VIDEO: Aktivisti Greenpeace sú vo väzbe neprávom, Čižnár dal príkaz na ich prepustenie

Generálna prokuratúra (GP) SR dospela po preštudovaní vyšetrovacieho spisu aktivistov z Greenpeace k záveru, že dôvody väzby neexistovali už pri podávaní návrhu na jej uvalenie. Okresný súd v Prievidzi v nedeľu (2. 12.) rozhodol o väzobnom stíhaní 12 aktivistov Greenpeace Slovensko v súvislosti s protestom na ťažnej veži v areáli bane v Novákoch.

04.12.2018 13:18 , aktualizované: 16:47
debata (375)
Video

Generálny prokurátor taktiež vydal príkaz, aby boli všetci dvanásti aktivisti prepustení z väzby. Príkaz podľa Čižnára doručia o niekoľko hodín, až potom zadržaných prepustia.

Čižnár uviedol, že po preskúmaní spisu dospela Generálna prokuratúra k dvom záverom. „Ten základný záver je, že dôvody väzby neexistovali už pri podávaní návrhu. To znamená, že ak dôvody väzby neexistovali, tí ľudia sú vo väzbe neprávom,“ povedal.

Ďalším záverom GP je, že samotný skutok podľa jej názoru s najväčšou pravdepodobnosťou nie je „dobre alebo šťastne“ právne kvalifikovaný. Paradox vidí v tom, že podrobné preskúmanie dôkazov môže viesť buď k prísnejšej kvalifikácii skutku, alebo kvalifikácii, ktorá do kategórie trestného činu nepatrí.

Aktivisti budú stíhaní na slobode

Dvanásti aktivisti by mali byť stíhaní na slobode za rovnaký skutok, za ktorý sú obvinení. Čižnár uviedol, že právny názor prokurátora na väzobné stíhanie nebol správny. Rozhodnutie súdu komentovať nechce. Ozrejmil, že výzvu na doručenie spisu z krajskej prokuratúry dal v pondelok (3. 12.) ráno, popoludní ho doručili a v utorok ráno prijal rozhodnutie.

Prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky doplnil, že mali k dispozícii rovnaké informácie ako prokurátor, ktorý spracoval návrh na väzobné stíhanie, a súd, ktorý rozhodnutie prijal. „Podkladom na začatie trestného stíhania bola obhliadka miesta činu,“ informoval. Na tomto základe bolo vznesené obvinenie voči 12 z 15 osôb za úmyselný trestný čin poškodzovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia.

Šufliarsky vysvetlil, že vyšetrovateľ konštatoval úmyselné všeobecné ohrozenie, pretože malo dôjsť k bezprostrednému ohrozeniu života a zdravia viac ako 300 baníkov, ktorí sa v tom čase v bani nachádzali. Na ustálenie kvalifikácie trestného činu je podľa neho potrebné doplniť dokazovanie výsluchom baníkov a ďalších osôb.

Čižnár odsúdil vyjadrenia politikov

Čižnár odsúdil vyjadrenia niektorých politikov a ich výzvy voči GP. Na otázky liberálov, či nejde o zlyhanie jednotlivcov, polície, prokurátora či sudcu, odpovedal, že nemá tendenciu zakrývať pochybenia. Prokurátor situáciu podľa neho zle vyhodnotil. Na disciplinárne konanie zatiaľ priestor nevidí.

Okresný súd v Prievidzi v nedeľu (2. 12.) rozhodol o väzobnom stíhaní 12 aktivistov Greenpeace Slovensko v súvislosti s protestom na ťažnej veži v areáli bane v Novákoch z 28. novembra. Aktivisti čelia obvineniu z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia formou spolupáchateľstva. Dôvodom takzvanej preventívnej väzby je podľa sudcu obava, že budú pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Proti rozhodnutiu o väzbe podali všetci obvinení sťažnosti.

Greenpeace: Sme radi, že prokurátor uznal nezmyselnosť zadržiavania

Organizácia Greenpeace víta rozhodnutie GP o prepustení 12 aktivistiek a aktivistov z väzby v Ilave. Aktivisti zatiaľ zostávajú obvinení, informovala mimovládna organizácia v tlačovej správe. „Sme veľmi radi, že generálny prokurátor uznal nezmyselnosť zadržiavania aktivistov. Rovnako oceňujeme, že konal tak rýchlo a aktivisti môžu byť po siedmich dňoch za mrežami konečne na slobode. Zdá sa, že stále sme krajinou, v ktorej sa za ochranu prostredia a zdravia ľudí nebude nakladať s ľuďmi ako so zločincami,“ uviedla Ivana Kohutková, riaditeľka Greenpeace Slovensko.

Celá kauza sa však podľa nej ešte neskončila, pretože aktivisti stále zostávajú obvinení z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia, za ktorý im hrozí jeden rok až päť rokov väzenia. „Veríme, že v ďalšom kroku budú aktivisti zbavení obvinenia v plnom rozsahu, pretože nenásilný protest proti drahému a škodlivému uhliu je oprávnený. Žiadame slovenskú vládu, aby sa úprimne začala venovať riešeniu tohto problému, ktorý na rozdiel od aktivistov skutočne ohrozuje zdravie krajiny aj ľudí,“ dodala.

VIDEO: Na udalosti spojené s aktivistami Greenpeace reagoval na tlačovej konferencii v utorok 4.12.2018 aj predseda strany Smer Robert Fico.

Video
375 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #aktivisti #Greenpeace