VIDEO: Lajčák ostáva ministrom zahraničných vecí

Miroslav Lajčák ostáva vo funkcii ministra zahraničných vecí. "V tejto situácii a s cieľom nenaťahovať súčasnú situáciu a nezaťažovať ňou slovenský politický a mediálny priestor, chcem oznámiť, že som prijal rozhodnutie pokračovať vo výkone mandátu ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí a v tomto zmysle podniknem v najbližšom čase potrebné kroky," uviedol minister vo svojom stanovisku. Denník Pravda už v utorok informoval, že Lajčák vo funkcii ostane. Informáciu získal z kruhov blízkych vláde.

07.12.2018 09:56 , aktualizované: 15:35
Miroslav Lajčák, zahraničný výbor Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
debata (421)

Oslovili sme poslancov s otázkou, čo si myslia o rozhodnutí Lajčáka zostať šéfom diplomacie. Matovič ho prirovnal k rohožke.

Video

Lajčák označil uplynulé dni za vôbec najťažšie v profesionál­nom živote

„Rozhodnutie podať demisiu na svoju funkciu som prijal nie kvôli migrácii, ale kvôli tomu, že som presvedčený, že je na škodu Slovenska a jeho občanov, keď našim diplomatom nie je dovolené byť za stolom, kde sa diskutuje o veciach, ktoré sa nás týkajú. Bol som a zostávam presvedčený, že uznesenie NR SR o odmietnutí byť súčasťou spoločného úsilia riešiť migráciu nie je správne,“ uvádza minister vo svojom stanovisku.

Prezident SR Andrej Kiska má zobrať na vedomie rozhodnutie ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka o späťvzatí demisie. Rozhodnutie má dať hlave štátu písomne. Šéf diplomacie sa má poobede vrátiť na Slovensko z Milána, kde preberal predsedníctvo SR v OBSE.

Uplynulé dni označil Lajčák za vôbec najťažšie v jeho profesionálnom živote. „Strávil som ich hľadaním rovnováhy medzi zachovaním si principiálneho postoja na jednej strane a zodpovednosťou voči Slovensku na strane druhej,“ uviedol. Dodal, že jeho úvahy ovplyvnila aj práve prebiehajúca Ministerská rada OBSE v Miláne, kde symbolicky preberáme predsedníctvo od Talianska.

„Samozrejme, zásadná otázka neznie tak, či chcem zostať v pozícii ministra. Slovenskej republike slúžim od prvého dňa jej existencie a veľakrát som povedal, že to je pre mňa najväčšia česť a aj najvyššia zodpovednosť,“ uviedol Lajčák.

Dodal, že ako od premiéra Petra Pellegriniho, tak aj od predsedu strany Smer Roberta Fica dostal jasné garancie. „Garancie, že programové vyhlásenie vlády platí a že nebudú prijímané ani akceptované kroky, ktoré by spochybňovali základné piliere našej zahraničnej politiky, za výkon ktorej zodpovedám ako minister. Tieto garancie prijímam s plnou vážnosťou. Iba za týchto podmienok má pre mňa zmysel pokračovať,“ povedal Lajčák.

Zároveň dodal, že nie je prilepený k svojej stoličke, funkciu ministra vykonáva už viac ako osem rokov a takéto podozrenia by boli nedôstojné, uzavrel Lajčák.

Danko má otázky

Predseda Národnej rady sa chce v najbližších dňoch stretnúť s ministrom Lajčákom. „Rešpektujem pozíciu SMER-SD vo vzťahu k nominácii ministra. Vzhľadom však k tomu, že minister Lajčák podal demisiu osobne prezidentovi SR, vznikla nejasná ústavno-právna situácia,“ vysvetlil Andrej Danko. Myslí si, že by mal byť minister Lajčák nanovo menovaný.

Z toho dôvodu bude cez víkend iniciovať osobné stretnutie s Lajčákom, kde predostrie niekoľko zásadných otázok z pozície NR SR.

