VIDEO: Slovensko pre špionáž vyhostilo ruského diplomata

Na základe informácií Vojenského spravodajstva Slovensko 22. novembra vyhostilo diplomatického pracovníka úradu pridelenca obrany Veľvyslanectva Ruskej federácie. Informoval o tom premiér Peter Pellegrini. Tento pracovník bol vyhlásený za personu non grata.

05.12.2018 11:00 , aktualizované: 20:20
debata (369)
Video

„Vykonával rozviedne aktivity voči záujmom Slovenskej republiky a NATO a jeho konanie ako diplomatického pracovníka bolo v rozpore s Viedenským dohovorom a jeho ďalšie pôsobenie na území bolo nežiaduce,“ povedal dnes premiér. Táto osoba opustila Slovensko do 48 hodín od požiadania, teda bola vyhostená.

Premiér dodal, že naša orientácia je jasná – proeurópska a proatlantická, s Ruskom máme štandardné vzťahy a vyhostili sme ho slušne. Reakcia Moskvy bola podľa neho štandardná, keďže takéto veci sa dejú aj inde. Informovali sme o tom aj našich spojencov. Bližšie túto skutočnosť Pellegrini komentovať nemohol.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí považuje vyhostenie ruského diplomata zo Slovenska za nepriateľský krok a bude reagovať na základe zásady reciprocity. Stanovisko ruského ministerstva cituje ruský portál ria.ru.

Kiska považuje vyhostenie za prirodzené

Prezident SR Andrej Kiska považuje za prirodzené, že Slovensko bez odkladu vyhostí z krajiny špióna cudzieho štátu, ktorý koná proti záujmom SR. O to viac, ak takýto človek a štát, ktorý ho vyslal, zneužívajú diplomatické výsady a imunity podľa medzinárodného prá­va.

„Takéto konanie považujem za neakceptovateľné a porušenie priateľských vzťahov medzi štátmi. Dlhodobo upozorňujem, že Slovensko je cieľom takýchto aktivít, o čom ma utvrdzujú aj správy kompetentných slovenských orgánov,“ vyhlásil Kiska.

Je rád, že to, čo je v iných krajinách v podobných prípadoch pomerne štandardným postupom, sa konečne deje aj na Slovensku. „V týchto rozhodnutiach má vláda SR moju úplnú podporu,“ podotkol prezident.

369 debata chyba
Viac na túto tému: #špionáž #Peter Pellegrini #ruská ambasáda