Zrušenie Mečiarových amnestií posúdi súd v Luxemburgu

Trestné stíhanie exministra vnútra za HZDS Gustáva Krajčiho v kauze zmareného referenda v roku 1997 súd prerušil. Vyhovel tak podnetu jeho obhajcu, ktorý predložil tzv. prejudiciálne otázky. Odpovede na takéto otázky vo všeobecnosti môžu mať vplyv na verdikt súdu, právomoc odpovedať má však iný orgán. V Krajčiho prípade je to Súdny dvor EÚ v Luxemburgu. Ten má posúdiť, či minuloročné zrušenie Mečiarových amnestií, vďaka ktorým sa mohol prípad zmareného referenda pojednávať, je v súlade s Chartou základných práv EÚ. Krajčiho obhajoba zákonnosť zrušenia amnestií spochybňuje.

05.12.2018 12:00
Gustáv Krajči Foto: ,
Na archívnej snímke Gustáv Krajči.
debata (46)

„Okresný súd Bratislava I o návrhu obhajcu obžalovaného rozhodol tak, že uznesením trestné stíhanie prerušuje a požiada Súdny dvor Európskej únie o vydanie predbežného rozhodnutia. Uznesenie nie je právoplatné. V tomto čase sa vyhotovuje," povedal včera pre Pravdu Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu v Bratislave.

Rozhodnutie Súdneho dvora môže trvať aj niekoľko rokov. V prvej fáze totiž osloví všetky členské štáty, aby sa k veci vyjadrili. Tie sa potom môžu stať účastníkmi konania. Ak sa po tomto procese súd rozhodne, že na otázku odpovie, výsledkom bude výklad, ktorý bude pre nášho sudcu záväzný.

Krajčimu hrozí trest od troch do desiatich rokov za mrežami. Podľa obžaloby spôsobil škodu za viac ako 79 miliónov Sk (okolo 2,6 mil. eur), keď zmaril referendum o vstupe do NATO a o priamej voľbe prezidenta. Ako minister vnútra dal vtedy pokyn na tlač iných lístkov, aké mali v ľudovom hlasovaní byť. Krajčiho neskôr obvinili z trestného činu marenia prípravy volieb a referenda, zneužívania právomoci a pozmeňovania úradnej listiny.

Premiér Vladimír Mečiar (HZDS) ako zastupujúci prezident v roku 1998 udelil amnestie na činy súvisiace so zavlečením Michala Kováča mladšieho do cudziny a tiež na činy, ktoré sa týkali znemožnenia referenda v roku 1997. Národná rada vlani v apríla zrušila Mečiarove amnestie, predtým Ústavný súd potvrdil, že ich anulovanie nebude v rozpore s ústavou.

Bratislavský súd v treťom okrese má na stole ďalšiu kauzu súvisiacu s amnestiami. Obžalovaný je bývalý šéf SIS Ivan Lexa a 12 ľudí v prípade zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny. Pojednávanie sa ešte nezačalo, spis od polovice októbra študujú prísediaci sudcovia.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdny dvor EÚ #Mečiarove amnestie #Gustáv Krajči