Fico: Kiska hrá pri Lajčákovi cirkus Humberto

Najsilnejšia vládna strana Smer má vybrané meno kandidáta na prezidenta, povedal v politickej diskusii Ide o pravdu jej predseda Robert Fico. So Zuzanou Martinákovou v TV Pravda hovoril aj o situácii, ktorá vznikla okolo demisie ministra Lajčáka, či o nahrávkach z kauzy Gorila.

06.12.2018 13:10
debata (192)
Video

„Nevylučujem, že meno prezidentského kandidáta môže byť povedané v sobotu na sneme, ale len po dohode s príslušným kandidátom,“ povedal Fico s tým, že nechce z neho urobiť terč nevyberaných mediálnych útokov skôr, ako je nevyhnutné. Najneskôr meno kandidáta povedia začiatkom februára.

Na otázku, koho teda Smer nominuje, neodpovedal. Podľa informácií denníka Pravda ním bude predsa len Miroslav Lajčák. Ten minulý týždeň pre migračný pakt podal demisiu a stále sa čaká, ako sa situácia okolo neho skončí. Fico kritizoval, ako v tejto záležitosti postupuje prezident.

„Situácia, predovšetkým vďaka pánovi prezidentovi, je už nedôstojná. Chcem mu oznámiť, že hrá cirkus Humberto, pretože prezident nemá v takejto situácii žiadne oprávnenie. Prezident, ak raz dostane demisiu, tak tú môže tak akurát zobrať na vedomie. Nechápem, o akom čase hovorí a čo chce riešiť. Jediný, kto môže povedať či chce pracovať, alebo nechce pracovať, je Miroslav Lajčák,“ povedal Fico.

V médiách sa už niekoľko dní špekuluje, že by Lajčáka mohol nahradiť na poste šéfa diplomacie práve šéf Smeru. Fico to vylúčil. „Táto téma nikdy nebola aktuálna,“ vyhlásil Fico.

Očakáva sa aj výmena na poste ministra financií. Peter Kažimír by sa mal ujať vedenia Národnej banky Slovenska. O jeho nástupcovi Fico nechcel špekulovať, keďže voľba guvernéra NBS je tajná. „Upozorňoval som na to aj Petra Kažimíra, že nič nie je isté a rozhodnutie je na prezidentovi. Podaná ruka prezidenta nikdy neplatila. Už veľakrát mi podal ruku a veľakrát ma oklamal,“ dodal Fico.

Predseda Smeru na otázku, či bol v tzv. konšpiračnom byte na Vazovovej ulici z kauzy Gorila, opäť priamo neodpovedal. „Gorila je údajný spis, ktorý popisuje praktiky pri privatizácii strategických podnikov počas druhej Dzurindovej vlády,“ uviedol Fico a pripomenul, že v rokoch 2002 až 2006 bol Smer opozičná strana. V súvislosti s vyšetrovaním Mariana Kočnera mala polícia nájsť v jeho trezore nahrávky spisu Gorila. „Ak je tu dôkaz a bude použiteľný, ja verím, že bude, tak sa konečne dozvieme, ako sa privatizovalo za druhej Dzurindovej vlády,“ konštatoval Fico.

Viac sa dozviete vo videu.

© Autorské práva vyhradené

192 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Miroslav Lajčák #Andrej Kiska #kauza Gorila #Ide o pravdu