Vláda schválila kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ Kučeru

Kandidátom na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ je Michal Kučera. Vláda na svojom rokovaní v stredu schválila jeho nomináciu.

05.12.2018 11:42
SR Bratislava Súdna rada súd EÚ kandidát,... Foto: ,
Kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu bude právnik Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu Michal Kučera.
debata

Kučera je v poradí už štvrtým kandidátom Slovenska na tento post v Luxemburgu. Miesto dodatočného sudcu malo Slovensko obsadiť už v septembri 2016.

Všeobecný súd Európskej únie v Luxemburgu nazývaný aj Tribunál bol zriadený v roku 1998. Je súčasťou a prvou inštanciou Súdneho dvora Európskej únie. Poskytuje výklad právnych predpisov únie pre ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách. Rieši predovšetkým žaloby fyzických a právnických osôb proti inštitúciám, orgánom a agentúram Európskej únie, ale aj žaloby podané členskými štátmi proti Európskej komisii či Rade EÚ.

Súd tvorili sudcovia nominovaní po jednom z každej členskej krajiny. V rámci reformy tohto súdu z roku 2015 prišlo k navýšeniu počtu o ďalších 12 dodatočných sudcov, pričom jedno z miest pripadlo Slovensku. Nový dodatočný sudca sa mal svojej funkcie ujať už 1. septembra 2016, teda pred viac ako dvoma rokmi. //// Správu aktualizujeme.

debata chyba
Viac na túto tému: #Všeobecný súd EÚ v Luxemburgu #Michal Kučera