„Prvá z hlavných otázok je otázka tvorby medzinárodných zmlúv v kontexte rizika umiestnenia zahraničných armád na území Slovenskej republiky, druhé je vyjasnenie pozície MZVaEZ vo vzťahu k arménskej genocíde, ďalej zriadenie kultúrneho centra v Jeruzaleme, a takisto aj konanie zástupcov štátu v zahraničných inštitúciách a relevantnosť ich rozhodnutí vo vzťahu k Slovenskej republike,“ vymenoval. Následne Danko zaujme stanovisko.

Lajčák už hovoril s Dankom a dohodli sa na stretnutí, uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. „Nikdy sme sa nebránili diskusii o zahraničnopo­litických otázkach,“ doplnil.

Pellegrini: Som spokojný

„Som spokojný s rozhodnutím Miroslava Lajčáka a teším sa na ďalšiu spoluprácu,“ reagoval premiér Peter Pellegrini na rozhodnutie šéfa diplomacie zostať v úrade.

Bugár: Je dobré, že Lajčák ostáva vo funkcii ministra

Skutočnosť, že sa minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru) rozhodol zotrvať vo vládnej funkcii, je pre Slovensko lepším rozhodnutím, ako keby odišiel. Vyhlásil to líder koaličného Mosta-Híd Béla Bugár.

„Keby odišiel, bola by to pre Slovensko veľká škoda. Je garantom našej zahraničnopoli­tickej orientácie,“ poznamenal. Na druhej strane, Bugár očakáva, že Lajčák dôveryhodne vysvetlí, prečo sa napriek podanej demisii rozhodol zostať.

Cséfalvayová: Verím, že Lajčák bude garantom určovania zahraničnej politiky

Predsedníčka Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) verí, že vzhľadom na Lajčákovo zotrvanie vo funkcii bude garantom plnenia programového vyhlásenia vlády v oblasti zahraničnej politiky.

„Som rada, že pán minister zostáva, hoci ten proces, ktorý sme videli za posledných pár dní, bol neštandardný. Verím, že to bude práve ministerstvo zahraničných vecí, ktoré bude určovať smerovanie našej zahraničnej politiky. Napríklad tak, že do parlamentu príde vládou schválená bezpečnostná a obranná stratégia,“ uviedla s tým, že garancie, ktoré mal Lajčák dostať od premiéra Petra Pellegriniho (Smer) a predsedu strany Smer Roberta Fica, vníma pozitívne.

„Programové vyhlásenie vlády by malo byť bibliou, verím, že Lajčák bude garantom, že sa bude dodržiavať,“ dodala.

Paška: Je na Lajčákovi, aby našiel ústavné riešenie svojho rozhodnutia

Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška berie na vedomie rozhodnutie ministra Lajčáka zotrvať vo funkcii. Podľa jeho slov ide o to, aby našiel ústavné riešenie svojho rozhodnutia a aby čím skôr premietol svoje rozhodnutie do fungovania rezortu.

„Aby sa vytratila neistota v ďalšom fungovaní rezortu, najmä keď SR čaká vedenie OBSE, pretože ukrajinsko-ruský spor sa dotýka aj SR. Je veľmi dôležité, aby sme vedeli pri tomto spore našich východných susedov byť iniciatívni a posúvať situáciu k vecnému a pokojnému riešeniu konfliktu,“ vyhlásil Paška.

Video

Opozícia: Okolo demisie Lajčáka sa robí politické divadlo

Líder strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík je presvedčený, že minister Lajčák z ústavy nemá možnosť späť vziať demisiu. Uviedol s tým, že toto by musel meritórne posúdiť Ústavný súd SR. „Ale čo dokážeme spoľahlivo posúdiť je to, že Miroslav Lajčák sa diskvalifikoval ako zodpovedný politik. Neveríme jeho slovám, že dostal nejaké zahraničnopolitické garancie, lebo za vlády pánov Roberta Fica a Andreja Danka žiadne garancie neexistujú. Veríme skôr tomu, že mu nakoniec došlo, že bez štátnej funkcie sú mu jeho diplomatické zručnosti a skúsenosti nanič,“ vyhlásil Sulík.

