom nachádzajúcim sa napríklad v domovoch dôchodcov,“ uviedol aj Fico. Tiež by ho mohli distribuované bezdomovcom alebo ľuďom žijúcim z dávok v hmotnej núdzi.

Ďalšia novinka? Sto eur na školské pomôcky

Vo vláde sa s príchodom nového roka zvažuje aj prijatie ďalších opatrení zameraných hlavne na podporu mladých rodín. Pri nástupe do školy majú rodičia od štátu dostať 100 eur na nákup školských pomôcok. Pri zmene priezviska z dôvodu svadby sa za vystavenie nových dokladov nebudú platiť žiadne poplatky. „Materská dovolenka by sa mohla zapracovať do odpracovaných rokov pre výpočet dôchodku,“ uviedol tiež Fico.

Podľa neho majú byť všetky detaily predstavené po sobotňajšom sneme strany Smer. Tiež má prísť buď k radikálnemu predĺženiu materskej dovolenky, alebo zvýšeniu rodičovského príspevku. Zároveň sa rokuje o nulovej sadzbe DPH pri plienkach, detskej výžive a základných hygienických potrebách. Výživné za neplatiacich rodičov vyplatí štát, ktorý ho následne bude vymáhať od neplatiča.

Obedy zadarmo

  • s príchodom nového roku budú mať obedy zadarmo deti v poslednom ročníku materskej školy a od septembra sa pridajú aj žiaci základných škôl
  • ak bude o nové opatrenie záujem, štát v budúcnosti opatrenie rozšíri aj na stredné školy (8-ročné gymnáziá sú zo systému zatiaľ vynechané)
  • v minulom roku nevyužilo možnosť stravovania v jedálňach škôlok a základných škôl 381-tisíc detí
  • bez školského obeda bol takmer každý druhý žiak druhého stupňa základnej školy
  • na bezplatné obedy bude mať v septembri budúceho roku nárok až pol milióna detí
  • štát zavedenie nového sociálneho opatrenia vyjde každý rok na 80 až 100 miliónov eur

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #základné školy #materské školy #školské jedálne #obedy zadarmo