Študentská podnikateľská cena 2018: Správna distribúcia liekov ušetrí milióny

Podnikanie nemusí byť výsadou starších a skúsenejších. S odvahou a dobrým nápadom môžu zabodovať i študenti. Príkladom sú finalisti súťaže Študentská podnikateľská cena 2018, ktorú pripravila organizácia Junior Chamber International (JCI) a Združenie podnikateľov Slovenska.

04.12.2018 16:58
veda, súťaž, Študentská podnikateľská cena... Foto: ,
Finalisti súťaže Študentská podnikateľská cena 2018: (zľava) Ján Široký, Pavol Kaleja, Martin Hrabovec, Tomáš Szabo a Patrik Konrády.
debata

Na slávnostnom vyhodnotení projektu v utorok ocenili päť mladých podnikateľov a vybrali víťaza, ktorý bude Slovensko reprezentovať na medzinárodnej súťaži v Macau. Mediálnym partnerom podujatia bol denník Pravda.

Finalistov súťaže vyberala odborná komisia. „Tieto malé firmy môžu preraziť práve inovatívnosťou a kreativitou,“ povedal o nich výkonný predseda JCI Marián Meško. Absolútnym víťazom súťaže sa stal Martin Hrabovec z Ekonomickej univerzity vo Viedni, ktorého firma prišla s aplikáciou PillsPro. Jej cieľom je zaistiť v lekárňach dostupnosť liekov, čo by pomohlo i pacientom.

Zabránenie stratám pri expirácii liekov

„Je napríklad lekáreň A vo Veľkom Krtíši, ktorá má prebytok celaskonu tesne pred exspiráciou, a lekáreň B v Bratislave, ktorá ho má, naopak, nedostatok, a ľudia ten vitamín potrebujú. My pošleme výkaz lekárni vo Veľkom Krtíši, že má prebytok a koľko z toho lieku má poslať do Bratislavy tak, aby bol všade dostatok a všade sa spotreboval. To je princíp systému,“ vysvetlil pre Pravdu Hrabovec.

Absolútnym víťazom súťaže sa stal Martin... Foto: Radovan Krčmárik, Pravda
veda, Študentská podnikateľská cena 2018, Martin Hrabovec, Jakub Prokeš Absolútnym víťazom súťaže sa stal Martin Hrabovec. Okrem množstva iných ocenení získal aj certifikát na ročné predplatné denníka Pravda a prístup do webového archívu, ktorý mu odovzdal zástupca šéfredaktorky Jakub Prokeš.

Aplikácia má zabrániť zbytočným stratám, ktoré vznikajú, keď liečivám vyprší dátum spotreby. Jedna lekáreň takto mesačne príde aj o stovky eur. Ďalší problém predstavuje tzv. mŕtvy sklad. „To sú lieky, ktoré sa nehýbu aspoň šesť mesiacov, čo sú tiež veľmi veľké objemy, ktoré lekárne jednoducho majú na sklade a nevedia, čo s nimi. Preto sa zaoberáme aj tým, ako tieto "mŕtve sklady“ oživiť," priblížil mladý podnikateľ.

Ako dodal, lekárne už o aplikáciu prejavili záujem. „Okrem toho, že zlepšujeme dostupnosť liekov, šetríme im peniaze. Dúfame, že spoluprácu, ktorú sme s nimi začali, dotiahneme do úspešného konca,“ zaželal si Hrabovec.

Opatrovateľská služba aj 3D grafika

Zaujímavé nápady predstavili aj ďalší finalisti. Pavol Kaleja zo Stavebnej fakulty Technickej univerzity v Košiciach sa venuje 3D grafike a vďaka virtuálnej realite pomáha developerom predávať nehnuteľnosti, skôr ako ich postavia.

Patrik Konrády, fyzioterapeut zo Strednej zdravotníckej školy v Košiciach, s kolegami skúša metódy, ktoré by mohli na diaľku zlepšiť zdravotný stav populácie. Pacienta dokážu vyšetriť v pohodlí domova. Ich rozoznávací systém podľa fotografií vyhodnotí zakrivenie tela, a ak objaví nejaké ťažkosti, odporučí vhodného odborníka – či už maséra, fyzioterapeuta, alebo lekára.

Ďalší ocenený Tomáš Szabo z Ústavu manažmentu STU v Bratislave sa zameral na seniorov. Jeho firma vyvinula on-line aplikáciu, prostredníctvom ktorej si starší človek alebo jeho rodina môže zabezpečiť opatrovateľskú službu. Systém je založený na princípe zdieľanej ekonomiky. Ľudia, ktorí hľadajú opatrovanie, sa tu budú môcť zaregistrovať a podľa odporúčaní a hodnotení si z databázy vybrať kvalifikovaných opatrovateľov. „Chcem vytvoriť niečo, čo tu po mne zostane a pomôže to ľuďom,“ prezradil Szabo.

Ján Široký z Ekonomickej univerzity zase pripravil aplikáciu, vďaka ktorej môže mať hocikto poruke aktuálne ponuky všetkých slovenských bánk, k tomu aj šikovné kalkulačky (úverovú, sporiacu a dôchodkovú), slovník pojmov či digitálneho finančného asistenta s umelou inteligenciou. Študentom, ktorí majú dobrú podnikateľskú myšlienku, odporučil, aby sa nebáli. „Choďte do toho,“ odkázal im na záver.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #ocenenie #Študentská podnikateľská cena