Je neprijateľné, aby sa základné princípy štátu obsiahnuté v ústave zneužívali na boj v rámci politických strán. Je to neúcta k funkcii ministra a k ľuďom., povedala predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová v reakcii na rozhodnutie ministra zahraničných vecí ostať vo vládnej funkcii napriek tomu, že podal demisiu.

„Miroslav Lajčák je určite lepším ministrom, ako by bol Robert Fico (Smer), ale ak raz podal demisiu, mal si dôsledky premyslieť vopred. Nemôže sa z toho robiť politické divadlo. A čudujem sa najvyšším ústavným činiteľom, že sa toho zúčastňujú,“ odkázala.

Aj predseda Sme rodina Boris Kollár to označil za trápne divadlo. „Ak má chlap odvahu a povie, že ide preč, má to urobiť. A nie takéto ‚tanečky‘. Našiel v sebe integritu, ale nenašiel odvahu odísť. Znemožnil sa sám,“ myslí si.

Miroslav Beblavý (nezaradený) upozornil, že Lajčák zostáva vo funkcii, hoci jeho podmienka na zotrvanie nebola splnená. „Ani principiálne rozhodnutie nevie urobiť principiálne, a preto sa stáva ďalším ministrom, ktorého nemusí nikto brať vážne. Skutočným ministrom zahraničných vecí sa za ostatné týždne stal a zostáva agent ruských záujmov Andrej Danko (SNS),“ povedal.

Nezaradený poslanec Marek Maďarič nerozumie, akú garanciu Lajčák dostal. „Minister podal demisiu z jasných dôvodov. Nič sa nezmenilo, neviem, aké môže dostať ubezpečenia, keď mne sa zdá, že tá dnešná koalícia možno sama nedáva tú garanciu, aké názory bude reprezentovať. Koalícia je dnes tvorená prevažne predstaviteľmi, ktorí sú inak orientovaní,“ dodal s tým, že neoficiálnou súčasťou vládnej väčšiny sú dnes aj nezaradení poslanci okolo Petra Marčeka, ktorí sú prorusky orientovaní.

„Môžem zopakovať, že buď niečo nevieme, že nejaká upratovačka pôjde do Marrákeša, alebo pán minister sa zmieril s tým, že je zápecník,“ dodal Maďarič na margo Lajčákovho zotrvania vo funkcii.

Podmanický: Je na Lajčákovi a prezidentovi, aby situáciu vyriešili v súlade so zákonom

Poslanec Smeru Ján Podmanický berie na vedomie rozhodnutie ministra zahraničných vecí. Ako dodal, je však na Lajčákovi a prezidentovi Andrejovi Kiskovi, aby celú situáciu vyriešili v súlade s ústavou a zákonmi.

Podmanický minulý týždeň povedal, že Lajčák pri podaní demisie povýšil pri Globálnom rámci o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii svoj osobný názor nad vôľu demokraticky zvoleného parlamentu, navyše v štáte s parlamentnou formou vlády, v ktorej ministri odvodzujú svoju výkonnú moc od parlamentu.

„Hoci ho považujem za špičkového diplomata, v tomto prípade neodhadol situáciu a po schválení postoja NR SR mu nič iné nezostávalo, len splniť to, čo avizoval,“ uviedol.

Poslanca Dušana Jarjabka (Smer) rozhodnutie Lajčáka neprekvapilo. „Súhlasím s ním, lebo ten problém, ktorý bol dôvodom, prečo pán Lajčák podal demisiu, sa ukázal, že nie je takým podstatným dôvodom,“ uviedol.

© Autorské práva vyhradené

421 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #demisia Miroslava Lajčáka