Most-Híd si dupol

Ďalšia rozbuška z dielne Slovenskej národnej strany má odklad. Uznesením, ktorým mal parlament podporiť Poľsko a Maďarsko v spore s Európskou úniou, sa budú poslanci zaoberať až v januári. S textom uznesenia nesúhlasil Most-Híd, ktorý hovoril o porušení koaličnej zmluvy zo strany národniarov.

05.12.2018 18:47
debata (61)

Do programu decembrovej schôdze parlamentu bol zaradený materiál k aktuálnemu vývoju vzťahov Maďarska a Poľska s EÚ. Predložili ho šéf parlamentu a SNS Andrej Danko a poslanci za SNS Jaroslav Paška a Tibor Bernaťák.

Podľa textu Národná rada vyhlasuje, že sa bude aktívne zasadzovať za všetky dostupné príležitosti na dialóg medzi Maďarskom, Poľskom a inštitúciami Európskej únie. Navrhuje konštruktívneho ducha bez negatívnych dôsledkov a vidí dostatočný priestor na diskusiu. Samotné hlasovanie v Rade Európskej únie o spustení sankčného mechanizmu voči našim susedom považuje navrhované uznesenie za krajné riešenie a vyzýva zainteresovaných aktérov na dialóg a znižovanie vzájomného napätia.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár pre TV Pravda nedávno uviedol, že národniari sa o tomto bode neradili s koaličnými partnermi. V tom vidí problém. „Ak niečo je a môže byť porušením koaličnej zmluvy, je to bod rokovania , ktorý hovorí o článku 7 Európskej únie proti Maďarom a Poliakom, pretože tam dohoda nie je,“ povedal vtedy.

Video

Nakoniec sa hlasovanie o uznesení presunulo na januárovú schôdzu. Tento pondelok sa na tom dohodla koaličná rada. „Nie je to prvýkrát, keď sa koaličné strany dohodli na určitom postupe,“ reagoval predseda Smeru Robert Fico s tým, že čo sa týka sporu medzi SNS a Mostom-Híd, tak nie je dôvod na nervozitu. „Chaos je len zbožné prianie opozície a v koalícii všetko funguje, zákony prechádzajú,“ dodal Fico.

Paška (SNS) priblížil, že o konečnej podobe uznesenia sa bude debatovať tak, aby to vyhovovalo koaličným partnerom. Podľa neho sa o konkrétnych veciach ešte nebavili. Presunutie hlasovania na január odôvodnil tak, že išlo hlavne o to, aby nebrzdili rokovanie v parlamente.

Predsedníčka parlamentného zahraničného výboru Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) potvrdila, že voči tomuto návrhu majú v jej strane výhrady. „Požiadali sme SNS, aby návrh stiahla zo schôdze Národnej rady. Jeho presunutie vnímam ako priestor rokovať o ňom. Verím, že nájdeme v koalícii dohodu a nebudeme zbytočne čeliť témam, ktoré nás rozdeľujú. Potrebujeme sa vrátiť k takým, ktoré sú v programovom vyhlásení vlády a budú v záujme občanov,“ zdôraznila Cséfalvayová.

Za odkladom hlasovania vidí Radovan Geist z informačného portálu EurActiv.sk snahu získať čas, pretože momentálne nie je priestor na vnútrokoaličné rozpory. Podľa Geista nie je dôvod na nadprácu zo strany Slovenska, keďže sa voči Maďarsku a Poľsku nedeje nejaká neprávosť. „Uznesenie nemá žiaden vplyv, je to len politická deklarácia,“ podčiarkol Geist.

V septembri Európsky parlament podporil aktivovanie článku 7 Lisabonskej zmluvy voči Maďarsku, na základe ktorého môže krajine až odobrať hlasovacie práva. Vláda Viktora Orbána čelí kritike za obmedzovanie slobody médií v krajine, zásahy do nezávislosti súdnictva aj za neľudské zaobchádzanie s migrantmi. V prípade Poľska Rada EÚ hovorí o vážnom porušení zásad právneho štátu. Náš severný sused musí vysvetľovať zmeny v ústavnom súde, ktorý má ovládať vládna väčšina. Obom krajinám zatiaľ sankcie nehrozia, ak sa im podarí podozrenia vyvrátiť.

V októbri Danko prisľúbil maďarskému ministrovi zahraničných vecí Péterovi Szijjártóovi podporu nášho parlamentu Maďarsku a tvrdil, že príslušné uznesenie má súhlas celej koalície.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #Európska únia #SNS #Most-Híd #koalícia