VIDEO: Lajčák zrejme ostane vo funkcii ministra zahraničia, Kiska počká na vládu

Prezident Andrej Kiska s rozhodnutím o demisii ministra zahraničných vecí počká do stredy. Rozhodnutie oznámi po rokovaní vlády a následnej schôdzke s premiérom Petrom Pellegrinim a ministrom Miroslavom Lajčákom. Podľa informácií denníka Pravda však minister zrejme zostane naďalej vo funkcii. Pravda získala túto informáciu z kruhov blízkych vláde. Samotný Lajčák sa k demisii vyjadrí až po zajtrajšom stretnutí s premiérom a prezidentom.

04.12.2018 13:19 , aktualizované: 17:55
PREZIDENT: Prijal ministra zahranièných vecí Foto: ,
Zľava: Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a prezident SR Andrej Kiska počas stretnutia v Prezidentskom paláci.
debata (281)
Video

„To, čo sa tu dialo v súvislosti s účasťou v Marrákeši, považujem za nepríjemné divadlo, ktoré poškodilo naše meno v zahraničí,“ povedal Kiska. Vo svete podľa jeho slov existuje množstvo kríz, ktoré samé nedokážu riešiť ani bohaté a veľké krajiny, nieto ešte malé ako Slovensko.

Prezident pripomenul, že tisíce Slovákov žijú v zahraničí a slovenská ekonomika je závislá od zahraničného obchodu a vzťahov. „Nikto ešte nevyriešil žiadne problém siláckymi rečami vedenými spoza pece, ani tým, že si zakryl oči, uši a tváril sa, že sa ho to netýka,“ povedal Kiska. Dodal, že rozumie rozčarovaniu ministra zahraničných vecí.

Kiska zdôraznil, že je dôležité, aby sa zástupca zúčastnil na summite v Maroku a tlmočil názory Slovenska. „Posledné slovo povie vláda v stredu,“ dodal Kiska s tým, že Lajčák má dôveru predsedu vlády Petra Pellegriniho.

Ústavný právnik Eduard Bárány upozornil, že konanie prezidenta okolo Lajčákovej demisie sa len tak-tak drží v medziach ústavy. „Sme veľmi blízko jej hranice. Toto nie je na rozhodnutí prezidenta, či prijíma, alebo neprijíma demisiu. Nie je to nič, čo by mal zvažovať, neexistuje povinnosť byť členom vlády,“ podčiarkol Bárány. Na otázku, či rozhodnutie Kisku môže byť iné ako Lajčákovo, odpovedať nevedel. „Po tom, čo sme zažili postup pána prezidenta pri ústavných sudcoch, si netrúfam veštiť,“ dodal právnik.

Minister Lajčák rozhodnutie podať demisiu oznámil vo štvrtok (29.11.) večer v nadväznosti na prijatie parlamentného uznesenia z dielne SNS a Smeru, podľa ktorého má vláda odmietnuť Globálny pakt OSN o migrácii a vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím sa SR z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov v Maroku.

Premiér Peter Pellegrini (Smer) s Lajčákovou demisiou nesúhlasí, snažil sa ministra presvedčiť, aby zmenil názor. Po rokovaniach s ním požiadal prezidenta, aby Lajčákovu demisiu neprijal.

© Autorské práva vyhradené

281 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Miroslav Lajčák #Andrej Kiska #minister zahraničných vecí